Ziua Logo
  Nr. 4462 de sambata, 14 februarie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Cetateni, cu totii la vot! Cine mai vine?
Cristian UNTEANU 
Cazul tanarului Rares Niculescu, nominalizat ca purtator de cuvant al Guvernului Romaniei si impartitor de pumni neautorizat la o discoteca, pune nu numai o problema foarte serioasa in ce priveste competentele sale proprii si ale celor care i-au propus functia respectiva. In definitiv, asta e o problema de imagine si credibilitate pentru premier si coalitia de guvernare. Sa se spele pe cap cu ea. Dar Rares Niculescu este si europarlamentar, adica reprezinta Romania si imaginea sa de marca in Uniunea Europeana. Aici chiar avem o problema. Si una foarte serioasa.
Sigur, nu se poate face o suprapunere de imagine intre batausul Rares Niculescu si colegii sai europarlamentari. Numai ca, in mod surprinzator pentru un observator de la Bruxelles (dar deloc ciudat daca stim cum se joaca piesa pe Dambovita), n-am vazut ca vreunul dintre europarlamentarii romani, in primul rand din randul propriului sau grup condus de Theodor Stolojan, sa se fi delimitat de gestul colegului lor, absolut de neconceput dupa regulile unei diplomatii evoluate. Nimeni n-a zis nimic, de parca chiar nu s-ar fi intamplat nimic... Lucrurile insa nu stau asa, sau nu ar trebui sa fie bagate sub presul indiferentei noastre nationale. Poate lucrurile ar fi stat altfel daca baiatul nostru s-ar fi luat la bataie in fata unui bar din Bruxelles si sa trebuiasca sa-si arate pasaportul diplomatic pentru a scapa de politie. La noi, evident, i-a fost cu mult mai usor caci, nu-i asa, partidul e in toate ce sunt...
Dar se uita ceva. Doar peste cateva luni, pe 10 iunie, vor avea loc alegerile europarlamentare, moment in care si electoratul de la noi va fi chemat la urne, miza fiind cele 33 de locuri pe care romanii le vor avea in Parlamentul European. Doamne fereste ca, la nivelul perceptiei publice, faptele de arme ale tanarului nostru Rares Niculescu sa fie asimilate cu portretul-robot al europarlamentarului roman in viata. Cel provenit direct din rezerva de cadre a partidului, noua generatie pura, idealista, crescuta in parametrii educatiei la standarde europene si chemata sa schimbe imaginea prafuita si lipsita de credibilitate a Romaniei. Nu e asa. Dar, din nefericire, este si asa in masura in care acest episod dovedeste subrezenia sistemului de selectie pe baza caruia s-au nominalizat fie si macar cativa dintre politicienii tinerei generatii si li s-au deschis portile unor cariere fulgurante.
Sunt oare alegerile europarlamentare o simpla chestiune de partid pentru a se da o treaba unor merituosi si credinciosi osteni care sa mai stea si pe la Bruxelles ca acasa li s-a terminat mandatul? Daca asa sunt privite lucrurile, atunci riscul este sa ne mai intrebam inca patru ani, cu aceeasi disperare, de ce vocea Romaniei nu este auzita asa cum ne-am dori si de ce, in momente critice, nu avem cum sa facem lobby pentru interesele noastre nationale. Daca asa stau lucrurile, atunci Rares Niculescu va figura pe listele pentru europarlamentare, episodul cu pricina fiind trecut eventual la rubrica "pacatele tineretii" si iertat cu blagoslovire de la stapanire. Numai ca riscul enorm este ca electoratul sa fie profund demotivat de rationamentele unei asemenea politici proaste si bazata pe un set minimalist de valori si interese de grup. Si, ca urmare, nu se va buluci la urne. Ba chiar dimpotriva, impartasind astfel un trend propriu tuturor tarilor membre UE.
Ar fi normal ca partidele sa faca publice criteriile de selectie pentru alegerile europarlamentare. In functie de platformele ideologice proprii, sa fixeze o serie de obiective de performanta care trebuie atinse. Sa faca publice rapoartele de activitate ale europarlamentarilor proprii aflati acum la Bruxelles precum si organigrama fiecarui birou de europarlamentar, cu numele, calitatea si pregatirea profesionala a asistentilor sau numeroaselor asistente... fiecare platiti cu o suma intre 3000 si 5000 de euro. Nu asa ar fi normal? Altfel in functie de ce se va alege? Poate, de data asta, cineva se va decide sa ia lucrurile in serios...
 Afisari: 400  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
Ghici    de Nicu Pruna
Doua intrebari - un raspuns   de Ion Caramache
IO ! cum cine ?! Io ca am citit ca la Chicago pre vremea    de Ghita Bizonu'
A r h i v a
  Statul are ac de cojoc pentru actuala criza    3 comentarii
  Editorialul cititorului    2 comentarii
  O sugestie pentru dna Elena Udrea    11 comentarii
  Violul asupra Romaniei    2009-02-04
  S-au incheiat doua crize. Continua razboiul sferelor de influenta (III)    2009-01-22
  S-au incheiat doua crize. Continua razboiul sferelor de influenta (II)    2009-01-21
  Vecinatatile impredictibile ale UE    2009-01-15
  Israelul risca sa piarda razboiul mediatic    2009-01-13
 Top afisari / comentarii 
 "S-ar putea sa mori" (7129 afisari)
 Voda in loboda (2581 afisari)
 Basescu pune secuimea pe jar (1802 afisari)
 Obama abandonat de locotenenti (1670 afisari)
 Rascoala baronilor (1623 afisari)
 Obama schimba regulile la Casa Alba (5484 afisari)
 Mai slab ca niciodata, Patrick Swayze sfideaza cancerul si fumeaza 60 de tigari pe zi (3906 afisari)
 Romania, spaima Austriei (2729 afisari)
 Monstrii din Congo (2528 afisari)
 Un OZN a fost filmat de turisti in Somerset, Anglia (VIDEO) (2351 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.08051 sec.