Presedintele Traian Basescu si-a intarit declaratiile prin care sublinia ca in Romania nu va exista niciodata autonomie teritoriala. Aflat la Predeal, seful statului a avertizat: "Autonomie teritoriala nu poate exista in Romania si cine ii pacaleste pe oameni ca se poate incalca o Constitutie a statului roman nu face altceva decat sa culeaga mai tarziu roadele minciunii".
"Teritoriul tarii nu se poate imparti dupa dorintele unor politicieni care jura in Parlament ca vor respecta Constitutia si, cand ajung acasa, incita la nerespectarea Constitutiei", a afirmat Basescu. El a adaugat ca ar fi mai bine ca acesti politicieni sa se preocupe de soarta economica a judetelor Harghita si Covasna. De altfel, ieri Traian Basescu a ajuns in Covasna si astazi la resedinta de protocol din statiunea Covasna, unde va avea discutii cu primarii si presedintii Consiliilor Judetene Covasna si Harghita. Euro�parlamentarul UDMR Sogor Csaba a anuntat, tot ieri, ca saptamana viitoare va inainta presedintelui Parlamentului European Hans-Gert Pottering o petitie a reprezentantilor Adunarii de la Sfantul Gheorghe prin care se cere, in primul rand, ca seful statului sa isi retraga afirmatiile care "au indignat secuimea".
Manifestatie in strada
Declaratia care i-a enervat pe secui a fost facut in urma cu doua saptamani, la Budapesta, unde Traian Basescu, aflat intr-o vizita oficiala, a fost intrebat de jurnalisti maghiari daca este posibila autonomia Tinutului Secuiesc si daca da cand s-ar putea infaptui: "Daca ma intrebati de termen, va pot spune: niciodata. Asta pentru ca Romania este definita ca stat unitar, national si suveran si nu cred ca vreun politician roman ar avea alta abordare decat Constitutia Romaniei", a fost raspunsul lui Basescu.
Reactiile nu au intarziat sa apara: aproximativ 3000 de persoane au participat la o manifestatie organizata la Sfantu Gheorghe de bisericile istorice maghiare in sprijinul conducatorilor de institutii descentralizate apartinand acestei etnii. Protestatarii au intocmit si o petitie adresata Guvernului, Presedintiei si Parlamentul European, care cuprinde zece solicitari, printre care: respectarea proportiei etnice in institutiile publice descentralizate, incetarea "popularii controlate, mai mult sau mai putin deschise sau mascate, prin care se urmareste modificarea componentei etnice", infiintarea unei universitati maghiare cu finantare de la bugetul statului si recunoasterea limbii maghiare ca limba oficiala regionala. La doar cateva zile dupa manifestatie, Basescu a tinut sa arate ca "este timpul ca Guvernul sa faca demonstratia ca poate fi un bun aparator al intereselor minoritarilor maghiari, chiar daca UDMR nu este la guvernare". Seful statului a cerut, totodata, Executivului sa schimbe la nivelul institutiilor deconcentrate "tot ce trebuie schimbat si este necorespunzator si sa nu faca deosebire intre etnici maghiari si romani".
Referendum anulat
Hotararea Consiliului Local Odorheiu Secuiesc, care presupune organizarea
in 15 martie a unui referendum privind autonomia teritoriala, a fost anulata
ieri de catre magistratii Tribunalului Harghita, care au admis actiunea in contencios administrativ a Prefecturii Hargita. "Ne vom folosi de toate caile legale. Daca, pana la 15 martie nu se va da o solutie nu vom organiza referendumul, ci vom respecta sentinta aflata in acel moment in vigoare", a declarat pentru Agerpres edilul Odorheiului Secuiesc Bunta Levente. Pe rolul instantei se mai afla procese in cazul hotararilor adoptate de consiliile locale din Miercurea Ciuc, Borsec, Secuieni si Bradesti, care prevad organizarea referendumului pe 15 martie, cu ocazia Zilei Maghiarilor de Pretutindeni. Prefectura Harghita considera ca hotararile sunt ilegale si incalca mai multe legi ale statului roman, inclusiv Constitutia. (I.S.C.)