Ziua Logo
  Nr. 4457 de luni, 9 februarie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Elvetia ne da de munca
Elvetienii au aprobat masiv in referendumul de ieri acordurile cu UE privind libera circulatie si extinderea acestora pentru Romania si Bulgaria, informeaza Reuters. In pofida aprobarii acordurilor, romanii si bulgarii vor avea inca 10 ani un acces limitat pe piata muncii din Elvetia. Oficialitatile UE au amenintat Berna, ca in eventualitatea unui vot negativ, vor implementa "clauza-ghilotina" prin care sunt anulate acordurile economice bilaterale, iar Elvetia va fi exclusa din spatiul Schengen.
Cetatenii elvetieni cu drept de vot au aprobat masiv ieri acordurile cu UE privind libera circulatie si extinderea acestora pentru Romania si Bulgaria, conform rezultatelor oficiale difuzate de agentia elvetiana ATS, citate de Reuters. Intrebarea la care elvetienii au fost chemati sa raspunda prin referendumul de ieri a fost: "Acceptati decizia federala din 13 iunie 2008 referitoare la aprobarea prelungirii acordului dintre Elvetia si Comunitatea Europeana si statele ei membre in legatura cu libera circulatie a persoanelor, precum si aprobarea si punerea in aplicare a protocolului vizand extinderea acordului asupra liberei circulatii la Bulgaria si Romania?".
Conform sursei citate, 59,6% dintre elvetieni au votat in favoarea acordurilor, 22 dintre cele 26 de cantoane pronuntandu-se in favoarea continuarii colaborarii cu UE. Pana la inchiderea editiei, numai patru cantoane, bastioane ale extremei drepte, au refuzat sa prelungeasca acordurile in baza carora, incepand din 2002, 200.000 de straini au putut lucra in Elvetia. Rata de aprobare a fost "masiva" in zonele francofone ale Confederatiei si ceva mai redusa in cele de limba germana. Rezultatul a reprezentat o surpriza pentru oficialitatile elvetiene, care se temeau ca actuala criza economica va accentua temerile privind cresterea somajului.
Miza cruciala
Votul a fost urmarit cu atentie la Bruxelles si Berna, deoarece, in conditiile respingerii propunerilor, mai multe acorduri economice bilaterale ar fi anulate, punand in discutie relatiile dintre UE si Elvetia, deja afectate din cauza secretului bancar elvetian. Denuntarea acordurilor care au deschis Elvetiei un acces privilegiat pe o piata cu 490 de milioane de consumatori ar fi putut avea grave consecinte economice pentru Elvetia, foarte dependenta de exporturi. Ducand lipsa de mana de lucru calificata si confruntata cu o demografie problematica, un muncitor din patru este strain in randul populatiei active a Elvetiei. Pe de alta parte, circa 400.000 de elvetieni locuiesc in statele UE.
Drepturi limitate
Libera circulatie a romanilor si bulgarilor in Elvetia se va realiza in etape si va fi supusa unor restrictii care se pot prelungi timp de zece ani. Conform dispozitiilor acordului, extinderea liberei circulatii a persoanelor pentru Romania si Bulgaria se va derula in etape. Timp de inca sapte ani, imigratia va fi reglementata de mai multe masuri de autoprotectie, precum limitarea numarului de autorizatii de sedere (contingente), prioritate acordata muncitorilor autohtoni pe piata de munca, controlarea salariilor si a conditiilor de munca de catre autoritatile elvetiene inainte de orice angajare a unui imigrant roman sau bulgar. Apoi, pentru umatorii trei ani, vor putea fi reintroduse contingentele, traduse prin limitarea numarului de muncitori), daca imigratia este prea puternica. Dupa introducerea liberei circulatii a persoanelor, in 2002, elvetienii au dreptul de a locui si a munci in UE, iar cetatenii UE beneficiaza de aceleasi drepturi in Elvetia. Totusi, acestia trebuie sa indeplineasca anumite conditii legale. Acordul mai reglementeaza si chestiuni de securitate sociala si de recunoastere a diplomelor. Acordul poate fi intrerupt in orice moment.
Mihai ISAC 
 Afisari: 982  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Sarumana conasule !   de Tudor190
A r h i v a
  Ultimul meci    17 comentarii
  Tariceanu spre penal    43 comentarii
  Romania - un desert plin de gunoaie    4 comentarii
  Romanii stigmatizati in Italia    5 comentarii
  Incendii ucigase    
  Videanu vitezoman    6 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Michael Jackson putrezeste de viu (6467 afisari)
 Tariceanu spre penal (4719 afisari)
 Ultimul meci (4371 afisari)
 Renationalizarea Europei (2791 afisari)
 Romania - un desert plin de gunoaie (1085 afisari)
 Icoana Maicii Domnului de la Manastirea parintelui Iustin Parvu plange cu lacrimi de mir (7357 afisari)
 UPDATE: Vedeti ultimele clipe ale handbalistului Marian Cozma! (VIDEO) (3827 afisari)
 Pastrat secret de oficialitati, un incredibil caz OZN din Grecia a iesit la lumina  (3609 afisari)
 Conflictul in care a fost implicat Marian Cozma a pornit de la faptul că prietena handbalistului fusese agresată verbal, relatează presa internațională (3227 afisari)
 Cum arata supermodelul Helena Christensen fara machiaj? De nerecunoscut! (3144 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.13940 sec.