Ziua Logo
  Nr. 4490 de joi, 19 martie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Economic
Comisie pentru Sterling
-- Agentia Nationala de Resurse Minerale sustine ca Sterling nu este atestata sa deruleze operatiuni petroliere si ca nu are nici acord de mediu * Deputatii vor sa anuleze articolele din Legea Petrolului care au permis contractul cu Sterling
Scandalul Sterling este departe de a se fi incheiat. Deputatii din Comisia de Servicii si Industrie vor sa ancheteze toate contractele de concesiune incheiate din 1998 si pana in prezent. Mai mult, se discuta de modificarea Legii Petrolului pentru a nu mai fi posibile asemenea cazuri.
Deputatii din Comisia de Servicii si Industrii au aprobat, ieri, infiintarea unei subcomisii de ancheta in cazul Sterling Resources, dar si al altor companii, care au incheiat contracte de concesiune petroliera cu statul roman, precum Zeta Petroleum. Propunerea a fost initiata de deputatul PDL Cristian Boureanu, vicepresedinte al Comisiei, si a fost sustinuta de reprezentantii PDL si PSD.
Deputatul PSD Iulian Iancu, presedintele Comisiei de Servicii si Industrii din Camera, a declarat ca propunerea de infiintare a comisie de ancheta va fi inaintata plenului Camerei Deputatilor, transmite Mediafax.
"Daca vom avea timp, ne propunem sa analizam toate contractele din 1998 pana in prezent, cum ar fi cazul Zeta Petroleum", a spus el. Mai mult, deputatii din Comisia de Servicii si Industrie intentioneaza sa propuna anularea prevederilor din Legea Petrolului care au permis incheierea contractului cu Sterling Resources si sa modifice articolele din OUG 101 din 2007 referitoare la modul de calculare a redeventelor. "Vrem sa anulam articolele din Legea Petrolului care au permis incheierea contractului cu Sterling si sa modificam filozofia de calcul a redeventelor", a spus Iulian Iancu, .
Fara atestat
Sterling Resources nu este atestata sa deruleze operatiuni petroliere, iar pentru activitatile de explorare din Marea Neagra nu detine acordul de mediu, sustine presedintele Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM), Gelu Maracineanu. "Sterling nu este atestata sa faca operatiuni petroliere. Sterling nu a avut nici acord de mediu pentru explorari, acestea fiind singurele activitati pe care le-a derulat", a spus Maracineanu. El a adaugat ca nu exista nici la ANRM, nici la Sterling documente privind transformarea acordului pentru perimetrele din Marea Neagra intr-unul de exploatare si productie, dintr-unul de explorare. "Cred ca OUG 101 a pus umarul la transformarea contractului cu Sterling dintr-unul de explorare si impartire a productiei intr-unul de exploatare, cu iesirea statului din acest contract", a spus Maracineanu. Ordonanta de Urgenta 101/2007 prevede majorari ale redeventelor si taxelor miniere si petroliere si elimina normele juridice cuprinse in Legea Minelor referitoare la modul de calcul al redeventei, in sensul neaplicarii cotei procentuale a redeventei la cheltuielile de prelucrare a resurselor minerale utile primare. Reamintim, scandalul Sterling a pornit dupa ce Curtea Internationala de Justitie a decis, la 3 februarie, ca Romaniei ii revine 79,34% din teritoriul din Marea Neagra disputat cu Ucarina. Hotararea Guvernlui Tariceanu din 12 noiembrie este un act aditional la acordul petrolier incheiat la 24 august 2007 cu Sterling. Subiectul acestei dezbateri este suspiciunea ca statul roman, prin ANRM, a cedat Sterling resursele de petrol si gaze din doua perimetre, chiar inainte de a fi cunoscuta decizia de la Haga, in disputa dintre Romania si Ucraina privind delimitarea platoului continental al Marii Negre.
George BANCIULEA 
Alte articole
  UPDATE: Riposta "Sterling": Statul roman si-a taiat singur dreptul la productia de petrol    (2009-04-28 18:06)
  Contractul si anexele dintre ANRM si Sterling ar putea fi atacate de Guvern    (2009-02-06 13:52)
 Afisari: 341  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
  Controverse la tichete    
  Nemirschi plange la Bruxelles    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 EBA Independenta (2962 afisari)
 Adevaratii autori ai Manuscriselor de la Marea Moarta (2251 afisari)
 O sinucidere programata (2038 afisari)
 Sase secrete pentru a reusi in viata (1618 afisari)
 Diplomele impostorilor licentiati vor fi anulate (1524 afisari)
 Un italian si un norvegian faceau filme porno cu copii, la Constanta (14417 afisari)
 Interpretul de muzica populara Ion Dolanescu a murit! (VIDEO) (7096 afisari)
 Studentele moldovence exportate pentru sex treceau si prin patul politistilor (3711 afisari)
 Acum 20 de ani, la Moscova: Putin, ca "turist sub acoperire", in apropierea lui Reagan si Gorbaciov? (2755 afisari)
 Vedete care nu pot iesi in lume fara sutien, din motive obiective! (VEZI FOTO) (2627 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01027 sec.