Romania are in prezent doar 250 de medici nefrologi, care ar trebui sa ingrijeasca 2 milioane de pacienti, data fiind incidenta de imbolnavire de 11,7% pentru boala cronica de rinichi (BCR). Cei mai multi nefrologi sunt, insa, blocati pe tratamentul dializatilor, nemaiavand timp sa se ocupe de preventie.
In aceste conditii, Societatea Romana de Nefrologie a propus Ministerului Sanatatii un program integrat dedicat BCR, care sa acopere si stadiile initiale, prin masuri de preventie, nu numai zona de dializa si de transplant - reprezentand stadii avansate de boala. "Avem semnale pozitive ca va fi aprobat. Prin urmare, in 2009 ar putea exista aproape un milion de beneficiari, dintre care mai mult de 8000 sunt tratati, in prezent, prin dializa sau transplant renal", a declarat ieri prof. dr. Gabriel Mircescu, presedintele Societatii Romane de Nefrologie.
Boala cronica de rinichi (sau reducerea progresiva a functiilor rinichiului) este prezenta la pacientii care au o eliminare crescuta de proteine in urina. Odata instalata, BCR poate conduce la presiune arteriala crescuta insotita sau nu de reducerea functiilor rinichiului si creste riscul de boli ale inimii sau ale sistemului circulator. La nivel global, cele mai des intalnite cauze ale BCR sunt diabetul, bolile cardiovasculare ca si nefropatiile, bolile inflamatorii ale rinichiului, infectiile, obstructiile tractului urinar.
Pentru a depista BCR se fac teste de laborator ce constau in masurarea concentratiei in sange a creatininei si un test de urina.
Olteni bolnavi
Datele statistice mai arata ca presiunea arteriala crescuta este prezenta la aproximativ 80% din pacientii cu BCR. La nivel mondial, si inclusiv in Romania, o persoana adulta din 10 are BCR.
"Zona endemica balcanica cuprinde si sudul judetului Olt si judetul Mehedinti - regiuni in care, de 70 de ani, ne chinuim sa aflam care-s cauzele incidentei crescute de insuficiente renale. Probabil sunt date de mediul inconjurator - metale grele, ciuperci ale plantelor, plante otravitoare, hidrocarburi provenind din turba care filtreza in mod natural apele din zona...", a explicat dr. Mircescu.
Referindu-se la hemodializa, presedintele Societatii Romane de Nefrologie a explicat faptul ca un tratament anual de hemodializa costa 18.000 de euro/bolnav, fiind cel mai scump tratament national, dar cel mai ieftin la nivel european, unde costurile se cifreaza, in medie, la 80.000-100.000 de euro/tratament. "Discutand de dializa vorbim de o poveste de succes in Romania. Daca in 1990 aveam 370 de bolnavi tratati prin dializa, acum sunt peste 8300. Insa, media europeana pentru acces la acest tratament este de 700 de bolnavi la 1 milion de locuitori, iar tara noastra ajunge la 377 de bolnavi la 1 milion de locuitori. Dializa si transplantul nu sunt insa solutii pentru rezolvarea pro�blemelor renale", sustine specialistul, accentuand asupra necesitatii depistarii bolilor renale in stadiile incipiente.