Ministerul Finantelor vrea sa introduca, in noul Cod Fiscal, un plafon minim pentru impozitul pe profit platit de firme si pentru impozitul pe cifra de afaceri a microintreprinderilor, in valoare de 1.300 de euro, au declarat surse guvernamentale, transmite NewsIn.
La cursul luat in calcul pentru bugetul pe 2009, de 4 lei/euro, aceasta inseamna ca impozitul forfetar va fi de circa 52 milioane lei vechi pe an. Masura va viza atat microintreprinderile si firmele care inregistreaza pierderi, cat si restaurantele, hotelurile si firmele din domeniul transporturilor sau cel imobiliar.
Aplicarea impozitului forfetar in forma propusa de Finante ar duce la falimentul a catorva zeci de mii de microintreprinderi, a declarat presedintele Consiliului National al IMM-urilor din Romania, Ovidiu Nicolescu. "In momentul de fata, in Romania exista 100.000-150.000 de microintreprinderi ale caror profituri se situeaza sub salariul mediu pe economie. Cu alte cuvinte, 1.300 de euro pe an ar putea reprezenta chiar suma de care aceste mici firme au nevoie pentru a supravietui. Aplicarea impozitului forfetar in cuantumul si forma propuse de Ministerul de Finante ar putea duce la falimentul a catorva zeci de mii de astfel de intreprinderi", a precizat Nicolescu. Ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea (foto), a reafirmat ca intentioneaza sa introduca impozitul forfetar, dar a refuzat sa comenteze valoarea sau formula de aplicare. "Fac apel la cei care eludeaza legea sa incerce sa intre in regula. Nu pot sa accept ca tu ai rata pierderii, de 3 ani, de 70%", a spus Pogea. El a explicat ca, din 617.000 de firme, circa 2.000 asigura 85% din veniturile publice. Bugetul general consolidat a inregistrat in primele doua luni un deficit de 0,63% din PIB, in conditiile unei reduceri a veniturilor cu 6,8% fata de perioada similara din 2008 si a unei majorari la nivelul cheltuielilor de 10,1%, a declarat ministrul Finantelor. "Veniturile totale au fost mai mici cu 6,8%, respectiv 1,88 miliarde lei fata de primele doua luni de anul trecut. In structura veniturilor, principalele scaderi au fost inregistrate la impozitul pe profit, cu 13,4%, si la TVA, cu 7,6%", a spus Pogea. Acesta a aratat ca la nivelul platilor, cheltuielile de personal au avut o dinamica inferioara mediei, cu o majorare de numai 2,8%. In acelasi timp, s-a observat o crestere a cheltuielilor cu asistenta sociala, explicata prin faptul ca s-au produs indexari ale pensiilor pe parcursul anului trecut. Gheorghe Pogea a mai spus ca ministerul va lucra la rezolvarea deconturilor negative de TVA, aratand ca nu este posibil ca firmele private sa finanteze statul roman.