Ziua Logo
  Nr. 4465 de miercuri, 18 februarie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Magazin
Lupta acerba pentru particula lui Dumnezeu
-- Competitie acerba intre oamenii de stiinta americani si europeni, relateaza bbc.co.uk. Desi dotarile lui tehnice sunt mult mai avansate, CERN, laboratorul european, a fost devansat de catre americanii de la Fermlab, in cursa pentru descoperirea bosonului Higgs ("particula lui Dumnezeu"). Si asta din cauza accidentului suferit de catre acceleratorul LHC, la scurt timp dupa lansare.
Fermilab, laboratorul de stiinta al Departamentului Energetic si Stiintific al Statelor Unite, relateaza ca CERN, rivalul lui european, pierde vertiginos teren in cursa pentru descoperirea particulei Higgs. Reprezentantul CERN, Lyn Evans, recunoaste ca ar putea pierde unul dintre cele mai mari premii oferite in fizica din cauza accidentului care a oprit activitatea acceleratorului de particule Large Hadron Collider (LHC) pana in luna septembrie a anului curent. Cei doi rivali incearca sa identifice "particula lui Dumnezeu" - una dintre particulele fundamentale ale materiei. Gasirea bosonului lui Higgs ar putea ajuta la aflarea raspunsului la intrebarea "de ce materia are masa". Identificarea "Particulei lui Dumnezeu" a fost prioritara pentru CERN - Laboratorul European pentru Fizica Particulelor Elementare - inca din momentul in care LHC a fost conceput la inceputul lui 1980. Dupa lansarea LHC la Geneva in septembrie anul trecut, unii oameni de stiinta au preconizat aflarea bosonului Higgs pentru vara lui 2009. O saptamana mai tarziu, insa, a avut loc un accident care a stopat experimentele la accelerator pentru aproape un an. Astfel, Fermilab, vazandu-se in avantaj, a sporit intensitatea activitatilor la acceleratorul lor Tevatron, aflat la sediul din statul Illinois.
Cursa pentru primul loc
In cadrul AAAS, intalnirea anuala de la Chicago a conducatorilor celor mai puternice acceleratoare de particule din lume, directorul Fermilab, Pier Oddone, a prezentat ultimele date furnizate de Tevatron. "Acum avem o mare sansa de a vedea <<urme>> ale bosonului Higgs inainte ca LHC sa faca asta", relateaza colegul acestuia, doctorul Dmitri Denisov. "Avem la dispozitie doi ani sa il descoperim. Cred ca, oricum, pana atunci o sa va putem da mai multe informatii, bazate pe lucruri palpabile si consistente, si nu doar pe presupuneri. Probabilitatea ca noi sa descoperim bosonul Higgs este foarte buna - daca masa particulei este ridicata avem sanse de 96% sa rezolvam acest lucru pana la inceputul verii". Cu cat mai mica este masa, insa, cu atat mai greu si mai indelungat va fi procesul de detectare a bosonului Higgs de catre Fermilab. Cu toate acestea, reprezentantii laboratorului american sunt extrem de optimisti: "Tevatron merge foarte bine. Suntem in cea mai buna forma", a adaugat doctorul Denisov. "Toti cei angajati in acest experiment sunt dedicati 100% lui. Nici macar nu si-au mai luat obisnuitul concediu de Craciun, care tine doua luni de zile. E o cursa. Oricine e primul, e primul".
Fermilab marturiseste ca Tevatron-ul a deslusit deja aproximativ opt coliziuni care ar putea fi considerate "indicii ale bosonului lui Higgs". Acest lucru nu este validat deoarece momentan nu s-au putut separa aceste ciocniri de zgomotul obisnuit de fundal.
Reprezentantul CERN la conferinta de la Chicago, profesorul Lyn Evans, recunoaste ca acceleratorul rivalilor functioneaza mai bine decat s-ar fi asteptat. "Acumuleaza date noi intr-un ritm ametitor. Accidentul LHC-ului nostru le-a mai oferit si un bonus din punct de vedere temporal, de care profita din plin. Daca vor gasi bosonul Higgs, eu ii felicit. Dar nu prea cred ca vor reusi pana cand noi ne vom repune acceleratorul in lucru. Intr-un an vom fi din nou competitivi. Si o sa ii doboram, clar". Competitia a fost fructuoasa pentru ambele parti implicate. Ramane acum de vazut daca, cine si cand va descoperi "particula Dumnezeu".
Ana MUNTEANU 
 Afisari: 1380  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Prostii   de mdionis
A r h i v a
  I-a tras o palma pentru ca a pipait-o in direct    
  Lobul geloziei    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Serbia e pe cale sa piarda si Voivodina (4519 afisari)
 Din nou despre limbrici (3699 afisari)
 Pasajul suspendat (2864 afisari)
 I-a tras o palma pentru ca a pipait-o in direct (2500 afisari)
 "Sefii de teava" din Harghita si Covasna (1877 afisari)
 Fosta profesoara de romana, acum, la 63 de ani, asteapta oferte pentru filme porno (8642 afisari)
 Vedeti ultimele secunde din viata casierului ucis in jaful de la Brasov! (3232 afisari)
 Société Générale: Daca o tara va avea crestere economica in Europa, aceea va fi Romania  (3010 afisari)
 Ucisa de sot pentru ca a strigat, in timpul partidei de sex, numele unui alt barbat (2881 afisari)
 Victoria Beckham a ajuns un schelet ambulant (FOTO) (2657 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02033 sec.