Ziua Logo
  Nr. 4478 de joi, 5 martie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Opinii
Cum ar putea Goma si Basescu sa schimbe fata Basarabiei
-- Un prim scandal public de spionaj - o premiera post-decembrista "made in SRI-SIE" - este un subiect gras. De cele mai multe ori, insa, miza reala a unui astfel de eveniment ramane ascunsa. La fel stam si cu "problema Paul Goma" legata de cetatenia sa, furata de comunisti si pe care Guvernul nostru, pretins roman, nu vrea sa i-o dea nici astazi, la aproape 20 de ani de la caderea regimului totalitar. Va propun sa aflati astazi de ce Paul Goma nu-si va obtine, probabil niciodata, inapoi, propria sa cetatenie, romana, un drept natural pe care-l primesti de la Dumnezeu, la nastere.
Cazul scriitorului Paul Goma, este edificator si mai actual ca niciodata, scria zilele trecute colegul meu de la Gardianul, Emil Neacsu. Pentru cei care nu stiu, lui Paul Goma i s-a retras cetatenia romana in 1977, cand era inca in tara, iar dupa 1990 nu i s-a redat acest drept pentru ca... nu a depus cerere. Paul Goma a refuzat sa faca o cerere pentru redobandirea unui drept, cel de cetatean roman, capatat prin nastere, mai ales ca decizia a fost luata abuziv de catre securistii lui Ceausescu. Paul Goma a renuntat sa mai solicite cetatenia romana intr-o scrisoare adresata in 2006 presedintelui portocaliu Traian Basescu. "Nu voi cere niciodata sa primesc cetatenia pe care doar Dumnezeu mi-o poate lua (iertare, a mai fost unul: Ceausescu - veti fi auzit ce-a patit...), eu, ca si membrii familiei mele, fiind romani prin nastere. Tot eu sa fac cerere? Atunci cand guvernantii comunisti mi-au luat cetatenia a fost cumva... la cererea mea? O cerere tapana, <<conform legii>>, corect timbrata? Nu am cersit un favor (pentru care sa fac cerere), ci am anuntat ca este timpul - 17 ani! - sa mi se restituie drepturile civile, morale, materiale pe care statul roman mi le-a furat in 1977-78.", reda Gardianul din scrisoarea lui Paul Goma.
"Prioritatea numarul 1 a Romaniei o va constitui recunoasterea cetateniilor romanilor deposedati abuziv de acest drept natural de catre regimul sovietic bolsevic" - a fost un slogan la moda si la Bucuresti si la Chisinau, in perioada alegerilor. Acestea au trecut si romanii basarabeni si bucovineni au ramas la fel ca si inainte. Senatori si deputati, unii mai grasi ca altii, s-au indesat bine mersi in fotoliile de plus de la Parlament, pe spezele bietilor romani din jurul granitelor, multi asupriti salbatic si azi, cum sunt cei din Ucraina. Deconturile au inceput sa curga, afacerile la fel. Numai subiectul cetateniilor romane a disparut cu desavarsire. Ca de obicei, organele au hotarat: "acum nu e momentul". Iar tutarii de serviciu s-au conformat cu un scurt "sa traiti!". Daca mafiotilor de stat nu le e rusine, ce zice Presedintele Romaniei si ce explicatii vor da fripturistii care si-au obtinut locurile caldute din Senat si Camera Deputatilor pe lacrimile si suferinta de zeci de ani a romanilor abandonati in fosta URSS?!
Este foarte clar: de la parlamentarii ajunsi prin "redistribuirea" sau "rearanjarea" a voturilor sa reprezinte drepturile romanilor din afara tarii - estimati la circa 10 milioane - nu ne putem astepta la nimic. Un atu este la Ministerul de Externe, momentan, reprezentat de Departamentul pentru Relatiile cu Romanii de Pretutindeni, care ar trebui sa treaca la elaborarea unei strategii clare pentru congenerii nostri, din jurul granitelor, conform strategiei nationale de securitate a Romaniei, prin care acestia sa fie protejati si, totodata, sa fie eliminata din fasa orice tentativa de profit pe seama acestora. La Ambasada Romaniei de la Chisinau ca si la Ministerul de Justitie trebuie de urgenta sa se treaca la schimbari majore, prin care sa dispara spagarii din sistem, definitiv. Pentru ca pe listele de cetatenii se gasesc mai multi de Mustafa sau Chun-Hsin decat Lesco sau Popa, romani care stau si cinci si zece ani pe liste interminabile aruncate in saci aproape putreziti.
Si, nu In ultimul rAnd - desi, este adevarat, "problema Goma" tine de Ministerul Justitiei - presedintele Romaniei, Traian Basescu, ar putea, printr-o manevra de-a sa clasica, sa-si impuna opinia si sa determine Justitia sa-i ofere scriitorului anticomunist cetatenia inapoi. Astfel s-ar declansa "precedentul Goma" si toti romanii deposedati abuziv de propria lor cetatenie vor putea beneficia automat de aceasta prin simpla dovada a nasterii din parinti romani. Sau nu.
Victor RONCEA 
 Afisari: 1422  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 29 Afiseaza toate comentariile  
Nici nu ma asteptam la altceva de la jan dinu    de Atamild
Matildo , cred ca esti o nesatula chiar de-o tzii mereu in gura !   de jan dinu
Circotasilor de serviciu   de dorinP
jan dinu   de Atamild
---PAUL GOMA --- omul fara nici-o tzara ...!   de jan dinu
Katty, inca o chestie, ca trebuie sa plec.   de CALUGARU
Nu pot desena obiecte, insa pot desena deosebirea dintre obiecte.   de Atamild
katty   de CALUGARU
Daca l-am fi putut intelege la timp pe intransigentul --PAUL GOMA -- ....   de jan dinu
V-am prins, securistilor   de vamid
---ROMANII --- sunt ushor de indobitocit prin clishee ...   de jan dinu
-- GOMA -- "Hristosul "...Romaniei actuale ...   de jan dinu
cetatenia si Paul Goma....   de nvt
ce mai e si acesta prostie ???    de Seherezada
DA CALUGARE,   de Pribeag
Tare pretentios Goma asta...   de evreu mandru din israel
Mr. Roncea ! Nea Guma e un fel de vierme alb si gras care a trait ca un milionar o viata din statutu   de Omul cu Picioare foarte Paroase
Doamna Katty1    de IISUSCHR
Naivitate la Victor Roncea ? Ma indoiesc   de Shadow
Goma are in el un CEVA gretzos si puturos..E genul de persoana care vine si discuta cu tine - si hop   de Omul cu Picioare foarte Paroase
...o Patrie ...oarecare ...   de jan dinu
Un precedent istoric exista!   de Stefan Caliga
Rusine sa-i fie Romaniei    de hej
Asocieri...nefericite   de Tudor190
De ce -i pune - statul roman- lui PAUL GOMA - atitea aptipilduri de - persona non grata - ?!   de jan dinu
hm   de .Sobru.
Ce se mai stie de nationalismul romanesc in Basarabia   de Alex.Pandrea
Atita timp cit traieste general - PLOSHNITZA - Paul Goma n-o s-a vada cetetenia romana !!   de jan dinu
Domnule Presedinte Basescu oferiti-i cetatenia Roamnie domnului Goma pentru ca altfel   de ionion
A r h i v a
  O ultima solutie: alianta intre PNL si PDL    16 comentarii
  Editorialul cititorului    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Super-pasapoartele (2773 afisari)
 Basescu: Platiti-va ratele! (1998 afisari)
 Scrisorelele urii la Bruxelles (1587 afisari)
 Nominalizarile PSD in stand-by (1447 afisari)
 Cum ar putea Goma si Basescu sa schimbe fata Basarabiei (1422 afisari)
 Cel mai tare sofer socheaza din nou: Nu am facut nici o prostie - VIDEO  (2161 afisari)
 Piatra Neamt: Doua eleve au fost condamnate la inchisoare pentru santaj sexual  (2020 afisari)
 Florin Constantiniu: Istoria nationala este lichidata cu buna-stiinta (1798 afisari)
 Presa rusa: Raidul serviciilor secrete ucrainene la Nafotgaz are legătură și cu Romania (1577 afisari)
 Podul care transforma camioanele in... decapotabile (VIDEO) (1445 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01061 sec.