Ziua Logo
  Nr. 4500 de marti, 31 martie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Social
Liceu fara logica
-- Universitarii reclama scoaterea disciplinei Logica din noile planuri cadru ale invatamantului liceal * Ecaterina Andronescu: "Nu eu am facut aceasta eliminare, ci experti in Ministerul Educatiei"
Lucian Curelariu - ZIUA FOTO
Societatea Romana de Filosofie, Academia Romana si facultatile de profil ale universitatilor din Bucuresti, Cluj, Iasi, Timisoara, Oradea si Baia Mare protesteaza fata de masura luata de Ministerul Educatiei de "a indeparta" din planurile de invatamant liceal disciplina "Logica si argumentare". Dupa ce profesorii au protestat continuu, timp de trei saptamani, fata de reducerea orelor de educatie fizica si de istorie, precum si de eliminarea celei de-a doua limbi moderne si a dirigentiei, o noua disciplina este stearsa din programa scolara.
Universitarii cer Ministerului Educatiei sa reanalizeze cu atentie si discernamant aceste masuri "improvizate si pripite", calificandu-le drept "un adevarat atac la fundamentele culturale ale educatiei". Specialistii sustin ca, pe termen lung, asemenea masuri pot avea consecinte dezastruoase pentru formarea individuala a tinerilor si viata sociala de la noi. "Masura nu are niciun fundament stiintific si educational, si tradeaza o lipsa cronica de intelegere a importantei disciplinelor umaniste pentru formarea generala a tinerilor, prin cultivarea unei gandirii critice echilibrate. O societate democratica nu poate functiona si nu poate evolua fara dezbatere publica, bazata pe argumente si gandire critica. Valorile necesare dezvoltarii unei personalitati armonioase si, deopotriva, viata sociala civilizata reclama studierea in liceu a disciplinelor umaniste care au reprezentat si reprezinta pilonii civilizatiei europene", reclama semnatarii comunicatului remis redactiei, dar si Ministerului Educatiei.
Ei sunt profesori de marca ai urmatoarelor institutii: Societatea Romana de Filosofie, Sectia de filosofie, teologie, psihologie si pedagogie a Academiei Romane, Facultatea de Filosofie, Universitatea din Bucuresti, Facultatea de Istorie si Filosofie, Universitatea Babes - Bolyai, Cluj-Napoca, Facultatea de Filosofie si Stiinte Politice, Universitatea Alexandru Ioan Cuza, Iasi, Facultatea de Stiinte Politice, Filosofie si Stiinte ale Comunicarii, Universitatea de Vest, Timisoara, Facultatea de Stiinte Socio-umane, Universitatea din Oradea si Facultatea de Litere, Universitatea de Nord din Baia Mare.
Profesorii se gandesc la norma
"Vreau sa spun cat se poate de raspicat: nu a fost in intentia noastra eliminarea unei discipline sau a alteia, ci de a face un program mai prietenos cu elevii cu varste intre 14 si 18 ani, care stau in banci intre 34 si 38 de ore pe saptamana. Or, daca comparam cu ce se intampla in invatamantul superior, unde programul este de maxim 24-28 de ore pe saptamana, iar varsta este ceva mai sus, de 18-24 de ani, cred ca era obligatoriu sa facem acest lucru. Ceea ce am gandit atunci cand am ajustat programul saptamanal a fost sa nu scoatem disciplinele din aria curriculara care specializeaza liceul respectiv. Acum, intotdeauna cineva este nemultumit. Orice ai schimba, nu apare nimeni prima data sa spuna ca poate am avut dreptate cand am gandit ca elevul este supraincarcat. Probabil ca prima tentatie este sa te uiti la norme (normele profesorilor, n. red.) si sa spui ca nu trebuia facut. Dar scoala este in primul rand pentru elevi, iar aceasta masura nu era, in niciun caz, de natura sa puna profesorii in dificultate. In fine, nu eu am facut aceasta eliminare, ci cei care sunt experti in Ministerul Educatiei", ne-a declarat Ecaterina Andronescu.
Magda SEVERIN 
 Afisari: 694  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 11 Afiseaza toate comentariile  
Vremuri ce par scapate din chingile oricarei LOGICI !   de LENIO
Cum ar fi daca s-ar incerca revenirea la invatamantul dinainte de Razboi ?   de FB
O explicatie   de Adrian v.D.
Theorema lui Pitagora vs. formula "345".   de alex dalaion
curat abrambureala   de Andrei1232000
34   de George-Felix
Am vazut ciobani de la munte, dar care erau mai logici decat multi din aia cu facultate.   de M_D_L
Sa spun drept...   de autentic
Abrambureala naste moarta scoala   de Ion Caramache
Logica ar putea fi periculoasa pentru sanatatea copiilor   de Greywolf
Cu logica din asta, facuta de filosofi si profesorii de socialism stiintific, murim de foame   de M_D_L
A r h i v a
  Fara medici    6 comentarii
  Aniversare la "Ion Creanga"    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 ONU reinvie cosmarul regiunilor autonome (3120 afisari)
 Miros de sange peste Romania (2018 afisari)
 Salarii nesimtite la DGA (2010 afisari)
 G-20 coace noua ordine economica mondiala (1672 afisari)
 Manipulari electorale de amploare la Chisinau (1658 afisari)
 Nevestei lui Ben Affleck i s-au rupt chilotii! (FOTO) (3147 afisari)
 Culisele achizitiei casei Ioanei Basescu din cartierul lui Popoviciu (2902 afisari)
 Iliescu despre executia lui Ceausescu: "Era chiar bine sa fi ramas in viata" (2248 afisari)
 Dans la stalp, in plina strada: Protagonista - o politista fericita ca a dat o amenda (VIDEO) (2202 afisari)
 A bagat divort, dupa ce si-a vazut sotul inseland-o cu o prietena pe Google Street View (2083 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02033 sec.