Ziua Logo
  Nr. 4467 de vineri, 20 februarie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Cultura
Actuale
Romanul "Vanatoare de medici"
Pe langa atatea alte necazuri care pica pe capul nostru, pe langa atatea alte necazuri pe care le produce criza mondiala - fara chip deocamdata la noi, dar cu con�secinte tot mai vizibile cu fiecare zi ce trece - mai si provocam belele suplimentare. Ca sa ne otravim sufletele si sa bombanim toata ziua, la locul de munca sau in fata televizoarelor. Care au declansat o intreaga isterie indreptata impotriva corpului si sistemului medical din Romania. Plecand de la cazuri reale, dramatice si uneori chiar tragice, au fost create chiar si opere artistice de mare succes. Faimosul film al lui Cristi Puiu ("Moartea domnului Lazarescu") cu care am cucerit cate si mai cate premii internationale este bazat pe drama unui om care moare, cum spune romanul, cu zile. Nu ne numaram printre admiratorii filmului, dar nici nu-i putem nega forta de expresie, mai mult psihologico-jurnalistica, decat artistica. Dar cand este vorba de "succesuri"- inubliabila expresie a unei semianalfabete ajunsa o vedetuta mediatizata in hiperexces - comentariile dispar.
Despre ce este vorba: despre vanatoarea declansata impotriva medicilor si intregului corp medical. Sigur ca sunt multe disfunctio�nalitati - ce cuvinte urate au tot aparut in anii din urma...-, sigur ca sistemul medical nu functioneaza cum trebuie. Sigur ca mai exista si cazuri grave de malpraxis sau de sinistra joasa ciubucareala. Dar de aici si pana la vanarea sistematica de medici si punerea la zid a intregului corp medical ar trebui sa fie o cale lunga. Nu pot sa fie sistemul medical si reprezentantii lui mai cu mot - uneori realmente sunt, cand fac minuni, de ce sa nu recunoastem? - decat restul reprezentantilor vietii romanesti. Adica noi, restul, ne-medicii. Cum suntem noi, sunt si medicii, cu bune si rele, deopotriva. Si atunci la ce bun sa asmutim populatia impotriva unui segment socio-profesional? Nu este nici bine si nici cinstit.
Sigur cA se IntAmplA destule nenorociri si in sistemul medical, dar pana nu reusim sa ridicam nivelul general al vietii din Romania oalele sparte sa le impartim cu totii. Asa ar fi cinstit. Tocmai pe medici i-am gasit sa-i punem la zid?
Am apelat la serviciile lor in ultimii ani cu suprademasura asa ca suntem la curent cu ce e prin farmacii, spitale si policlinici. Nu vorbim din auzite sau ne lasam indignati de cazurile de la televizor. Ar fi cinstit ca aceasta campanie impotriva medicilor sa inceteze! Daca autoritatile nu pot face mai mult pentru ei, prin alocarea de fonduri mai mari pentru imbu�natatirea situatiei actuale, sa-i lasam sa faca ce pot si ce stiu. Mari medici ai lumii sau romani au contribuit la mai buna noastra trecere prin viata. De la Cehov si Celine, pana la Vasile Voiculescu si mult hulitul astazi Augustin Buzura. Poate ca ar merita cateva romane acesti medici romani atat de incriminati in aceste zile. Subiecte, cata frunza si iarba. Cine sa le scrie? Poate se vor gasi amatori, putem livra doar un titlu. Romanul "Vanatoare de medici" poate va fi scris intr-o buna zi.
Bedros HORASANGIAN 
 Afisari: 241  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 4 Afiseaza toate comentariile  
Domnule Horasangian va felicit   de srelu
a-ti rupe craca de sub picioare   de geo vasile
Plural majestic?   de Thalia
frumos spus! dar cine e vinatorul???   de tzara
A r h i v a
  Se iubesc pe scena    4 comentarii
  Politkovskaia la Green Hours    
  In spatele cortinei    
  Societatea culturala Bucovina (III)    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Sexul liber castiga teren (3738 afisari)
 Cristian Diaconescu kamikaze in Italia (3328 afisari)
 Liberalii s-ar fi vandut pe 40.000 de euro (2434 afisari)
 Sobolan cat o pisica (2325 afisari)
 Reabilitarea termica ne scapa de gazul rusesc (2302 afisari)
 Filmul cu gimnastele romance care fac exercitiile la paralele topless concureaza la Ziua Mondiala Nud! (6404 afisari)
 Viata de puscarias: Sex cu politiste si asistente medicale (6343 afisari)
 Pamelei Anderson ii place sa se dezbrace si pe podium (FOTO & VIDEO) (2568 afisari)
 Ups! Natalie Imbruglia cu chiloteii la vedere  (2165 afisari)
 Un inginer aeronautic sustine ca a descoperit Atlantida cu ajutorul Google Ocean (2137 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01803 sec.