Ziua Logo
  Nr. 4460 de joi, 12 februarie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Felix parazit la Radio
-- Compania de publicitate din grupul familiei Voiculescu vrea sa invoce criza pentru a pagubi Societatea Romana de Radio
Mircea Paun - Ziua foto
In luna martie a anului 2006, Comitetul Director al Societatii Romane de Radio (SRR) a hotarat sa vanda spatiul publicitar unei agentii specializate. Plafonul valoric al incasarilor, impus prin caietul de sarcini (doua milioane de euro) a fost prea mare, astfel ca licitatia a cazut.
Cateva luni mai tarziu, la data de 28 noiembrie 2006, a fost organizata o noua licitatie la care au participat Splendid Media (firma care asigura vanzarea spatiilor publicitare ale Televiziunii Romane), Media Consulta si CLIR Media SRL, firma din grupul media apartinand lui Dan Voiculescu, infiintata, coincidenta, chiar in luna martie, cand a cazut prima licitatie a radioului.
Oferta exagerata
Firma lui Voiculescu a castigat licitatia, angajandu-se sa aduca Radioului public, in doi ani, venituri de cel putin 3.867.500 euro din vanzarea spatiului publicitar. Oferta, neasteptat de mare, a batut-o de departe pe cea a celorlalti doi participanti, Splendid Media oferind 2,5 milioane, iar Media Consulta, 2,6 milioane de euro.
Pretul oferit la licitatie este, potrivit contractului, unul garantat, ceea ce inseamna ca daca nu poti strange din publicitate cat ai promis trebuie sa platesti diferenta cu titlu de despagubiri. Tocmai din aceasta cauza, oferta CLIR Media a fost considerata drept exagerata, multi exprimandu-si indoiala, inca de atunci, ca firma grupului media controlat de Voiculescu ar putea strange atatia bani din vanzarea spatiilor publicitare din programele radioului. Tocmai de aceea au fost voci, chiar in interiorul institutiei, care au apreciat ca ar fi necesar ca radioul sa solicite castigatorului o garantie bancara pentru intreaga suma. Propunerea nu a avut insa ecou, garantia depusa de CLIR Media fiind cu mult mai mica.
600.000 de euro lipsa
Profetia scepticilor pare a se fi indeplinit. Afacerea, demarata la data de 15 martie 2007, risca sa se incheie cu o "lipsa" de cateva sute de mii de dolari pentru Societatea Romana de Radio. Altfel spus, aceasta nu va mai incasa, in cele din urma, suma bruta de 4,25 milioane de euro din care sa fie scazut comisionul contractual, de 325.000 de euro. Partile refuza sa dea detalii, din cauza clauzelor de confidentialitate existente in dosar, dar am reusit sa aflam ca suma totala bruta (inclusiv comisionul) adusa de CLIR Media pana la sfarsitul lunii ianuarie 2009 este de circa 3,5 milioane euro. Diferenta pana la suma bruta garantata de CLIR la semnarea contractului, indiferent de cifrele de audienta, se invarte deci in jurul a 700.000 de euro, ceea ce ar insemna, daca scadem comisionul, ca firma CLIR ar mai avea de adus peste 600.000 de euro. Suma ar mai putea scadea, dar nu cu mult, piata fiind in vizibila scadere. Scrisoarea de garantie acopera, potrivit surselor noastre, mai putin de 200.000 de euro, astfel incat devine tot mai probabil ca societatea de radiodifuziune ii va cere lui Voiculescu, via CLIR Media, despagubiri de circa 400.000 de euro, dupa ce va executa scrisoarea de garantie bancara.
Criza si forta majora
In practica, au fost apreciate ca evenimente de forta majora cataclismele naturale (cutremure, seceta, furtuni, incendii, inundatii), razboaiele, grevele, actele autoritatilor (embargo, interdictii la export etc.). Nici acestea macar nu sunt apreciate absolut ca forta majora. Practica judiciara arata ca au fost cazuri in care judecatorii nu au acceptat sa inlature raspunderea debitorului pe forta majora daca evenimentele au fost previzibile (cum ar fi inghetul pe timp de iarna). Astfel ca,
a invoca criza drept motiv de forta majora ar putea fi un precedent cel putin haios.
CLIR vrea sa scape cu criza
Surse de incredere ne-au marturisit ca Felix nu doreste nicidecum sa piarda atatia bani si ca oamenii sai ar incerca in fel si chip sa gaseasca o solutie pentru
a nu-si respecta angajamentele din contract.
Cea mai recenta gaselnita este cea de a invoca "criza" pentru a nu mai plati diferenta. Acest argument, invocarea crizei ca forta majora, este, din cate stim, o premiera absoluta. Ruxandra Sararu, purtatorul de cuvant al Societatii Romane de Radio, a confirmat existenta discutiilor cu CLIR asupra executarii contractului, dar a refuzat sa furnizeze orice fel de amanunte. Nici Laurentiu Ionete, administratorul CLIR Media nu a dorit sa faca vreo declaratie, asistenta sa, Anda Grecu, precizand ca acesta se afla intr-o intalnire si ca nu poate fi deranjat la fiecare dintre solicitarile noastre. Confirmarea apare insa, nuantat, pe pagina de Internet a jurnalistului Catalin Tolontan, redactorul-sef al Gazetei Sporturilor (membra a grupului lui Felix). "In aceste conditii, invocand criza, CLIR a cerut sa nu plateasca restul de 400.000 de euro pana la suma garantata, RRA (n.r. Societatea de Radio) s-a opus si CLIR si-a asumat riscul de a merge in proces", consemneaza Tolontan.
In aceste conditii, procesul pare a fi o certitudine, din moment ce radioul nu-si permite sa renunte la drepturile con´┐Żtractuale. In caz contrar, Curtea de Conturi ar putea imputa sumele conducerii societatii, inclusiv celor care nu s-au asigurat, de la inceput, ca plata va fi efectuata.
CLIR Media Group SRL are ca principal actionar, precum multe din firmele din ograda lui Felix, un off-shore din Cipru, "Global Transactions Limited" (66%), Laurentiu Ionete avand 27% din actiuni. Potrivit prezentarii de pagina de Internet a companiei, Societatea de Radio este principalul client, daca excludem companiile din grupul Voiculescu.
Pagina realizata de Catalin ANTOHE 
 Afisari: 2082  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
campania antifelix e comandata de Oligarhul pro-moskovit Dinu Patriciu    de Radu Dragan
Sant dispus sa CUMPAR debitul de 400 000 euro al lui Voiculescu. Ofer 1 Euro ! iar CUM voi recupera    de Omul cu Picioare foarte Paroase
asa se intampla cand certitudinea devine probabilitate   de marcuv
A r h i v a
  Tariceanu se judeca pentru Sterling    14 comentarii
  Serviciile secrete nemultumite de Legile sigurantei nationale    5 comentarii
  Pica magistrati    3 comentarii
  Oprescu face curatenie    2 comentarii
  Nu calcati pe zebra!    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Canibalul cel mare il devoreaza pe canibalul cel mic (3202 afisari)
 Italia se tiganeste (2497 afisari)
 Felix parazit la Radio (2082 afisari)
 Oprescu face curatenie (1628 afisari)
 Tariceanu se judeca pentru Sterling (1494 afisari)
 Kate Hudson, de la filme XXX, la bara de striptease (13471 afisari)
 "Vulpea" a tradat PSD-ul (4127 afisari)
 Frumusetea care vrea sa faca sex, din nou, pe un stadion celebru! (VEZI FOTO) (3242 afisari)
 O fantoma ce bantuia casa unor britanici, filmata de un pusti de 12 ani! (VIDEO) (3182 afisari)
  Omul-arbore, operat a noua oara (VIDEO) (3159 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01179 sec.