Ziua Logo
  Nr. 4498 de sambata, 28 martie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Economic
Acordul cu FMI ne dopeaza leul
-- Cursul BNR a coborat la 4,2484 lei/euro, atingand cel mai redus nivel din ultimele sapte saptamani * Noua banci au semnat ca nu vor scoate banii din Romania
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a publicat, ieri, un curs de referinta de 4,2484 lei/euro, in scadere cu 2,39 bani, atingand, astfel, cel mai redus nivel din ultimele sapte saptamani. "In jurul orei 12.00, cotatiile au atins un minim de 4,2410-4,2440 lei/euro, pe fondul unor ordine mai mari de cumparare de euro, insa cotatiile au revenit treptat pe crestere", a declarat un dealer, transmite Mediafax.
Leul s-a apreciat, joi seara, iar cursul de schimb a coborat la un minim de 4,23 lei/euro, in jurul orei 17.40, pe fondul sentimentului pozitiv la scara globala, sustinut si de acordul incheiat cu FMI si conditiile nu foarte restrictive impuse Romaniei. Reamintim, Romania a "batut" palma pentru un aranjament financiar in valoare de 19,95 miliarde de euro, din care 12,95 miliarde de euro de la Fondul Monetar International, iar restul de la Comisia Europeana (CE), Banca Mondiala (BM) si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD).
FMI a obtinut acorduri scrise de la toate cele noua banci-mama ale principalelor institutii de credit din Romania, prezente joi la discutiile de la Viena, care s-au angajat sa nu retraga capital si garanteaza participarea cu capital suplimentar pentru sustinerea subsidiarelor locale. "Suntem constienti ca este in interesul nostru colectiv si in interesul Romaniei sa subscriem la angajamente coordonate de a mentine in intregime expunerea pe piata romaneasca", se arata intr-o declaratie comuna a celor noua grupuri financiare publicata de FMI. La intalnirea de la Viena au participat, alaturi de oficiali ai FMI, CE, BM, BERD si BEI, presedintii Erste Group, Volksbank, Raiffeisen, Soci�t� G�n�rale, UniCredit, EFG Eurobank, National Bank of Greece, Alpha Bank, Piraeus si prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu.
Bancile internationale se angajeaza sa sustina subsidiarele din Romania, pentru a "confirma ca situatia financiara buna a acestor institutii afiliate va fi conservata in perioada de turbulente de piata si incetinire economica, pentru a demonstra angajamentul nostru pe termen lung in dezvoltarea economiei romanesti si pentru a ne semnala disponibilitatea de a contribui la eforturile comunitatii internationale de a implementa un raspuns comprehensiv si bine coordonat la criza, se mai arata in document. "Am luat la cunostinta ca subsidiarele noastre din Romania vor trebui sa-si ajusteze operatiunile conform cu conditiile economice dificile. Un necesar de capital suplimentar nu poate fi exclus si vom furniza acest capital acolo unde va fi necesar. Suntem pregatiti sa facem aceste angajamente, in cadrul programelor multilaterale de sprijin, in termeni bilaterali cu BNR si cu implicarea auto�ritatilor de supraveghere din tarile noastre de provenienta, conform cadrelor legislative europene si nationale", se mai arata in comunicat.
Scrisoarea a ajuns la Washington
Scrisoarea de intentie a Guvernului pentru FMI privind acordul de finantare a ajuns la sediul din Washington al institutiei, Fondul urmand sa trimita un raspuns autoritatilor romane la inceputul lunii aprilie, au declarat surse guvernamentale, transmite Mediafax. "Scrisoarea de intentie pentru Fondul Monetar International a ajuns la sediul din Washington al institutiei, va fi analizata de departamentul juridic al FMI, care va trimite un raspuns Guvernului la inceputul lunii aprilie in vederea asumarii acordului de imprumut", au declarat sursele citate.
Programul de ajutor extern urmeaza sa fie discutat de Consiliul Executiv al FMI de la Washington in urmatoarele saptamani, iar prima transa a finantarii, de cinci miliarde euro, va fi disponibila imediat dupa aprobare.
Gabi MOROIANU 
 Afisari: 376  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Da, dopeaza leul   de Eufrosin
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Catre Redactia Ziarului Ziua (2143 afisari)
 Cele 2000 de capuse (1966 afisari)
 Legile DGA in versiune DGA (1707 afisari)
 Hitler profilul psihologic (1546 afisari)
 Cameleonul Voiculescu (1369 afisari)
 Suparati ca au pierdut meciul cu Serbia, tricolorii au devastat vestiarul de la Constanta! (2077 afisari)
 Ion Mihai Pacepa: Departamentul de Informatii Externe a pregatit prostituate ca spioni (2035 afisari)
  Premiera in America Latina: Printesa Inca a levitat la 30 de centimetri de sol! (VIDEO) (1918 afisari)
 UPDATE Romania - Serbia 2-3, scor final (1905 afisari)
 Tatucul Playboy, Hugh Hefner, lovit de criza financiara. Vezi cum! (1698 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02097 sec.