Ziua Logo
  Nr. 4482 de marti, 10 martie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Pastele lui Leonard Orban. La Bruxelles
Cristian UNTEANU 
Totul incepe printr-un anunt din partea Comisiei Europene: "In contextul politicii sale de promovare a multilingvismului si dialogului cultural, Comisia Europeana organizeaza la Bruxelles, pe 20 aprilie, o Conferinta asupra rolului traducerii literare... cu o sesiune plenara dimineata, iar dupa-amiaza ateliere de lucru, dupa care vor fi trase concluzii".
Evident, fiind vorba despre domeniul administrat de comisarul roman Leonard Orban, este anuntata participarea acestuia alaturi de presedintele Barosso. Dar, pentru noi, ca tara ortodoxa, exista o problema. Una de proportii. Este a doua zi de Pasti.
Problema asta insa nu exista pentru Leonard Orban. Numai ca, din fericire, la nivelul unui alt for european, problema a fost pusa corect si transata ca atare. Anul trecut, pe 21 mai, Parlamentul European a votat ca ziua de 20 aprilie 2009 sa fie marcata in calendarul de lucru al acestei institutii, astfel incat sesiunea de la Strasbourg sa inceapa in mod exceptional pe 21 aprilie si sa dureze pana vineri. A fost rezultatul unei excelente initiative demarate de europarlamentarul PD-L Marian-Jean Marinescu, sustinut apoi de Joseph Daul, presedintele grupului PPE si de presedintele Parlamentului European, Hans-Gert Pottering. Argumentul de sustinere a amendamentului propus de europarlamentarul nostru era perfect valid: pana in acel moment, doar sarbatoarea Pastelui catolic era marcata ca zi libera, dar echilibrul se schimbase odata cu prezenta devenita semnificativa a patru tari majoritar ortodoxe, Romania, Bulgaria, Grecia si Cipru.
Este oare vorba despre o decizie circumstantiala, doar pentru a face pe plac colegilor din noile tari membre? Nicidecum. Este o decizie cu o foarte importanta, poate chiar decisiva conotatie politica in demersul subteran (dar prin asta nu mai putin puternic) care continua cu consecventa in favoarea afirmarii unei identitati europene. Din care, iata, acum recunoscuta este si contributia exceptionala pe care o poate aduce puntea de dialog a acestei parti a crestinatatii noastre ortodoxe aflate, istoric vorbind, la granita cu interesele imperiale ruse si cele ale Islamului... Chiar daca la un nivel aparent simbolic, decizia Parlamentului European vine sa dea substanta unui dialog ecumenic in care partea ortodoxa a acuzat timp de secole ca este tratata cu condescendenta sau chiar ignorata in favoarea puterii Bisericii Catolice. Pe plan politic, dimensiunile dialogului ecumenic merg cu mult mai departe decat discutia aparent strict teoretica privind definirea radacinilor crestine, caci este vorba despre consolidarea unui spatiu de valori comune care sa permita o posibila coagulare la nivel institutional si despre criteriile sale fundamentale.
Decizia domnului Leonard Orban de a ignora votul Parlamentului European este perfect legala, din moment ce, la nivelul Comisiei Europene, sunt recunoscute doar sarbatorile legale inscrise in calendarul belgian, adica ale tarii care gazduieste institutiile comunitare. E logic sa fie asa, pentru ca respectarea tuturor sarbatorilor nationale din statele membre ar introduce un haos de nedescris si un fel de vacanta permanenta. Numai ca, in spiritul multiculturalismului pe care s-a angajat sa-l reprezinte, chiar daca a fost asta pentru ca alt post nu mai era liber pentru un comisar roman aparut la jumatate de mandat, domnul Leonard Orban ar fi trebuit sa faca distinctia intre cea mai mare sarbatoare a crestinatatii ortodoxe si sarbatorile din calendarul oficial al statelor membre. In acest context, decizia sa este foarte greu de inteles.
Domnia Sa reprezinta totusi Romania. Macar amintindu-si de importanta sarbatorii in Romania, ar fi putut sa faca un gest la fel de simbolic ca cel al europarlamentarilor. De ce n-a facut-o? Este evident ca presedintele Barosso, daca ar fi fost informat despre situatie, ar fi acceptat fara probleme decalarea conferintei pentru o alta zi. Dar nu, ea este confirmata pentru data respectiva. Ei nu au probleme. Comisarul Leonard Orban nu are nici el vreo problema. Ambasadele noastre urmeaza sa taca conform programului prestabilit de generatii de politica a strutului. Ramane deci cum am vorbit. Si nu intereseaza pe nimeni.
 Afisari: 311  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
BOR sa puna Pastile ca si Craciunul,   de demetrius
A r h i v a
  Parada dentara    
  Targul eliberarii prizonierului israelian    31 comentarii
  VIGILANTES!    2009-02-24
  Mecanismul acuzarii Romaniei    2009-02-23
  Cetateni, cu totii la vot! Cine mai vine?    2009-02-14
  Violul asupra Romaniei    2009-02-04
  S-au incheiat doua crize. Continua razboiul sferelor de influenta (III)    2009-01-22
 Top afisari / comentarii 
 Pensii speciale pentru bugetarii smecheri (3120 afisari)
 Urmariti general prin pasaport (2722 afisari)
 Un mare chix (2680 afisari)
 Femeie-vampir dezgropata in Italia dupa patru secole (2061 afisari)
 Basescu lanseaza S.O.S. (1550 afisari)
 Incredibil, dar adevarat! Sex in grup chiar sub nasul politistilor (7657 afisari)
 Un act intocmit in SUA te poate lasa sarac lipit in Romania! (3664 afisari)
 Britney Spears cu partile intime la vedere, in plin concert! (FOTO/VIDEO) (3610 afisari)
 Bataie intre top-modele la o prezentare Jean Paul Gaultier (VIDEO) (2973 afisari)
 Nicolette Sheridan si-a acoperit fata, nu si...chilotii! (FOTO) (2813 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.07064 sec.