Ziua Logo
  Nr. 4501 de miercuri, 1 aprilie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Finante
Impozit forfetar la microintreprinderi
-- IMM-istii considera ca noul impozit va "baga" zeci de mii de firme in faliment
Ministerul Finantelor vrea sa introduca, in noul Cod Fiscal, un plafon minim pentru impozitul pe profit platit de firme si pentru impozitul pe cifra de afaceri a microintreprinderilor, in valoare de 1.300 de euro, au declarat surse guvernamentale, transmite NewsIn.
La cursul luat in calcul pentru bugetul pe 2009, de 4 lei/euro, aceasta inseamna ca impozitul forfetar va fi de circa 52 milioane lei vechi pe an. Masura va viza atat microintreprinderile si firmele care inregistreaza pierderi, cat si restaurantele, hotelurile si firmele din domeniul transporturilor sau cel imobiliar.
Aplicarea impozitului forfetar in forma propusa de Finante ar duce la falimentul a catorva zeci de mii de microintreprinderi, a declarat presedintele Consiliului National al IMM-urilor din Romania, Ovidiu Nicolescu. "In momentul de fata, in Romania exista 100.000-150.000 de microintreprinderi ale caror profituri se situeaza sub salariul mediu pe economie. Cu alte cuvinte, 1.300 de euro pe an ar putea reprezenta chiar suma de care aceste mici firme au nevoie pentru a supravietui. Aplicarea impozitului forfetar in cuantumul si forma propuse de Ministerul de Finante ar putea duce la falimentul a catorva zeci de mii de astfel de intreprinderi", a precizat Nicolescu. Ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea (foto), a reafirmat ca intentioneaza sa introduca impozitul forfetar, dar a refuzat sa comenteze valoarea sau formula de aplicare. "Fac apel la cei care eludeaza legea sa incerce sa intre in regula. Nu pot sa accept ca tu ai rata pierderii, de 3 ani, de 70%", a spus Pogea. El a explicat ca, din 617.000 de firme, circa 2.000 asigura 85% din veniturile publice. Bugetul general consolidat a inregistrat in primele doua luni un deficit de 0,63% din PIB, in conditiile unei reduceri a veniturilor cu 6,8% fata de perioada similara din 2008 si a unei majorari la nivelul cheltuielilor de 10,1%, a declarat ministrul Finantelor. "Veniturile totale au fost mai mici cu 6,8%, respectiv 1,88 miliarde lei fata de primele doua luni de anul trecut. In structura veniturilor, principalele scaderi au fost inregistrate la impozitul pe profit, cu 13,4%, si la TVA, cu 7,6%", a spus Pogea. Acesta a aratat ca la nivelul platilor, cheltuielile de personal au avut o dinamica inferioara mediei, cu o majorare de numai 2,8%. In acelasi timp, s-a observat o crestere a cheltuielilor cu asistenta sociala, explicata prin faptul ca s-au produs indexari ale pensiilor pe parcursul anului trecut. Gheorghe Pogea a mai spus ca ministerul va lucra la rezolvarea deconturilor negative de TVA, aratand ca nu este posibil ca firmele private sa finanteze statul roman.
Florin BARBUTA 
 Afisari: 1589  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 7 Afiseaza toate comentariile  
Nu arata batul ci morcovul   de Artistul2007
In Romania din pacate   de Omul din Himalaya
100 EUR pe luna nu ajunge nici pentru supravietuirea unei singure persoane   de Omul din Himalaya
O marie tampenie   de svejk
Sistem unitar   de perpesicius
O masura corecta   de CAP-istul
O multime de firme mici vor trage obloanele...   de rasputin
A r h i v a
  Economia scade cu 3% in primul trimestru    2 comentarii
  Petrolul se stabilizeaza    1 comentariu
  Estimari revizuite in jos    1 comentariu
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Sporul bate leafa (2093 afisari)
 Basescu: "Bai, caraghiosule!" (1908 afisari)
 Impozit forfetar la microintreprinderi (1589 afisari)
 Fragilitatea puterii pe timp de criza (1573 afisari)
 Sarkozy vrea sa arunce in aer G-20 (1471 afisari)
 Ion Iliescu: Curcubeul din timpul vizitei lui Bush, fabricat de noi si de SPP (VIDEO) (3848 afisari)
 Conflict la nivel inalt intre eurodeputatii unguri si cei romani pe o conferinta despre "Caderea Republicii Sovietice Ungare" (2256 afisari)
 A murit actrita Marga Barbu (1640 afisari)
 LIVE Preliminariile CM 2010- Austria - Romania 2:1, Piturca e suparat, dar nu-si da demisia! (1262 afisari)
 S-a transformat intr-o torta vie dupa ce si-a aprins tigara intr-o benzinarie (FOTO/VIDEO) (1173 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00964 sec.