Ziua Logo
  Nr. 4473 de vineri, 27 februarie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Neofascistii italieni continua violentele impotriva cetatenilor romani
UE taxeaza xenofobia italiana
-- Comitetul Economic si Social (CES) al Uniunii Europene, indeamna Italia sa nu "stigmatizeze" comunitatea imigrantilor romani, pentru evitarea atacurilor cu caracter xenofob, relateaza Reuters. Ministrul italian de Externe, Franco Frattini, da un ultimatum Romaniei sa accepte fara conditii repatrierea tuturor cetatenilor romani condamnati in Italia.
In paralel, extremistii italieni au intensificat violentele anti-romanesti din Peninsula. Vaticanul a condamnat "culpabilizarea pe nedrept" a intregii comunitatii romanesti din Italia.
Comitetul Economic si Social (CES), un organism consultativ al Uniunii Europene, indeamna Italia sa nu "stigmatizeze" comunitatea romanilor, perceputa in mod "deteriorat", pentru evitarea atacurilor cu caracter xenofob, relateaza Reuters. "In Italia exista o perceptie gresita asupra romanilor din partea presei si opiniei publice; trebuie evitat riscul unor acte infractionale izolate din partea unor grupuri mici de indivizi care stigmatizeaza intreaga comunitate a romanilor din Italia", se arata intr-o declaratie comuna a reprezentantilor romani si italieni din Comitetul Economic si Social al UE, un organism consultativ din care fac parte lideri sindicali, oameni de afaceri si reprezentanti ai societatii civile.
"Acest apel este un mesaj foarte echilibrat si pacifist, care are scopul diminuarii tensiunilor acumulate in Italia in ultimul timp, cauzate de obsesia institutiilor de presa si, mai ales, de atitudinile politice", a explicat presedintele CES, Mario Sepi. "Trebuie sa reducem conflictele etnice pentru a permite iesirea din aceasta criza fara tensiuni ulterioare la nivel social", incheie Mario Sepe.
Ultimatum italian
Ministrul italian de Externe, Franco Frattini, se asteapta ca Romania sa anticipeze, prin acordul bilateral, aplicarea directivei UE ce prevede ispasirea de catre cetatenii europeni, in tarile de origine, a pedepselor privative de libertate, relateaza Mediafax. "Avem in Italia aproximativ un milion de romani. Dintre acestia, aproximativ 3000 sunt condamnati si se afla la inchisoare. Credem ca ar fi corect sa ispaseasca pedepsele in tara de origine, pentru ca Romania este o tara europeana si are inchisori europene", a declarat Frattini intr-un interviu acordat Euronews. "Apoi, exista alte mii de romani care au comis infractiuni oribile (...). Restul de 950.000 de romani care traiesc in Italia respecta legile. Ii primim si vrem sa ramana la noi", a continuat Frattini. Oficialul a mai precizat ca prevederea ispasirii pedepselor in tara de origine este continuta intr-o directiva europeana, care nu mai prevede necesitatea acordului condamnatului. "Aceasta directiva stabileste clar ca in cazul in care un condamnat avea inainte de comiterea infractiunii drept de rezidenta intr-o tara europeana nu are de ales, trebuie sa ispaseasca pedeapsa in tara de origine" a declarat el. "Cerem Romaniei sa anticipeze, prin acordul bilateral, politic, aplicarea a ceea ce in scurt timp va deveni o obligatie constitutionala europeana", a insistat Frattini.
In paralel, extremistii italieni continua campania de violente impotriva romanilor. Un magazin cu specific romanesc din orasul italian Torino a fost incendiat, in ceea ce pare a fi un nou atac xenofob, relateaza mass-media italiana. La randul sau, monseniorul Miglio, episcop de Ivrea si presedintele Comisiei episcopale pentru Probleme sociale si-a exprimat regretul pentru "culpabilizarea pe nedrept" a intregii comunitatii romanesti din Peninsula.
Mihai ISAC 
 Afisari: 839  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
PE FRATTINI CHIAR NU-L AJUTA CAPUL ?   de CAP-istul
A r h i v a
  Romanii timoceni la Senat    3 comentarii
  Pacifistul Obama cere bani pentru razboaie    28 comentarii
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Apocalipsa dupa Felix (5158 afisari)
 Lasata in grija cainilor de mama alcoolica (2388 afisari)
 Patriarhia binecuvanteaza cipul biometric (2246 afisari)
 Lista marii conspiratii (2139 afisari)
 Criminalul fara vina din Brasov (1842 afisari)
 Cel mai tare model din istorie, Elle Macpherson, topless (3228 afisari)
 Rihanna - si batuta, si cu un san pe afara! (2318 afisari)
 A murit Manea Mănescu, fost premier al Romaniei in perioada comunistă (2193 afisari)
 UPDATE Functionarii publici pierd sporuri consistente, sindicatele din invatamant ameninta ca vor da Guvernul in judecata (2044 afisari)
 Cea mai dorita femeie din lume, Marisa Miller, mai senzuala ca oricand! (VEZI FOTO) (2043 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01541 sec.