Ziua Logo
  Nr. 4488 de marti, 17 martie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Nabucco viruseaza UE
-- Rutele alternative de aprovizionare energetica au dezbinat ieri ministrii de Externe de la Bruxelles
Romania a blocat ieri consensul la discutiile de la Bruxelles, in cadrul reuniunii Consiliului Afaceri Generale si Relatii Externe (CAGRE), intrucat din pachetul de finantare pe probleme de energie a fost exclus proiectul Nabucco, au declarat pentru Agerpres surse de la Bruxelles. Principala tema de discutie in cadrul CAGRE este pregatirea Consiliului European de primavara si a pachetului de proiecte prioritare in domeniul energetic, ca parte a planului european de redresare economica.
Din partea Romaniei a participat la CAGRE ministrul de Externe Cristian Diaconescu.
Surse europene au declarat pentru Mediafax ca, la lucrarile CAGRE, in pachetul de finantare privind securitatea energetica, a fost inlocuita sintagma "proiectul Nabucco" cu "coridoare energetice sudice". Eliminarea referirii textuale la proiectul Nabucco a nemultumit Romania, care, in consecinta, si-a utilizat voturile pentru a bloca posibilitatea obtinerii unui consens pe acest subiect, au afirmat sursele citate. Nabucco este conceput ca un proiect care sa asigure diversi�ficarea resurselor energetice ale Uniunii Europene.
Gazoduct subfinantat
La 19 februarie, ministrii Energiei din tarile membre ale Uniunii Europene si-au dat acordul de principiu pentru mentinerea proiectului Nabucco si a interconectarilor energetice Arad - Szeged si Giurgiu - Ruse pe lista de proiecte energetice prioritare europene prezentata de Comisia Euro�peana.
Acordul de principiu al ministrilor Energiei ai UE a survenit dupa ce, in luna ianuarie, Comisia Europeana propusese alocarea a 250 de milioane de euro pentru proiectul energetic Nabucco si a altor 30 de milioane de euro pentru finalizarea interconectarii gazoductului Arad-Szeged, a carui finantare a fost suspendata mai bine de 5 ani.
Importanta acestui din urma proiect este majora, gazoductul legand Romania de Ungaria si realizand o conexiune in reteaua de gaze a Uniunii Europene. Urmatoarea etapa catre finalizarea proiectelor energetice de pe lista propusa de executivul comunitar ar fi trebuit sa fie adoptarea in Consiliului ministrilor de Finante din UE.
Totusi, la 23 februarie europarlamentarul roman Alexandru Nazare (PPE, PDL) cerea Comisiei Europene reconsiderarea deciziei de a micsora suma alocata proiectului Nabucco de la 250 la 200 milioane de euro. "Ma tem ca aceasta hotarare, luata la numai trei saptamani de la propunerea Comisiei de a accelera punerea in practica a proiectului, va fi interpretata ca o lipsa de coerenta a politicii energetice europene. De asemenea, decizia risca sa fie perceputa ca un semnal politic negativ la adresa acestui proiect" a declarat Alexandru Nazare.
Gyurcsany - omul Moscovei
Gratie eforturilor premierului socialist Ferenc Gyurcsany, Ungaria a devenit in ultima vreme principalul partener al Rusiei in Europa de Rasarit, aprecia pe 11 martie publicatia rusa Pravda, la o zi dupa vizita unui desant oficial al Budapestei la Moscova, condus de seful executivului ungar, care a semnat o serie de documente privind cooperarea energetica si economica intre Rusia si Ungaria, informeaza Agerpres. Rusia si Ungaria au semnat pe 10 martie la Moscova, un acord privind crearea unui joint venture pentru constructia tronsonului ungar al South Stream, un rival al gazoductului european Nabucco.
Conceput ca o alternativa la gazul natural furnizat de Rusia, Nabucco este un proiect care vizeaza tran�sportul de gaze na�turale din zona Marii Caspice catre Europa prin Turcia, Bulgaria, Romania, Ungaria si Austria. Conducta ar urma sa aiba o lungime de 3.300 de kilometri si sa transporte circa 31 miliarde metri cubi de gaze naturale anual.
George DAMIAN 
 Afisari: 720  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 9 Afiseaza toate comentariile  
Altceva despre NABUCCO   de Adrian v.D.
Cum se poate...   de Alcor
Qvi Prodest ?   de laur
Catre noaptea...   de rasputin
Muscali imputiti.   de noaptea
Din tot ce se intampla, se trage o concluzie...   de rasputin
Nabucco-un proiect irealizabil   de Evreu-rus
Nabucco o himera   de Tudor190
Ce-i de mirare?   de spaiu'
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Distrusi de banci (5502 afisari)
 Executorii se imbogatesc (2817 afisari)
 Lichidati-l si pe Maresalul Averescu (1894 afisari)
 "Acvila" si Jandarmeria vorbesc limbi diferite (1220 afisari)
 Publicitate muta (1189 afisari)
 Stewardesa ziua, vedeta porno noaptea! (3516 afisari)
 Astrologul rus, Paul Globa: Criza economica va dura pana in 2020 si va recroi harta politica a lumii (3174 afisari)
 Predator X, cel mai fioros monstru marin descoperit vreodata (VEZI FOTO) (2958 afisari)
 Oricat ar fi de eleganta, Sarah Jessica Parker nu-si poate ascunde mainile de pensionara! (FOTO)  (2659 afisari)
 Elisabeth Fritzl: Venea, ma viola ore in sir si pleca fara sa scoata un cuvant (2581 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00725 sec.