Ziua Logo
  Nr. 4504 de sambata, 4 aprilie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Dezvaluiri
Dan Badea iese din "banda"
-- Cunoscutul jurnalist povesteste cum a ajuns sa fie catalogat "spion" * "In perioada 1987-1989 am fost anchetat de ofiteri ai Directiei a III-a (Contraspionaj) a fostei Securitati"
Dan Badea
In urma publicarii in ziarul Ziua din 30 martie a.c. a articolului "Banda celor zece spioni CIA", jurnalistul de investigatii Dan Badea ne-a trimis un punct de vedere prin care neaga faptul ca ar fi "spion CIA" si considera ca datele din nota speciala care ar apartine SRI sunt "o operatiune clasica de dezinformare pusa la cale de catre anumiti ofiteri SRI, cu practici si mentalitati securiste". Pe de alta parte, Biroul de Presa al Serviciului Roman de Informatii ne-a comunicat ca din primele verificari preliminare, "pana in prezent, presupusul document publicat in data de 30.03.2009 nu a fost regasit in evidentele SRI". Cu toate acestea, SRI ne solicita sa-i punem la dispozitie "documentul in original"! Legat de raspun�sul primit din partea SRI, Sorin Rosca Stanescu isi exprima punctul de vedere in editorialul publicat in editia de astazi a ziarului Ziua. Va prezentam in continuare reactia lui Dan Badea, jurnalist de investi�gatii, la materialul "Banda celor zece spioni CIA".
Includerea mea pe lista celor "zece spioni CIA" este o operatiune clasica de dezinformare pusa la cale de catre anumiti ofiteri SRI, cu practici si mentalitati securiste, din subordinea lui Costin Georgescu. Stiam de cativa ani despre existenta acestui document si chiar l-am intrebat personal pe fostul sef al SIE, Gheorghe Fulga, daca a aflat ca sunt "agent CIA", coordonat de Liviu Turcu, asa cum fusese informat oficial, in 1999, fostul presedinte Emil Constantinescu. Directorul SIE a negat, la fel cum, aflu acum, si fostul director al SRI sub comanda caruia a fost supervizat documentul, Costin Georgescu, neaga faptul ca ar fi avut cunostinta despre existenta acestuia.
Aveam o relatie cu Liviu Turcu
Liviu Turcu si Ion Mihai Pacepa nu s-au inteles niciodata
In ceea ce ma priveste, autorii documentului SRI au amestecat informatii reale cu fapte inventate pentru a obtine concluzii false si a-i manipula in mod grosolan pe beneficiarii legali ai informarii. Faptul ca in 1999 aveam o relatie incipienta de amicitie cu Liviu Turcu, este real, dar legatura mea cu fostul ofiter SIE era bazata exclusiv pe dezvaluirile facute de mine in volumul "Averea Presedintelui - Conturile Ceau�sescu", aparut in vara lui 1998 la editura Nemira. Ulterior, descoperind in Liviu Turcu un intelectual veritabil, dar si o sursa deosebit de importanta pentru domeniul investigatiilor mele, am mentinut legatura cu el si am pregatit chiar partea a doua a lucrarii despre asa-zisele "conturi ale lui Ceausescu" (in fapt, fonduri ale statului roman), incercand sa prezentam impreuna modul in care s-au creat marile capitaluri post decembriste. Numai ca, si abia acum inteleg de ce!, apartamentul mi-a fost spart (la aproape un an de la elaborarea acestui document) si hard disk-ul computerului pe care aveam toate informatiile a fost distrus fara a mai putea fi recuperat nimic de pe el, nici chiar in laboratoarele specializate din Europa. Lucrarea despre noii oligarhi postdecembristi este, probabil, in interpretarea SRI-stilor lui Georgescu, "ordinul" primit de la Turcu (chipurile via Dan Cristian Turturica), pentru - investigarea unei problematici complexe vizand operatiuni speciale ale serviciilor secrete romane".
Legatura cu Dan Cristian Turturica, seful meu de atunci de la Evenimentul Zilei, este iarasi reala, dar faptul ca mi-ar fi transmis "ordinul" de a verifica anumite persoane din "retea", precum Severin, Mungiu, Toader sau Caraman, este o alta inventie tipic securista.
De asemenea, plasarea lui Liviu Turcu sub "comanda" lui Ion Mihai Pacepa este o alta dovada a necunoasterii unor informatii elementare cu privire la incompatibilitatea dintre cei doi. Acesta este si motivul fundamental pentru care - in urma unei ample documentari in arhivele SRI - regretatul Mihai Pelin l-a considerat, ca si mine, prieten pe primul si tradator pe cel de-al doilea.
Am fost anchetat de Directia a III-a
Din respect pentru profesionistii din SRI-ul de azi, care sunt convins ca i-au inlocuit de mult pe securistii incremeniti in proiect ai lui Costin Georgescu, nu continui sa insist asupra a ceea ce este de domeniul evidentei: legatura cu Liviu Turcu s-a mentinut in acesti ani si m-a ajutat sa aflu, printre altele, foarte multe din secretele celor implicati in operatiunile valutare speciale ale fostului DSS. De aici insa, pana la a fi catalogat drept agent (de influenta) al CIA, nu se precizeaza daca exploatat - sau nu - "in orb", este o cale destul de lunga si numai o minte tributara unei mentalitati primitive o poate parcurge fara argumente serioase.
Prezenta mea pe lista spionilor elaborata de divizia de con�traspionaj a SRI nu este, totusi, intamplatoare. In perioada 1987-1989 am fost anchetat de ofiteri ai Directiei a III-a (Contraspionaj) a fostului DSS, deoarece in 1987 m-am asociat cu Mihai Botez si am criticat in mod public, printr-o scrisoare deschisa citita la Europa Libera, regimul dictatorial.
Logica anchetarii mele de catre ofiterii de contraspionaj a fost aceea ca intrand in legatura cu Europa Libera, care era finantata de CIA, intrasem in legatura cu insasi Agentia, deci eram spion. Ofiterul anchetator (col. Urucu) chiar a fost convins pana la moarte ca fusesem spion american si cred ca dosarul deschis de el a ramas in lucru la aceeasi structura din SRI. Altfel nu se explica de ce, un deceniu mai incolo, baietii lui Costin Georgescu au lansat aceeasi acuzatie aberanta.
Deoarece prin lansarea publica a ideii ca as fi agentul unui serviciu strain de informatii, deci spion, mi se aduc grave prejudicii morale, solicit in mod public o pozitie oficiala din partea SRI si a SIE din care sa rezulte, fara echivoc, adevarul in legatura cu loialitatea mea fata de Romania si de interesele nationale ale statului roman.
In ceea ce ma priveste, autorii documentului SRI au amestecat informatii reale cu fapte inventate
SRI nu a gasit, inca, documentul in arhiva
In cursul zilei de ieri, Serviciul Roman de Informatii a facut primele precizari oficiale pe marginea documentului publicat de ziarul nostru. Ca urmare a solicitarii pe care Ziua a adresat-o ambasadorului George Cristian Maior, directorul SRI, Biroul de Presa al Serviciului ne-a transmis ca, "pana in prezent, presupusul document publicat in data de 30.03.2009 nu a fost regasit in evidentele SRI". Cu toate acestea, reprezentantii SRI neaga ca informatii de genul celor care se regasesc in Nota speciala au fost implementate ca informatie de securitate nationala.
"Mentionam, totodata, ca documentul nu corespunde ca forma si continut tipului de documente elaborate de institutia noastra in perioada respectiva. Nu este exclus ca documente de genul celui publicat sa fie contrafacute si atribuite, in mod interesat, institutiei noastre, in scopul dezinformarii opiniei publice si discreditarii SRI", se precizeaza in raspunsul primit din partea institutiei conduse de George Maior.
SRI, chiar daca spune ca nu a gasit un astfel de document prin arhiva si il considera o contrafacere, solicita Ziarului Ziua sa-i puna la dispozitie documentul in original: "Pentru continuarea verificarilor pe care le efectuam, consideram necesara remiterea documentului in original, in vederea expertizarii acestuia, din perspectiva autenticitatii"
Dan Badea, ziarist de investigatii 
 Afisari: 914  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
ca sa ramana tot zece!   de Atanasie Popescu
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 De doua ori presedinte (3709 afisari)
 Gigi la puscarie (2593 afisari)
 Staborul din Pipera (2249 afisari)
 G-20 stinge criza cu trilioane de dolari (1689 afisari)
 Atacul filmat (1479 afisari)
 Victor Becali: Sandu Geamnu este cel la ordinul cruia s-a furat maina lui Gigi Becali (2670 afisari)
 Procurorii au descarcat, din telefonul unuia din bodyguarzii lui Gigi Becali, noi filme facute in barul din Pipera (2487 afisari)
 Traian Basescu: SUA vor aplica fara nicio rezerva articolul 5 al Tratatului Nord-Atlantic (1628 afisari)
 Becali, tinut in arest si pentru ca este ''un formator de opinie'' (1245 afisari)
 Sandu Geamanu despre Becali: Ce-a facut el acum am facut eu pentru Bucurenciu (1206 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02272 sec.