Ziua Logo
  Nr. 4469 de luni, 23 februarie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Mecanismul acuzarii Romaniei
Cristian UNTEANU 
Iarasi am fost facuti sa cadem in plasa unei acuzatii generice, cea care pune semnul de egalitate intre Romania si elementele criminale care isterizeaza Italia? Evident. Dar cine e de vina? Am da dovada de o ipocrizie monstruoasa daca nu vrem sa vorbim decat de efecte si nu despre cauze. Si mecanismul piesei care se joaca acum in Italia, foarte probabil a fi reluat si in alte tari din UE, foloseste din plin o realitate la a carei constructie am contribuit din plin.
Din lipsa traditionala de interes combinata cu o lunga si ferma obisnuinta a diplomatiei noastre de a ignora orice subiect controversat sau potential exploziv si a-l descoperi doar, cu uimire si revolta, doar cand totul a sarit in aer si trebuie trimisa o echipa specializata in operatiuni de curatire a zonei de conflict.
Semnalele ca aici avea sa se ajunga vin demult, odata cu primele analize facute de cercetatori romani care lucrau pentru Institutul pentru o Societate Deschisa din Budapesta, demonstrand ca daca cineva era realmente persecutat, discriminat si batjocorit la noi, apoi aceia erau evident membrii comunitatii rrome. Atunci a inceput constructia unui mecanism de punere la zid a Romaniei care a functionat perfect pe toate nivelele proiectate pentru a demonstra un adevar care trebuia sa intre in constiinta opiniei publice europene si internationale: Romania este oricum, ori de unde ai privi, o tara de retardati, de primitivi si de criminali. Mereu se pleca de la un adevar imposibil de contestat, dar pe baza lui se proiecta in abstract o imagine absolut distorsionata, sistemul de lucru fiind simplu: se lua cea mai tragica fotografie si sub ea se scria, simplu, Romania. Adica aceasta este Romania si nu alta... Asa s-a intamplat ca Romania sa fie tara ororii orfelinatelor, a persecutiei de tip fascist a tiganilor, locul de unde pleaca Mailat si ai lui sa terorizeze lumea civilizata.
Intre timp, ani si ani de zile, ai nostri n-au zis nimic. Le-a fost teama si astfel, pe nesimtite, am devenit ostatecii celei mai primejdioase dintre acuzatii: nerespectarea drepturilor fundamentale ale omului. Drept care, cu disperare, am incercat sa remediem situatia, introducand in zonele contestate unele dintre cele mai inovatoare sisteme de protectie sociala la nivelul UE. Dar raul se produsese, pentru ca imaginea se ancorase deja la nivelul opiniei publice. Si se trecuse deja la etapa a doua, iarasi neluata in seama de ai nostri: exodul tiganesc in Europa. Este o realitate imposibil de contestat, mai ales ca primii sositi, cersetorii, isi afisau fara probleme identitatea romaneasca, asociind-o cu cea de refugiat politic. Invocand tocmai persecutiile la care erau supusi in Romania. Dupa ei, acum in paralel cu retelele de cersetorie foarte bine amplasate oriunde in Europa, au urmat ceilalti, mult mai violenti, agresivi si fara scrupule. Cand sunt prinsi, scot un act de identitate romanesc. Si, plecand de aici, reactia de adversitate din ce in ce mai coroziva la adresa Romaniei, tara de bastina a infractorilor...
Ne jigneste, pe drept cuvant, confuzia voita intre rromi si romani. Dar ce sa inteleaga italienii, spre exemplu, din ce vrea cu adevarat Romania cand, la Roma, un ministru de Externe roman, in prezenta primului-ministru al Romaniei se pupa fericit cu un urmarit prin Interpol si care se prezenta, in Ambasada Romaniei, drept seful organizatiei rromilor din Italia? Ce sa inteleaga belgienii din politica anti-infractionalitate a Romaniei cand strazile din Bruxelles sunt pline de tigani cersetori romani, unul dintre locurile cele mai prizate fiind intersectia de langa Montoyer, la cateva zeci de metri de Misiunea Romaniei pe langa institutiile europene, locul unde se aduna gasca spalatorilor de parbrize?
N-am vazut niciodata la Bruxelles ca cineva sa organizeze o sesiune de prezentare a punctului de vedere romanesc in problema romilor. Chiar n-avem nimic de spus? Chiar nu s-a facut nimic pentru comunitatea rroma? Sunt victimele nevinovate ale unui proces de discriminare intr-o societate romaneasca rasista si primitiva? Noi n-avem studii de prezentat, cifre, statistici, documente? De ce ne lasam sa fim chiar ai nimanui si prada atat de usoara a unui mecanism atat de evident de acuzare si demonizare?
 Afisari: 656  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 12 Afiseaza toate comentariile  
Asa e bre alwis.....is 2000de HUF da mie lene in zapada asta sa ma duc sa caut una noua:)   de Budapestanul
Problema e acum si a europei   de emigrstul
hai ca-i buna rau - Integrarea iganilor - o ust bnoas, cu profit politic   de Ghita Bizonu'
hai ca-i buna rau - Integrarea iganilor - o ust bnoas, cu profit politic   de Ghita Bizonu'
Are sens ce scrietzi dar cam TARZIU coane, unde atzi fost anul trecut pe 17 dec?   de NormanFinkel5
"cla"- egal Cale drum potieka   de Budapestanul
Pai puneti ban langa ban   de Budapestanul
Mecanismul e simplu...   de alwis46
Nu ne convine sa fim asimilati cu rromi   de IISUSCHR
Daca nu deranjez, o intrebare, dragutza:   de da de ce
Ah da uitasem    de Ghita Bizonu'
Ntz. Suntem si o societate tembela. Adica aia care ar trebui sa vorbeasca in numele   de Ghita Bizonu'
A r h i v a
  CLANUL - din antropologie in politica    8 comentarii
  Cetateni, cu totii la vot! Cine mai vine?    2009-02-14
  Violul asupra Romaniei    2009-02-04
  S-au incheiat doua crize. Continua razboiul sferelor de influenta (III)    2009-01-22
  S-au incheiat doua crize. Continua razboiul sferelor de influenta (II)    2009-01-21
  Vecinatatile impredictibile ale UE    2009-01-15
 Top afisari / comentarii 
 Obama il bate pe Dumnezeu (3164 afisari)
 Reteta de post strict secreta (3004 afisari)
 Geoana presedinte (2486 afisari)
 "Taiati libidoul romanilor!" (1740 afisari)
 Viena, cuibul spionilor (1453 afisari)
 Sharon Stone, dezbracata intr-o rochie (5239 afisari)
 Spune-mi in ce sector stai, ca sa iti spun ce clan te terorizeaza (4850 afisari)
 Sexy-Oscarul pentru cea mai buna actrita ... intr-o scena nud! (FOTO) (3741 afisari)
 Noua Lara Croft, topless la piscina! (FOTO) (3563 afisari)
 Sexy-actrita din "Slumdog Millionaire", Freida Pinto, si ale sale picioare perfecte!  (2870 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.07887 sec.