Ziua Logo
  Nr. 4503 de vineri, 3 aprilie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Boc ne-a dat dreptate
-- Premierul i-a comunicat lui Petru Lificiu ca nu este corect ca pretul la gaze sa fie mentinut la acelasi nivel in conditiile in care cotatiile externe au scazut * Seful Guvernului a precizat ca astazi va avea loc o reuniune a unui comitet special la ANRE
Premierul Emil Boc i-a spus sefului ANRE, in sedinta de miercuri a Guvernului, ca nu considera corect ca tarifele la gazele naturale sa fie mentinute la acelasi nivel pentru acoperirea unor pierderi din 2008 ale furnizorilor, Autoritatea urmand sa efectueze o noua analiza a tarifelor.
"Presedintele ANRE a prezentat o informare privind tarifele la gaze, premierul aratand, insa, ca nu este corect ca acestea sa fie mentinute la acelasi nivel in conditiile in care cotatiile externe au scazut. Premierul s-a interesat daca pretul poate fi scazut si ramane ca ANRE sa efectueze, in comitetul de reglementare, o noua analiza a tarifelor", au declarat surse ministeriale, transmite Mediafax.
In sfarsit, si prim-ministrul "s-a prins" ca pretul platit de romani pentru gazele naturale este prea mare. De cateva zile, ZIUA arata ca, avand in vedere cotatiile internationale, pretul platit de consumatorii casnici din Romania pentru gaz trebuie sa scada. Inainte de alegerile parlamentare de anul trecut, vicepresedintele social-democrat, Viorel Hrebenciuc, declara, la "Intalnirile ZIUA", ca PSD va "ieftini gazele si energia electrica pentru populatie. Asta o sa spunem in toata campania electorala". Ceea ce au si facut: au promis scaderea pretului la gaze si curent electric. Mai mult, vicepremierul PSD Dan Nica are in coordonare tocmai ANRE. Avand in vedere responsabilitatea coordonarii si promisiunile electorale, PSD ar trebui sa-si impuna punctul de vedere in fata presedintelui ANRE, Petru Lificiu (PDL).
"Am avut initiativa invitatiei domnului presedinte Petru Lificiu la Guvern pentru a ne prezenta modalitatea in care Agentia analizeaza posibilitatea evaluarii pretului gazului, a modalitatilor pe care Agentia le are in vedere, tinand cont si de evolutia pretului extern al gazului si de impactul pe care un asemenea pret al trebui sa-l aiba in economia romaneasca", a declarat prim ministrul Emil Boc dupa sedinta Executivului. El a precizat ca astazi va fi o reuniune a unui comitet special la ANRE, "care va lua deciziile pe care le considera de cuviinta, dar am cerut aceste precizari, justificari si prognoze pe care evident Agentia ramane sa le decida in cunostinta de cauza", a spus Boc.
ANRE a decis sa mentina si dupa 1 aprilie tariful la gazele naturale furnizate populatiei, desi presedintele ANRE a admis ca ar fi fost posibila o reducere a preturilor cu pana la 3%. El a explicat ca preturile nu vor fi scazute, pentru a permite distribuitorilor sa-si recupereze anumite pierderi inregistrate anul trecut.
"Politica" pretului gazelor
ZIUA a cerut scaderea pretului gazelor incepand cu 1 aprilie 2009. Pentru ca nu exista o bursa internationala a gazelor, pretul acestora tine cont de cel al titeiului, cu un decalaj de 6 - 9 luni. Daca la mijlocul anului trecut petrolul a atins nivelul istoric record, de 147 dolari/baril, de cateva luni se mentine in jurul valorii de 40-50 dolari/baril. Ceea ce inseamna ca si pretul international al gazelor trebuie sa scada la fel de vertiginos. Mai mult, chiar ANRE recunoaste ca, de la circa 540 dolari/1000 mc in ultimul trimestru al anului trecut, gazele importate in Romania ar trebui sa coste in trimestrul II 2009 in jur de 370 dolari/1000 mc. Aceasta scadere trebuie sa se vada si in pretul platit de romani, mai ales ca este "obligat" sa suporte din import 30% din gazul consumat! Gaz Est Vaslui a anuntat ca ieftineste cu 17,5% gazele livrate populatiei. ANRE arata ca anul trecut furnizorii de gaze nu si-au acoperit costurile, ceea ce implica recuperarea acestor pierderi anul acesta. Tot ANRE arata ca legislatia obliga Autoritatea sa nu limiteze pretul gazelor din considerente de protectie sociala. In aceste conditii, ZIUA suspecteaza ANRE ca anul trecut nu a majorat pretul gazelor din motive politico-electorale. Aceeasi suspiciune planeaza si acum: ANRE nu a scazut pretul gazelor la 1 aprilie din aceleasi motive politico-electorale, ca sa le poata ieftini de la 1 octombrie mult mai mult! Cum prima factura cu gaze ieftine va sosi in noiembrie, romanii se pot duce la alegerile prezidentiale mult mai "increzatori"! Iar ANRE este condusa de un presedinte PDL si se afla in coordonarea vicepremierului PSD.
Gabi MOROIANU 
 Afisari: 1217  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 5 Afiseaza toate comentariile  
Tot circumspect.   de muresanu
si doar ne da dreptate ca sa stam ca prostii si sa nu facem nimic ... ca preturile vor sari in sus   de tomi01_2000
Atentie, Ziua, dreptatea umbla cu capul spart, asa e la noi.   de Socrate
Ieftinirea de Medias.   de muresanu
Sa vedem masurile.   de muresanu
A r h i v a
  Pomana la PSD vine din Biroul Senatului    1 comentariu
  Premierul arunca datoria in curtea judetelor    
  Malaele a redeschis Teatrul din Caracal    2 comentarii
  Telenovela secolului se incheie    
  Unii intra, altii ies    6 comentarii
  Puiu Popoviciu ii lasa locul din arest lui Gigi Becali    2 comentarii
     18 comentarii
  Eurodeputatii unguri suparati pe cei romani    22 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Decapitare marca DNA (3604 afisari)
 Ofensiva lui Tökes continua cu Voivodina (2310 afisari)
 Eurodeputatii unguri suparati pe cei romani (1658 afisari)
 Boc ne-a dat dreptate (1217 afisari)
 Unii intra, altii ies (1213 afisari)
 Gigi Becali a fost arestat preventiv pentru 29 de zile (1917 afisari)
 Afganistan: Capitanul Petre Tiberius a fost ucis intr-un schimb de focuri cu talibanii (1372 afisari)
 Cazul Becali: Procurorii au făcut publice imaginile din momentul sechestrării (VIDEO) (1347 afisari)
 Suceava: Indragostita lulea, o fata de 17 ani a fugit de acasa cu iubitul ei sexagenar (1259 afisari)
 Mereu suprinzator, Berlusconi i-a "spart timpanele" reginei Marii Britanii (VIDEO) (1237 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01163 sec.