Dezbaterea proiectului de Buget din comisiile de buget-finante ale Camerei Deputatilor si Senatului s-au lasat ieri cu scandal inca de la inceput, pe de o parte fiind reprezentantii PSD si PDL care au sustinut ca Bugetul este realist, iar pe de alta reprezentantii opozitiei care au considerat calculele puterii ca fiind "nerealiste si populiste".
"Ne deranjeaza ca nu se incearca respectarea legii. Nu cresc salariile profesorilor, nici punctul de pensie si nici la Educatie nu se da 6%, asa cum prevede legea. In schimb cresc impozitele, cresc taxele, creste CAS. Mai mult, pentru presedinte bugetul e cu 50% mai mare decat anul trecut. Una li s-a promis oamenilor si alta li se intampla", ne-a declarat deputatul liberal Eugen Nicolaescu. Deputatul UDMR Petru Lakatos a apreciat ca o crestere economica de 2,5% este "un vis roz", criticand puterea ca nu a consultat opozitia cu privire la elaborarea bugetului. De cealalta parte a baricadei s-au aflat membrii PSD si PDL, deputatul pedelist Petru Calian aratand ca proiectul de buget este unul realist, nepopulist si care conduce la dezvoltare economica reala, axata pe investitii si nu pe imprumuturi.
Deputatul PSD Petre Petrescu a subliniat ca imperfectiunile au la baza criza economica, dar si situatia lasata de vechea guvernare.
Cu picioarele in apa rece
Promisiunile politice sunt valabile numai daca economia poate sa le sustina, a decretat scurt ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, in fata membrilor Comisiilor de buget-finante. Ceea ce s-a promis in campania electorala se baza pe o anumita realitate economica, realitate care astazi nu mai exista a sustinut ministrul, marturisind ca, el personal, a "coborat cu picioarele in ligheanu cu apa rece". Finantistul sef s-a plans si de faptul ca Executivul a avut la dispozitie 30 zile pentru a construi proiectul de buget. El a tinut sa critice cheltuielile costisitoare facute in unele institutii bugetare, mentionand ca nu este normal ca un ministru sa aiba o plasma in biroul unde lucreaza, una acolo unde mananca, iar in alt birou un frigider. "Au fost ordonatori principali de credite care au 30-40 la suta din bani nu pe proiecte necesare cresterii economice ci pentru astfel de categorii de cheltuieli", a insistat Pogea.
Incasari de 94%
Deficitul bugetar ar putea depasi nivelul programat de 2% din PIB, iar cresterea economica se va situa sub un procent in primul trimestru al acestui an, a admis ministrul de Finante Gheorghe Pogea. El a explicat ca, daca vor fi efectuate cheltuieli suplimentare pentru investitii publice, deficitul va sari de nivelul estimat. Pogea a precizat ca proiectul de buget pe acest an este bazat pe o crestere economica prognozata de 2,5%, un deficit bugetar de 2% din PIB si o rata a inflatiei de 5%. Veniturile la bugetul general consolidat au totalizat 13,82 miliarde lei in ianuarie, in scadere cu 8,68% fata ianuarie 2008. A existat un nivel bun al incasarilor, care a reprezentat 94% din suma programata.
Posturi pentru conducatori
Pogea a criticat faptul ca administrarea tarii presupune cheltuieli bugetare de 22 de miliarde de euro, in conditiile in care au fost create, in special, posturi pentru conducatori. "Fiecare partid, cand a ajuns la guvernare, pe unde a trecut, si-a adus mii de oameni si i-a uitat acolo. A venit alt partid politic, a adus mii de oameni si i-a uitat acolo", a mentionat ministrul, citat de Mediafax. "Timp de patru ani am creat posturi pentru conducatori (...) iar raportul intre numarul cadrelor de conducere in economie si executiv este excesiv", a subliniat George Pogea. El a sustinut ca exista un mare paradox - in timp ce personalul din sectorul public si bugetar este numeros, din 1.300.000 de oameni exista un numar insuficient de functionari publici, aproximativ 40.000.
Reduceri drastice
Executivul a elaborat un proiect de Ordonanta de Urgenta care include un cumul de masuri pentru reduceri de cheltuieli bugetare, in vederea mentinerii deficitului la un nivel scazut si, implicit, pentru evitarea riscului declansarii procedurii de deficit excesiv, informeaza Mediafax. Pentru limitarea deficitului bugetar, proiectul de Ordonanta prevede ca in plafonul maxim de finantari rambursabile care pot fi obtinute de catre autoritatile locale pe parcursul unui an vor fi incluse si tragerile din fondurile deja angajate pana la intrarea in vigoare a actului normativ, nu doar din alocatiile care vor fi contractate dupa aplicarea Ordonantei.