Coalitia PSD-PDL era ieri cat pe ce sa cada la intelegere cu liberalii dupa ce Viorel Hrebenciuc a batut palma, miercuri noaptea, cu Relu Fenechiu. Conform unor surse din PNL, liberalii urmau sa se vanda pentru doar 40.000 de euro pe colegiu, desi parlamentarii PSD-PDL au primit in urma cu cateva zile 70.000 pentru a da bine in fata electoratului.
Potrivit intelegerii reprezentantii puterii ar fi dat acesti bani daca liberalii ar fi deblocat dezbaterile proiectului de buget prin retragerea unor amendamente. Insa, penelistii s-au lovit de opozitia lui Taricenu.
Primul pas a fost facut dis-de-dimineata, atunci cand parlamentarii au decis amanarea discutiei pe bugetul Ministerului Educatiei, pe motiv ca este un domeniu mai complex, presedintele de sedinta, senatorul PDL Alexandru Peres, sugerand fara nici o perdea ca negocierile "de afara" nu au fost finalizate. Trocul a pornit initial de la cinci miliarde de lei vechi, suma fiind ceruta cu indrazneala de catre liberali. Acestia au amenintat ca in cazul in care nu le vor fi aprobate macar cateva amendamente vor trimite prin posta alegatorilor toate propunerile respinse de parlamentarii PSD si PDL, amenintarea apartinandu-i lui Horia Uioreanu. Pesedistii, care au mediat intelegerea in numele Coalitiei, au negociat la sange, incercand sa impace si capra si varza. "Noi am incercat inca de dimineata sa-i lipim, pentru ca am primit semnale ca e loc de o intelegere", a declarat un parlamentar social-democrat. Potrivit acestuia, liberalilor le-a fost pus in vedere faptul ca cinci miliarde e o suma enorma si ca visteria nu le permite o asemenea miscare. Pana la urma, liberalii au constatat ca nu exista cale de negociere si au acceptat oferta venita din partea pesedistilor de 40.000 de euro pe cap de politician. Imediat dupa ce au batut palma, sedinta de plen s-a relaxat suspect de repede, toata lumea - indiferent de partid - afisand zambete de multumire. Mai mult, parlamentarii dadeau ca sigura finalizarea discutiilor la Buget in cursul zilei de ieri, bazandu-se pe faptul ca reprezentantii opozitiei, odata mituiti, vor vorbi mai putin si vor munci mai mult. Pedelistii nici macar in gluma nu au vrut sa recunoasca o eventuala intelegere cu fostii parteneri de alianta din mandatul trecut. Singurul care a dat oarecum semne de relaxare a relatiei cu "dusmanii" a fost ministrul Finantelor Gheorghe Pogea: "Nu s-a facut nicio intelegere. Sunt zece miliarde pentru investitii, sa faca proiecte si vor primi banii", a spus acesta.
Efectul Tariceanu
Totusi, daca lucrurile pareau rezolvate inainte de pauza de pranz a dezbaterilor, cand liberalii s-au reunit intr-o sedinta a grupurilor parlamentare, situatia a luat o intorsatura neasteptata: vinovatul a fost, potrivit unor surse pesediste, fostul premier Calin Popescu Tariceanu. El a batut cu pumnul in masa, cerandu-le membrilor de partid sa-si pastreze coloana vertebrala si sa nu se vanda pentru cativa bani. De altfel, fostul premier s-a certat cu apropiatul sau Relu Fenechiu, care alaturi de Viorel Hrebenciuc a fost artizanul negocierii. "Ni s-a spus sa mergem inainte, sa nu ne lasam si sa ne sustinem toate amenda�mentele", ne-a declarat un participant la sedinta grupurilor liberale. Discursul ferm al sefului PNL a avut efectul scontat, chiar daca toti cei din teritoriu agreasera ideea ca vor primi totusi ceva banuti pentru colegiile lor. Dovada sta si faptul ca liberalii, care aveau deja bilete de avion ori alte intalniri programate pentru astazi, si-au amanat orice demers pentru a continua negocierile. Conform declaratiei unui liberal, Tariceanu le-a cerut colegilor de partid sa o tina inainte cu sustinerea amenda�mentelor deoarece "un pesedist a mers si a dat pe goarna la presa intelegerea avuta si vom avea numai de suferit". Tariceanu le-ar mai fi spus penelistilor ca oricum "era vorba despre niste bani virtuali pentru care nimeni nu ar fi putut baga mana in foc si am putea pati asa cum s-a petrecut si cu destinul coalitiei pe care am incercat-o cu democratii la inceputul mandatului meu". Chiar si asa, unii dintre liberali ne-au marturisit ca sunt dispusi sa faca o intelegere chiar si peste capul liderului lor, respectiv sa negocieze individual.