Cu toate ca efectele crizei se resimt si la noi, oficialitatile se arata optimiste. Presedintele Traian Basescu sustine ca anul viitor Romania ar putea inregistra o crestere economica de 1,5%-2% si ca sistemul bancar este solid si poate acorda credite. De asemenea, el invita datornicii sa-si plateasca ratele la creditele luate pentru a nu afecta stabilitatea sistemului bancar. Cei care nu vor s-o faca de bunavoie, ar putea fi stimulati de stat sa o faca.
Criza si vestile tot mai numeroase despre intrarea in imposibilitate de plata a ratelor la banca le da idei celor care au imprumuturi si care cred ca se pot sustrage platii lor. Presedintele Traian Basescu a declarat ca rezervele pe care bancile le au la BNR, precum si provizioanele constituite le permit acestora sa actioneze, chiar daca unii, persoane fizice sau juridice, nu isi ramburseaza creditele.
El le recomanda sa isi plateasca ratele la timp. "Apelul extrem de serios este ca aceia care nu au probleme de rambursare sa o faca (sa-si ramburseze creditele la timp - n.r.) si sa o faca in timp util, pentru ca, exact pentru a proteja sistemul bancar, vom analiza posibilitatea actiunii statului pentru ca aceia ce deliberat nu isi ramburseaza creditele sa fie stimulati sa o faca (sa ramburseze creditele - n.r.)", a spus Basescu la o intalnire cu reprezentantii celor mai importante 12 banci din tara.
Presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Radu Ghetea, a recomandat clientilor sa apeleze in continuare la credite, in pofida costurilor si exigentelor mai mari, precizand ca exista sursele necesare de finantare in sistemul bancar. "Finantarea exista, exista resursele necesare, dar ceea ce este de asteptat este ca bancilor sa li se adreseze clientii.
Poate unele costuri sunt prea sus, exigentele mai ridicate, dar nu trebuie sa mergem pe principiul ca nu ne ducem la banca pentru ca nu obtinem credit", a declarat Ghetea.
In acelasi sens, al existentei banilor pe piata, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, a afirmat ca in urma discutiei cu cele mai importante banci, gradul de reinnoire a creditelor acordate de bancile mama "fiicelor" din Romania va fi mai mare de 90% si s-ar putea apropia chiar de 100%, daca sunt incluse si capitalizarile deja anuntate.
Radu Ghetea a declarat ca a cerut sprijinul lui Traian Basescu in ceea ce priveste modificarea Codului de Procedura Civila prin care se renunta la executorii bancari si de asemenea la legea elaborata de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) cu privire la protejarea clientilor instituitiilor financiare.
Parteneriat Guvern-banci-BNR
Traian Basescu a spus ca, in perioada urmatoare, evaluarile cu privire la deprecierea situatiei economice in Europa vor fi facute publice si vor fi revizuite fata de cele din decembrie si vor demonstra o intarire a crizei economice. La randul sau, Mugur Isarescu s-a aratat optimist in privinta finantarii de catre bancile comerciale a proiectelor de infrastructura si investitii publice, aratand ca parteneriatul Guvern-banci-banca centrala functioneaza bine. "Vad cu destula speranta implicarea bancilor in proiecte de infrastructura sau programe de investitii guvernamentale. (...) Cred ca in acest an suntem sortiti sa fim prudent-optimisti, pentru ca este spre binele economiei romanesti", a spus Isarescu. El a aratat ca spera si intr-o crestere a capacitatii manageriale a autoritatilor publice. "La optimismul meu din nastere, se mai adauga o bruma de optimism, pentru ca am vazut ca si in momentele grele conlucrarea a functionat. Va functiona si in momentele viitoare", a mai spus Isarescu. Guvernatorul a aratat ca ultimele luni au reprezentat un test privind modul de conlucrare, mai ales ca a trebuit sa fie acoperit si un surplus de deficit bugetar.
Impozitul forfetar ocoleste constructiile
In privinta unui mai bun control al taxelor si impozitelor, ministrul Finantelor Gheorghe Pogea a anuntat ca Guvernul doreste introducerea impozitului forfetar si renuntarea la impozitul pe profit "pentru sutele de mii de firme care inregistreaza pierderi".
Potrivit acestuia, introducerea impozitului forfetar va avea ca efect reducerea birocratiei. Ministrul a explicat ca principalele domenii in care va fi introdus acest tip de impozit sunt comertul cu ridicata si cu amanuntul, hoteluri si restaurante, pensiuni si serviciile de transport.
Impozitul nu va viza insa si sectorul constructiilor. "Nu am spus niciodata ca vom introduce impozit forfetar pe constructii. Categoric, nu ne vom duce in aceasta zona pe care trebuie s-o stimulam", a spus Pogea. El a mai spus ca Ministerul Finantelor Publice va prezenta la sfarsitul acestei saptamani sau inceputul saptamanii viitoare un memorandum privind reglementarea sistemului de taxe parafiscale din economie. "Vom simplifica procedurile administrative si vom introduce un memorandum pentru taxele pa�rafiscale la sfarsitul acestei saptamani sau inceputul saptamanii viitoare", a adaugat ministrul. El a mentionat ca in Romania exista peste 485 de taxe parafiscale.
Pogea a reiterat ca este necesara cresterea veniturilor in economie, explicand ca baza de impozitare trebuie sa fie una capitalizata, "adi�ca putin de la mai multi".
Acord cu FMI doar daca vrem
Problema veniturilor si cheltuielilor bugetare in plina criza economica si financiara reprezinta si unul dintre principalele puncte ale discutiilor de la Washington, dintre reprezentantii Romaniei si cei ai Fondului Monetar International (FMI). Gheorghe Pogea sustine ca Romania se afla in discutii de testare cu Comisia Europeana (CE) si FMI pentru a vedea structura, volumul si conditiile unui eventual imprumut.
"Suma o s-o stabilim dupa ce vedem toate conditiile. Daca nu ne convin, poate nu-l luam", a spus Pogea. Conform unor surse guvernamentale, Romania ar putea sa renunte sa mai ia bani de la FMI, daca acest lucru presupune majorarea cotei unice sau cresterea taxei pe valoarea adaugata (TVA) in 2009, transmite NewsIn.
Cota unica de 16%, aplicata la impozitul pe venit si la cel pe profit, a fost introdusa la inceputul lui 2005, iar nivelul TVA este in prezent de 19%. "Daca ni se va cere, in schimbul incheierii unui acord cu Fondul, sa majoram taxele in acest an, s-ar putea sa nu-l mai facem deloc. Nu dorim sa ajungem in situatia Ungariei, care a fost nevoita sa creasca TVA de la 20% la 23%, pentru a-si majora incasarile la buget, in urma acordului de imprumut cu Fondul", au precizat sursele. Unii analisti au avertizat ca majorarea taxelor in acest an dificil pentru economia romaneasca ar putea avea ca efect adancirea crizei economice, in conditiile in care companiile se confrunta cu mari greutati, pe fondul restrangerii cererii de consum si a scaderii livrarilor pe pietele externe.
Rambursari din 2014
Momentul de rambursare a unei finantari externe de la Comisia Europeana sau alte organizatii financiare internationale (n.r. - precum FMI) ar trebui sa corespunda cu perioada celor mai mari intrari in Romania de fonduri de la UE, respectiv orizontul lui 2014, a spus guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.
"In definitiv, a apela la finantare externa extraordinara, de la organizatii financiare internationale sau Comisia Europeana, este un gest de mare responsabilitate si rugamintea BNR este ca aceste negocieri si evaluari sa fie tratate cu aceeasi responsabilitate si de mass-media", a declarat Isarescu. El a precizat ca face aceasta declaratie "si cu gandul la momentul de rambursare". "Noi, la BNR, credem ca aceasta finantare externa, care sa acopere si capacitatea relativ limitata de absorbtie de fonduri UE a Romaniei, trebuie rambursata la momentul celor mai mari intrari de fonduri europene, respectiv sa aiba la celalalt capat exact absorbtia de fonduri comunitare", a spus Isarescu. Pentru perioada 2007-2013, Romania are prevazute in bugetul UE fonduri de peste 30 miliarde de euro. "Acele 30 de miliarde de euro trebuie sa intre in Romania pana la orizontul lui 2014. Noi gandim ca si finantarea externa ar trebui sa se ramburseze in acelasi orizont", a mai spus guvernatorul BNR.