Seful statului si-a aratat ieri deziluzia fata de fostul sef al "Doi si-un sfert", Cornel Serban, deoarece acesta a incercat "sa faca trafic de influenta utilizand numele presedintelui Romaniei". Serban ar fi afirmat la un moment dat, referitor la omul de afaceri Puiu Popoviciu, ca "la el fac coada sa intre Basescu, Tariceanu".
Intrebat cum comenteaza relatarile presei, potrivit carora Serban Cornel s-a folosit de numele sau pentru a-l determina pe ofiterul DNA sa dea o solutie favorabila omului de afaceri Puiu Popoviciu in dosarul provind terenul din Baneasa, Basescu a raspuns: "Imi este mai usor sa raspund ca te astepti la minciuna la un Vadim, la un ziarist chiar, dar la un ofiter superior a fost o extraordinara dezamagire!" Presedintele a precizat ca, in ceea ce-l priveste, s-a obisnuit cu minciuna, dar "dezamagirea este ca un ofiter superior s-a pretat la asa ceva". "Am crezut intotdeauna in corectitudinea militarilor", a conchis Traian Basescu. Numele presedintelui a aparut in scandalul de la Interne dupa ce presa a relatat ca Serban Cornel ar fi afirmat la un moment dat, referitor la omul de afaceri Puiu Popoviciu, ca "la el fac coada sa intre Basescu, Tariceanu". Intrebarea i-a fost adresata sefului statului la conferinta de presa pe care a sustinut-o la Cotroceni alaturi de presedintele Serbiei, dupa intalnirea avuta cu acesta. "Mai bine imi puneati intrebarea asta cand ramaneam singuri", a adaugat seful statului
Pe de alta parte, Petre Pitcovici, seful Diviziei Operatiuni din cadrul DGA, a fost pus la dispozitia conducerii institutiei, pe perioada desfasurarii cercetarilor derulate de procurorii anticoruptie. Pitcovici este anchetat alaturi de fostul sef al DGIPI, Cornel Serban, si de Gabriel Popoviciu. Potrivit DGA, Pitcovici nu a putut fi suspendat din functie, pentru ca suspendarea ar fi putut fi facuta doar daca el ar fi fost arestat.
Crin: nu-l cunosc pe Popoviciu
Intrebat, ieri, la Timisoara, intr-o conferinta de presa, daca l-a sprijinit pe Puiu Popoviciu printr-o HG data in mai 1999, prin care strandul Tineretului a fost trecut din proprietatea statului in proprietate privata, Crin Antonescu a raspuns ca acea decizie nu are nicio legatura cu omul de afaceri, pe care "nu-l cunoaste". "Aceasta hotarare nu are legatura nici cu domnul Puiu Popoviciu. Intr-un proces de reorganizare, de descentralizare patrimoniala, care a fost o linie politica a mandatului meu la Ministerul Tineretului si Sportului, se reorganiza patrimoniul ministerului si acel teren cu strand cu tot era dat in administrarea, in gestiunea unui complex sportiv national, cel mai mare din tara, Complexul National Sportiv Lia Manoliu, care cuprindea si alte obiective", a spus Antonescu. Potrivit acestuia, asocierea dintre Complexul Lia Manoliu si "firmele" lui Puiu Popoviciu a fost facuta de catre "un alt ministru". Potrivit unui cotidian central, arata Mediafax, cele zece hectare de teren ale strandului Tineretului, situate langa Parcul Herastrau, ar fi ajuns la o firma controlata de catre omul de afaceri Gabriel Popoviciu si de asociatul sau, Radu Dimofte, datorita a doua hotarari de guvern promovate de Crin Antonescu in 1999, atunci cand acesta era ministru al Tineretului si Sportului.
SRI si DNA trebuiau sa anunte
Fostul ministru PSD al Internelor, Liviu Dragnea, a recunoscut ieri presei ca plecarea sa de la sefia Internelor a fost cauzata de primul-ministru Emil Boc, care i-a refuzat o propunere de a numi un anume sef la DGIPI. Dragnea a explicat ca in Biroul Permanent al PSD s-a optat ca un anume Georgescu sa fie nominalizat pentru sefia DGIPI, dar Boc, care ar fi trebuit sa-l numeasca in functie pe alesul PSD, "nu era de acord cu aceasta propunere". Dragnea a mai spus ca SRI si DNA trebuiau sa-l informeze pe ministrul de Interne, dar mai ales pe premierul Emil Boc - cel care numeste prin lege seful DGIPI - precum si pe seful statului, despre faptul ca faptul ca ofiterul Cornel Ilie Serban era urmarit penal si nu trebuia sa fie numit in fruntea serviciului de informatii, pentru ca in scurt timp sa ajunga sa fie inculpat si retinut pentru fapte de coruptie. Liviu Dragnea a mai adaugat ca "Dan Nica nu merita sa fie pus intr-o asemenea situatie" si a conchis ca intregul scandal are in spate un grup care vrea sa-si atinga niste scopuri politice.
Tot ieri, premierul Emil Boc i-a solicitat ministrului de externe, Cristian Diaconescu, sa-l convoace luni, la o intalnire la Palatul Victoria, pe consulul Romaniei la Milano, Tiberiu Dinu. Motivul solicitarii este legat de clarificarea situatiei cu privire la listingul telefonic invocat in cadrul anchetei aflate in curs de desfasurare la DGIPI, arata un comunicat al Guvernului.