Ziua Logo
  Nr. 4485 de vineri, 13 martie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Actualitate
Revolutionarii cer destituiri la Parchetul General
Mircea PAUN - Ziua foto
Asociatia 21 Decembrie 1989 Bucuresti a acuzat ieri Parchetul General de "coruptie la cel mai inalt nivel". Asociatia a reactionat astfel la ordonanta DIICOT din 10 martie 2009 prin care Ion Iliescu, Virgil Magureanu si altii au fost scosi de sub urmarirea penala pentru subminarea puterii de stat la mineriada din iunie 1990.
Solutia procurorilor DIICOT a constatat interventia prescriptiei raspunderii penale pentru Iliescu si acolitii sai. Cu toate acestea, in motivare, Ion Iliescu a fost "spalat" de responsabilitatea pentru violentele generate, sustinandu-se ca nu ar fi vinovat de urmarile comunicatelor sale transmise la radio si televiziune, prin care minerii si muncitorii au fost chemati la Bucuresti pentru "restabilirea calmului". Apelul prezidential in urma caruia Capitala a devenit scena unui razboi civil, a fost considerat indreptatit de procurori, pe motiv ca "actiunile violente au vizat puterea de stat". Procurorii au omis ca Ion Iliescu nu avea dreptul sa instige populatia, intrucat ca sef de stat avea suficiente forte militare pentru a mentine ordinea in Capitala.
Dupa cum o stie o tara intreaga, politia a fost retrasa din piata, dupa incendierea propriilor masini, in presa fiind publicate convorbirile generalilor de politie, care ordonau nejustificat retragerea, pentru a crea premisele chemarii minerilor.
Ordonanta DIICOT a incins spiritele
Teodor Maries, liderul Asociatiei 21 Decembrie 1989 a acuzat conducerea Parchetului General de "lipsa de profesionalism, rea-credinta, comanda politica, coruptie". Maries a cerut demisia purtatorului de cuvant al Parchetului General, Robert Cazanciuc, pe care l-a acuzat de dezinformare. Prim adjunctul procurorului general Tiberiu Nitu a fost acuzat ca a fost adus cu misiune pentru ca dosarele lui Iliescu sa fie "trase pe dreapta". Maries a prezentat presei o declaratie olografa a lui Nitu, pe baza careia acesta a obtinut certificat de revolutionar. In declaratie, Nitu spunea ca in noaptea de 21/22 decembrie 1989 a tras in cladirile din jurul TVR, desi la acea data singurele focuri au fost in centrul Capitalei.
Dosarele lui Iliescu la Sectia a II-a
Oficialii Parchetului General au replicat ca declaratia prezentata de Maries contine "o eroare materiala", iar procurorul Nitu ne-a trimis la redactie un act prin care Sectia Parchetelor Militare i-a comunicat in 2007 ca "nu ati luptat impotriva Revolutiei". La randul sau, procurorul Cazanciuc a replicat ca nu a dezinformat, ci "am procedat cat mai transparent posibil si am pus pe site ordonanta DIICOT".
Prin ordonanta DIICOT s-a dispus, de asemenea, disjungerea unei parti din dosarul mineriadei din iunie 1990, privitoare la infractiuni contra pacii si omenirii, in care sunt vizati Ion Iliescu, Virgil Magureanu si altii. Dosarul disjuns a fost trimis la Sectia a II-a a Parchetului General, unde se mai afla si dosarul in care tot Iliescu e cercetat pentru crimele de la Revolutie. Diferit de cele doua dosare, mai exista un altul la Sectia Parchetelor Militare, in care camarila lui Iliescu e cercetata pentru celelalte mineriade.
Revocarea lui Voinea
Tot ieri, CSM a dat aviz favo�rabil pentru revocarea din functia de adjunct al sefului Sectiei Par�chetelor Militare a generalului Dan Voinea, revocare solicitata de ministrul Justitiei, la propunerea Procurorului General Laura Kovesi, care l-a acuzat pe Voinea de abu�zuri in dosarele mineriadelor. Po�trivit legii, Traian Basescu va decide daca il va revoca sau nu pe Dan Voinea prin decret prezidential.
Razvan SAVALIUC 
 Afisari: 385  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
dezinformarea voinea- maries continua..   de Ene Viorel
A r h i v a
  DNA si MApN iau urma "doctorilor in stele"    6 comentarii
  Predoiu felicita ANP in cazul Gorbunov    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Mihaela ingrozita de Elan (2685 afisari)
 Calariti de FMI (2223 afisari)
 Nastase jigneste femeile (1635 afisari)
 Schimbare la varful CEC (1435 afisari)
 DNA si MApN iau urma "doctorilor in stele" (1393 afisari)
 Doi profesori au fost prinsi de un elev in timp ce faceau sex intr-o toaleta (5181 afisari)
 Urmele Diavolului pe pamant, descoperite in Anglia! (2442 afisari)
 Angelina l-a prins pe Brad Pitt in pat cu bona copiilor! (2416 afisari)
 De nerecunoscut, Patrick Swayze neaga in continuare zvonurile ca ar fi pe moarte! (1828 afisari)
 Hustler vs Playboy sau cum se falesc fondatorii cu cate femei le-au trecut prin pat! (VIDEO) (1631 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02064 sec.