Ziua Logo
  Nr. 4500 de marti, 31 martie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Cultura
Actuale
Feminitate, sexualitate si singuratate
O scriitoare care Incepe sa se impuna si in peisajul literar romanesc, dominat de autori prolifici si aflati pe buzele tuturor precum Emil Boc, Nicolae Manolescu si Traian Basescu, se dovedeste frantuzoaica Christine Angot (n. 7 februarie 1959, Chateauroux, Franta). Autoare cu o frumoasa bibliografie - debut in 1990, cu "Vue du ciel", ultima aparitie, romanul "Le marche des amants" (2008) - scriitoare deja cu notorietate bine conturata ("Prix de Flore", 2006), dar si controversata pe alocuri pentru abordarea unor chestiuni delicate intr-o tara catolica, precum incestul, Christine Angot revine printre noi. Aparitie fulguranta la Bucuresti in aceste ultime saptamani, nu doar prin volumul "Rendez vous" (Editura Leda, 2009), ci si printr-o prezenta simpatic-agreabila, daca nu chiar mai mult decat o fac cuvintele. Ale ei, sau ale noastre.
Romanul "Rendez vous", cu un titlu tentant pentru toti combatantii afectivi de ambe sexe si toate varstele, radiografiaza in cel mai pur stil Angot fulguratiile si nelinistile, incertitudinile si fantasmele, dorintele si impulsurile erotice, dar si cele simplu amoros afective ale unei frantuzoaice de patruzeci si ceva de ani. Sigur ca un "doi" ar aduce o nuanta, iar un "opt", o alta. Ambiguitatea o introducem voit, pentru ca eroina romanului, o anume Christine, chiar si Angot pe alocuri, dar nu putem fi siguri, caci jocul acesta dintre fictiune, nonfictiune si "autofictiune" este specialitatea casei, are 45, adica o anume varsta precisa. Care spune si nu prea mare lucru. Eroina e scriitoare, are un amant-iubit bancher de 60 de ani, dar si alti trei iubiti-amanti de varste apropiate ei. Tribulatii amoroase, afectiv erotico-sexuale diverse, curat-frantuzesti, fara prea multe fite si isterii ca la Bucuresti. O anume lejeritate a amorului dezinhibat ne scuteste de multe batai de cap, chiar daca nu le elimina pe cele de inima. Pe fundal reapare incestul, si eroina Christina a acestui roman trecand printr-o experienta dura si in mod cert traumatizanta la anii pubertatii.
Subiect cumva scandalos in romanele ei - "Incest" (Editura Leda, 2008) nu prea a atras cititorii din Romania, presupunem ca "violul" ar fi fost o tema mai generoasa sensibilitatii noastre - dar care devine actual si scandalos si la noi. Caci noile viitoare reglementari juridice ar aplica un pansament actului considerat imoral, dar nu si grav penal. Daca ar fi sa fie consumat "cu acordul partilor". Fara sa fim cinici, devenim brusc visatori: cine stabileste "gradul de acord" dintre un tata beat si o fetita speriata? Dumnezeule, ceva nu este in regula! La Christine Angot trauma incestului devine drama unei femei care nu se gaseste decat pe spatii mici si pe termen scurt.
Bun roman, buna scriitoare, delicat subiect si acest "incest" tratat prea lejer, dupa opinia noastra de nespecialisti in chestiuni psihologice si juridice. Dar de un "Rendez vous" n-ar trebui sa ne fie teama in niciun caz, se vede imediat cine este indragostit, si cine e cu gandul la imprumutul de la FMI sau cresterea numarului de someri in Romania. Francezii lui Sarkozy sunt mai putin crispati decat romanii lui Basescu. Se vede limpede si din "Rendez vous"- ul lui Christine Angot.
N-ar strica sa vina mai des pe la noi.
Bedros HORASANGIAN 
 Afisari: 238  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
  Feriti-va ca de dracu' de Zoia    
  De doua ori Bouli Lanners    
  Conopida pentru copii    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 ONU reinvie cosmarul regiunilor autonome (3120 afisari)
 Miros de sange peste Romania (2018 afisari)
 Salarii nesimtite la DGA (2010 afisari)
 G-20 coace noua ordine economica mondiala (1672 afisari)
 Manipulari electorale de amploare la Chisinau (1658 afisari)
 Nevestei lui Ben Affleck i s-au rupt chilotii! (FOTO) (3147 afisari)
 Culisele achizitiei casei Ioanei Basescu din cartierul lui Popoviciu (2902 afisari)
 Iliescu despre executia lui Ceausescu: "Era chiar bine sa fi ramas in viata" (2248 afisari)
 Dans la stalp, in plina strada: Protagonista - o politista fericita ca a dat o amenda (VIDEO) (2202 afisari)
 A bagat divort, dupa ce si-a vazut sotul inseland-o cu o prietena pe Google Street View (2083 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02065 sec.