Ziua Logo
  Nr. 4479 de vineri, 6 martie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Politica
Savantii Parlamentului isi dau mai multi bani
-- Oamenii de stiinta din Legislativ si-au dublat indemnizatia de academician
Deputatii si senatorii au aprobat, in zorii crizei financiare, majorarea indemnizatiilor pentru capii Academiei Oamenilor de Stiinta din Romania (AOSR), for in conducerea caruia figureaza mai multi parlamentari.
Intre acestia, ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu (PSD), deputatii Anghel Stanciu (foto) (PSD) si Eugen Badalan (PDL). Cei doi pesedisti sunt si co-autori ai proiectului legislativ care prevede ca membrii Consiliului stiintific ai AOSR - din care si ei fac parte - vor primi 4000 de lei lunar, adica aproape dublu decat pana acum. Presedintele Basescu a cerut miercuri Senatului reexaminarea proiectului, considerandu-l "inechitabil si neoportun" in vreme de criza.
Initiativa majorarii indemnizatiei academicienilor a fost promovata anul trecut, la sfarsitul legislaturii, cand atentia publica era focalizata pe alegerile uninominale. Patru din cei 20 de semnatari ai proiectului erau si reprezentanti de marca ai AOSR: Ecaterina Andronescu, Anghel Stanciu, Irinel Popescu (PC) si Ion Basgan (PNL). In cazul dat, punctul de vedere al Guvernului Tariceanu a fost ca majorarea la 5000 de lei brut pe luna - cat cerusera initiatorii - nu se sustine, suma de 2400 fiind suficienta. Cu toate acestea, Senatul a adoptat legea in 29 octombrie 2008, ridicand indemnizatia la 4000 de lei. Aceeasi suma a fost parafata si in Camera Deputatilor, for decizional, in sedinta din 10 februarie 2009, iar legea a plecat la promulgare. Presedintele Basescu a cerut reexaminarea, argumentand ca, "in contextul actual al crizei economico-financiare ce se rasfrange asupra veniturilor tuturor categoriilor de personal bugetar, un asemenea demers legislativ apare ca inechitabil si inoportun". Basescu i-a asigurat pe membrii Academiei de "tot respectul" sau, insa a cerut legiuitorului neadoptarea respectivei initiative. De mentionat ca fondurile necesare pentru plata drepturilor reprezentantilor AOSR se aloca de la bugetul de stat si se platesc beneficiarilor lunar, prin bugetul asociatiei.
Badalan: Toti primesc
Majoritatea parlamentarilor care activeaza si in structurile AOSR recunosc acest lucru in declaratiile de interese, dar mai putini in cele de avere. Cu exceptia deputatului Anghel Stanciu, care raporteaza la capitolul "Venituri din activitati independente" suma de 14.865 RON, incasata in calitate de membru AOSR, ceilalti parlamen�tari nu precizeaza daca si-au ridicat sau nu indemnizatia pentru activitatea stiintifica depusa. Ministrul Educatiei nu a putut fi contactat pentru lamuriri in acest sens. Eugen Badalan, in schimb, ne-a declarat: "Primesc indemnizatie, dar nu ca sef de sectie, ci ca membru titular. Toti membrii titulari primesc aceeasi indemnizatie, pe care sunt sigur ca am trecut-o si in declaratia de avere. Nu are relevanta cat e indemni�zatia. Daca vreti sa stiti, ea apare si in Legea de organizare si funvtionare a Academiei". In declaratia de avere facuta de Badalan la inceputul mandatului nu apar banii incasati de la AOSR. In cadrul Academiei Oamenilor de Stiinta, fostul sef al Statului Major General conduce sectia de Stiinte militare, ministrul Educatiei pe cea de Stiinte chi�mice, iar presedintele Casei Natio�nale de Asigurari de Sanatate, Irinel Popescu, pe cea de Stiinte medicale. Fostul senator Ion Basgan este membru al Consiliului onorific al AOSR, iar deputatul Stanciu este presedintele filialei Iasi.
Irina S. CHIROIU, Ovidiu BANCHES 
 Afisari: 498  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 6 Afiseaza toate comentariile  
Ambramburica nu iarta nimic !   de Nicu Pruna
Care savanti, tata :))))))))))))))))))))   de Roman Liber
Majorare   de Mona G.
Ciocoism academic   de Solitude
academia   de naem
De acord daca si produceti!   de Dumitru Iuga
A r h i v a
  Tariceanu parasit de Patriciu    18 comentarii
  Iliescu de utilitate publica    3 comentarii
  CSM apara turnatorii    5 comentarii
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Tratamente la secret (5823 afisari)
 Axa raului trece prin Rusia (3242 afisari)
 Basescu si Asociatii (1821 afisari)
 Tradatorul Floricel era pasionat de armata (1786 afisari)
 Chiliman bun de plata in scandalul Cathedral Plaza (1491 afisari)
 O eleva de 12 ani s-a pozat goala si a trimis fotografiile colegilor (FOTO) (4994 afisari)
 Cum arata Michelle Obama alaturi de primul ei iubit! (FOTOGRAFII INEDITE) (3544 afisari)
 Soferul Tarzan a ajuns vedeta internationala, dupa ce a condus ca un nebun (VIDEO) (3061 afisari)
 Socant: Fetita violata cu acordul mamei - "Le dadea bani si bautura si il lasau la mine in pat"  (2509 afisari)
 Cotidianul ucrainean Segodnia: Romania a decis sa dea gata Ucraina (1310 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00963 sec.