Ziua Logo
  Nr. 4501 de miercuri, 1 aprilie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Fragilitatea puterii pe timp de criza
Cristian UNTEANU 
-- Africa de Sud, Arabia Saudita, Argentina, Australia, Brazilia, Canada, China, Coreea de Sud, Franta, Germania, India, Indonezia, Italia, Japonia, Marea Britanie, Mexic, Rusia, Turcia si UE reprezentata prin presedintele in exercitiu al Consiliului si cel al Bancii Europene: grupul G20, noua asamblare a puterilor lumii, alaturand principalelor state dezvoltate alte 10 "tari cu economie emergenta". 19 tari care reprezinta doua treimi din comertul si populatia mondiala si peste 90% din PIB-ul mondial si care miercuri si joi, la Londra, vor trebui sa demonstreze daca se poate vorbi despre o vointa comuna de a rezolva criza globala, marcand asta nu numai la nivelul unui document de bune intentii, ci demarand si un program de actiuni concrete.
Cu o primA observaTie: lipseste Africa. Asupra semnificatiei acestei absente se poate glosa la nesfarsit, mai ales in perspectiva actiunii esentiale pe care o doreste G20: lansarea unor masuri coerente globale care sa poata avea chiar efecte obligatorii pe toate pietele...
Pentru cei mai optimisti dintre comentatori, problematica acestui Summit este atat de importanta si urgenta incat este comparata cu reuniunea de la Bretton Woods din iulie 1944 care a pus bazele institutiilor care regularizeaza pietele financiare internationale. Caci aceasta se doreste a fi realizat acum la Londra: "ameliorarea supervizarii pietelor prin intarirea cooperarii intre instantele nationale si intarind supravegherea marilor societati financiare inter�na�tionale; ameliorarea gestiunii riscurilor prin punerea la punct a unui nou model de lucru si revazand regimul de remunerare al traderilor; ameliorarea transparentei si a sistemelor contabile mai ales la nivelul IASB (International Accounting Standards Board)". Dar si instituirea posibila a unei reglementari globale privind regimul dezvaluirii de date privind deponentii din bancile aflate in "paradisurile financiare". Teoretic, totul este posibil. Practic, o asemenea redefinire globala a regulilor de joc presupune un dublu accept. Si aici este miza dezbaterilor extrem de dure intre mai marii planetei, plus posibilitatea inlocuirii dolarului cu DST-urile de la FMI.
Pe de o parte, este vorba de apelul american de relansare globala, un fel de nou "New Deal" in care statele sa fie motorul dezvoltarii prin lansarea de comenzi care sa repuna in miscare zonele economice cele mai afectate de criza. Deci injectare de bani in regim de urgenta: doua mii de miliarde de dolari. Pe de alta parte, tarile europene inclina inspre adoptarea unor masuri de prima urgenta, mai prudente si mai realiste, vizand in primul rand reglementarea pietelor. Argumentele sunt in mod egal valabile, dar concluzia comuna este ca actualul sistem trebuie cumva recentralizat, cu noi reglementari cu mult mai severe, dublate de masuri la fel de severe de constrangere.
PAnA aici, totul previzibil, urmare a descoperirii slabiciunilor unui sistem ultra-liberal bazat doar pe rationamentul obtinerii de profit. Unde si cand am mai auzit asta? Pe de alta parte, se intreaba acum manifestantii anti-mondialisti, de ce s-a asteptat ca sistemul sa intre in colaps pentru a incepe dezbaterea asupra ceea ce ar fi trebuit sa fie evident de cateva decenii, anume debalansarea grava a dezvoltarii economice globale? "Taxati-i acum pe bogati, faceti-i sa plateasca!" se scanda acum cateva zile pe strazile Londrei... Iar presedintele brazilian da Silva, la Vioa del Mar, punea intrebarea cheie: de acord cu masurile pentru viitor, dar cine plateste pentru criza de acum? Iar fostul sindicalist argumenta ca tarile bogate au responsabilitatea pe care o are locomotiva unui tren. Este in fata, dar si trebuie sa fie in stare sa traga convoiul.
Oare se va spune la Londra cine, cat si cui va plati? Chestiunea este esentiala pentru ca acceptarea globalizarii masurilor anti-criza, oricat ar fi ele de strict necesare si performante, nu poate trece decat dupa ce comunitatea statelor bogate va accepta sa-si sacrifice o parte din bunastare pentru reechilibrarea statelor aflate acum la limita prapastiei. Indecizia in acest moment poate echivala cu recunoasterea fragilitatii extreme a puterii pe timp de criza ceea ce poate induce anarhia in sistemul global. Ceea ce echivaleaza cu renationalizarea in forta a puterii, izolationism si protectionism.
 Afisari: 1573  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 15 Afiseaza toate comentariile  
M_D_L super aberatii,o sa-ti fie bine cu Islamul si rusii.....   de carol zwilling1
ptr.domnul MDL   de Adrian v.D.
ptr.Hantzy   de Adrian v.D.
Lumea in schimbare   de Adrian v.D.
ce vrea lumea?   de dac
Unii de pe Forum au buzunarele goale si limba ascutzita - vedeti sa nu vi se taie limbutza !   de ionion
Criza . Mitivele ei tin de gandirea utopica   de Ghita Bizonu'
A doua observatie   de CCB
Reuniunea G20 de la Londra, prima mare incercare a Administratiei Obama   de mateea
Adrian v.D. datoria de ieri   de Hantzy
OT - Arogantul si Ratacitul de ieri   de Bumerang
TOVARASU CENZOR DE LA ZIUA DIN CAUZA CENZURII TALE SE ABTIN OAMENII SA POSTEZE NOAPTEA, NU MAI CENZU   de Hokusai san
G20 este un organism mult prea mare pentru a conduce lumea. Sunt doua posibilitati   de ionion
se pUtea ?   de LENIO
Optiunea liberal-europeana   de Alex.Pandrea
A r h i v a
  ONU reinvie cosmarul regiunilor autonome    2009-03-31
  Se sparge buboiul?    2009-03-26
  Un comisar pentru Romania    2009-03-24
  Amenintarea lui Bin Laden catre ai sai necredinciosi    2009-03-17
  NATO muta. Avantaj Rusia?    2009-03-07
 Top afisari / comentarii 
 Sporul bate leafa (2093 afisari)
 Basescu: "Bai, caraghiosule!" (1908 afisari)
 Impozit forfetar la microintreprinderi (1589 afisari)
 Fragilitatea puterii pe timp de criza (1573 afisari)
 Sarkozy vrea sa arunce in aer G-20 (1471 afisari)
 Ion Iliescu: Curcubeul din timpul vizitei lui Bush, fabricat de noi si de SPP (VIDEO) (3848 afisari)
 Conflict la nivel inalt intre eurodeputatii unguri si cei romani pe o conferinta despre "Caderea Republicii Sovietice Ungare" (2256 afisari)
 A murit actrita Marga Barbu (1640 afisari)
 LIVE Preliminariile CM 2010- Austria - Romania 2:1, Piturca e suparat, dar nu-si da demisia! (1262 afisari)
 S-a transformat intr-o torta vie dupa ce si-a aprins tigara intr-o benzinarie (FOTO/VIDEO) (1173 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.07941 sec.