Ziua Logo
  Nr. 4453 de miercuri, 4 februarie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Am invins la Haga. Cum impartim potul?
-- Curtea Internationala de Justitie a dat castig de cauza Romaniei in procesul cu Ucraina si ne-a atribuit 12 milioane de tone de petrol si 70 de miliarde de metri cubi de gaz * Guvernul va elabora o strategie de scoatere la licitatie internationala a aurului negru cazut din cer
foto: Mediafax
Romania a obtinut in fata Curtii Internationale de Justitie recunoasterea drepturilor sale legitime asupra platoului continental al Marii Negre. CIJ a respins incercarile masinii de propaganda ucrainene de transformare a stancii din Marea Neagra intr-o insula cu viata economica proprie. Romania va scoate la licitatie publica noile perimetre de exploatare a resurselor energetice din zona economica exclusiva. In paralel cu demersurile juridice, ziarul ZIUA a fost principalul promotor al drepturilor legitime ale Romaniei in mediul public.
Agentul Romaniei la Curtea Internationala de Justitie, Bogdan Aurescu a declarat ieri la Haga, ca decizia Curtii in cazul procesului cu Ucraina acorda Romaniei 9700 de kilometri patrati de zona economica exclusiva si platou continental, reprezentand 79,34% din totalul suprafetei in disputa. "De asemenea, in aceasta zona sunt estimate a fi, prin linia trasata de Curte, aproximativ 70 de miliarde de metri cubi de gaze naturale si 12 milioane de tone de petrol", a adaugat Aurescu. Conform acestuia, decizia este "o solutie avantajoasa pentru Romania, care a sustinut permanent o metoda de delimitare conforma cu dreptul international si, evident, o solutie echitabila care este avantajoasa si pentru Ucraina".
4 ani, 4 luni si 18 zile
Viitorul secretar de Stat in MAE, Bogdan Aurescu, a mai declarat ca aceasta hotarare reprezinta "finalul unui diferend complicat care a presupus de mai bine de 40 de ani, de cand a luat nastere, negocieri cu Uniunea Sovietica de 20 de ani, sase ani si 34 de runde de negocieri cu Ucraina si 4 ani, 4 luni si 18 zile care se implinesc astazi de confruntare juridica in fata CIJ". "Sentinta pronuntata astazi de catre Curte, care este prima intr-un caz contencios inter-statal in care este implicata Romania si, in acelasi timp, cea de-a 100-a hotarare a CIJ, este o hotarare definitiva, executorie si direct aplicabila imediat, nefiind necesare demersuri pe plan intern de punere in executare sau demersuri la nivelul relatiilor dintre cele doua state", a spus Aurescu.
Echipa lui Bogdan Aurescu (drepta fata), avocatul Romaniei la Haga (foto: Rompres)
Stanca de izbeliste
CIJ a apreciat in sentinta pronuntata ca Insula Serpilor nu impune o ajustare a liniei de echidistanta provizorie si nu ar trebui sa aiba efect in delimitare, altul decat al celor 12 mile marine de mare teritoriala prevazute prin acordul partilor. CIJ a tratat problema Insulei Serpilor in zona de delimitare la capitolul "Circumstante relevante", reamintind ca, asa cum indica jurisprudenta sa, exista cazuri in care instanta poate stabili sa nu ia in calcul insule foarte mici sau poate decide sa nu acorde acestora potential deplin pentru a beneficia de zone maritime, in cazul in care o astfel de abordare ar avea un efect disproportionat in ceea ce priveste stabilirea unei linii de delimitare. "Data fiind configuratia geografica si, in contextul delimitarii cu Romania, orice drepturi care ar fi acordate Insulei Serpilor la platou continental si zona economica exclusiva nu s-ar putea extinde dincolo de cele generate de principala linie de coasta a Ucrainei ca urmare a limitei sudice a zonei de delimitare, asa cum a fost ea identificata de Curte", se arata in hotararea CIJ.
"Curtea conchide ca, in contextul acestui caz, Insula Serpilor nu ar trebui sa aiba niciun efect asupra delimitarii, altul in afara celui care decurge din rolul arcului de 12 mile nautice din marea sa teritoriala", a mai apreciat CIJ. Astfel, Curtea a concluzionat ca "prezenta Insulei Serpilor nu impune o ajustare a liniei de echidistanta provizorie", aproband pozitia Romaniei
Tristete la Kiev
Oficialitatile ucrainene s-au aratat retinute in declaratii, dupa razboiul mediatic declarat Romaniei in saptamanile anterioarei deciziei finale a CIJ. Conform secretarului de presa al MAE de la Kiev, Vasil Kirilici, CIJ a conferit oficial Insulei Serpilor statut de insula. La randul sau, ambasadorul ucrainean la Bucuresti, Markian Kulik, a declarat intr-un interviu televizat, ca Romania si Ucraina pot incepe sa considere zona din Marea Neagra aflata pana in prezent in litigiu drept o zona de cooperare. "Exista interes din partea companiilor ucrainiene. Sunt sigur ca vom vedea parteneriate intre companiile ucrainene si romanesti" a adaugat el la scurt timp dupa pronuntarea hotararii CIJ.
Bucurie la Bucuresti
Presedintele roman Traian Basescu, aflat intr-o vizita oficiala in Ungaria, a declarat, ieri, la Gyula, unde s-a intalnit cu romanii din zona, ca decizia Curtii Internationale de Justitie in disputa cu Ucraina privind delimitarea platoului continental da dreptate Romaniei si a apreciat ca sentinta este un mare succes al Ministerului de Externe. La randul sau, Executivul de la Bucuresti a declarat
ca hotararea CIJ permite Romaniei sa inceapa demersurile pentru exploatarea directa a resurselor de hidrocarburi din zona, iar Guvernul va elabora o strategie in vederea acestei exploatari.
Gigantii petrolului suna in Romania
Dreptul de exploatare a celor 12 milioane tone titei si a celor 70 miliarde metri cubi de gaze castigat in instanta de Romania a trezit interesul marilor corporatii energetice internationale, anunta Reuters. Printre acestea se numara giganti ca Total, Royal Dutch Shell, BP dar si concerne locale precum OMV.
Exploatarea hidrocarburilor se va face in urma unei licitatii publice a anuntat directorul general adjunct in cadrul Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM), Mihai German. Primul pas dupa decizia de la Haga va fi delimitarea suprafetei care va reveni Romaniei din zona de delimitat in perimetre de cate 1000 de kilometri patrati fiecare, care vor fi scoase la licitatie internationala. Procedurile si operatiunile petroliere necesar a fi efectuate pana la punerea efectiva in exploatare a unui nou zacamant pot dura cativa ani. Mihai German a mai spus, la sfarsitul saptamanii trecute, ca in cazul in care decizia de la Haga va fi favorabila Romaniei, Midia Resources SRL va deveni al treilea producator de gaze naturale, dupa Petrom si Romgaz, cu o productie estimata la un miliard de metri cubi de gaze naturale pe an si o cota de piata de circa 10%. Midia Resources SRL este reprezentanta in Romania a grupului canadian Sterling Resources. Recent, inainte de pronuntarea sentintei de la Haga, pentru suprafata de platou continental si zona economica exclusiva care va reveni Romaniei in urma deciziei CIJ, ANRM anunta ca se vor delimita perime�tre de explorare, dezvoltare si exploatare petroliera, care vor fi concesionate prin apel public de oferta, in conformitate cu prevederile Legii petrolului nr. 238/2004.
Pagina realizata de Mihai ISAC si Maadalin NECSUTU 
 Afisari: 4523  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 57 Afiseaza toate comentariile  
Pe tradiceanu a inceput sa-l stranga cravata....   de Christiaan
RUSKI JIDOV, TU STI CA EXISTA O ORGANIZATIE CU NUMELE   de contraevreu-rus
Eu vreau partea mea din platforma continentala.   de fasolaboaba
Nici o masa fara peste ocesnic ! si nici un topic fara lupta cu sionistii, nu?    de Ghita Bizonu'
Ultimile delicatesuri la St Peterburg   de roy
Ah, am uitat, ai fost si tu plecat.... sanchi, te-ai intors.... TE-AU VOMITAT AFARA   de calif la Gilistique
HOKUS POKUS !!! TOTI DAMBLAGII AU PLECAT RUS IN RUSIA, ZENN IN CANADA, DAR TU??????   de calif la Gilistique
Frati romani, sa impatim totul frateste, fifti-fifti   de fasolaboaba
De ce a murit pictoru ala zapacit? Nu se stie, da cica la autopsie s-a zbatut destul de tare   de calif la Gilistique
Mamaaaa - da' "scrofulosi" mai E unii ...   de Arogantu'
Pentru americani    de briel
Hokusai si Ev.Rus mai recititi asta,se poate invata ceva......."arta grosolaniei"   de carol zwilling1
Care pot ? Si cine-a zis ca va fi impartit ?   de Arogantu'
sinteti bolnavi....   de geek-a-contra
UNDE DAI SI UNDE CRAPA-articolul despre Haga   de contraevreu-rus
Mache, esti de o viclenie si de o necinste inspaimaintatoare, slugoi al evreilor, citeste raspunsul   de Hokusai san
De ce eram trist, de unde am ghicit?   de Greywolf
HG fara semnatura Justitiei ?   de alwis46
Asta este...   de Roxana
Ma.   de muresanu
Cum cum impartim?   de calif la Gilistique
Nu ar fi mai intelept ca in loc sa concesioneze, Romania sa exploateze perimetrul ?   de Socrate
Clubul Adoratorilor iIntelepti ai Prostiei Umane    de Ghita Bizonu'
Nu Romania a castigat   de kadi
Potul e deja acontat!   de Solitude
Am invins la Haga?????!!! Si cum procedam?????   de BeDeii vechi si NOI
Slugoiule Mache, postarile tale seamana perfect cu cele ale stapinilor tai, ti-am raspuns mai jos.   de Hokusai san
N-am cistigat nimic.   de gheorghe vlasceanu
AM CASTIGAT ?Ce?Ceva ipotetic, nonvaloric?   de rosu ovidiu
Victorie a la Pyrrhus !   de alwis46
Simplu   de acv99
Am pierdut insula definitiv si voi va bucurati ca prostii   de M_D_L
Oameni fara minte, nu vedeti ca n-am cistigat ci am pierdut!   de Tudor190
Sa dam si la palestinieni un pic, asa se cade!   de calif la Gilistique
Eh, dupa acest mizilique, sa vina ditamai friptura basarabeana!   de calif la Gilistique
Altcevasilea?   de muresanu
Aveti potcoava !!!!   de tray
" Poti sa-mi dai tu mii de lei, liliacu' nu mi-l iei"...   de cotrofelnitza
acuma chiar    de IISUSCHR
Jumate' de victorie ... Ce zice BBC-ul.    de Deceanu Ovidiu
Felicitari Romaniei ptr succes   de Evreu-rus
Am invins la Haga, ne suride norocu', de ce nu l-am trimite si pa Basescu acolo ...   de cotrofelnitza
Si bine ar fi!   de muresanu
Bogdan Aurescu la Haga   de carol zwilling1
EPIC...   de jan dinu
Da, doamnelor si domnilor - solidaritatea slava, nu doarme   de Mache
Adevarul despre modernizarea MiG-urilor-un gheseft ordinar marca Israel   de Evreu-rus
O victorie morala. Si geografica.   de muresanu
Evreu rus in atentia tuturor ca manipulator,fals si irational   de carol zwilling1
ecouri   de mirapo
IN crestetul nostru   de hefaistos
observatie   de Ciprian2008
Vine la timp...   de roy
O veste buna.. in sfirsit.. dar   de neamtu tiganu
aurul negru!!!!   de linaura
Cum impartim?   de Greywolf
Felicitari !   de Viorica Ianc
A r h i v a
  Bugetul la Parlament    1 comentariu
  Tara celor 100 de sporuri de la stat    4 comentarii
  Schimbati codurile liberarii!    4 comentarii
  Dragnea l-a vandut pe Geoana    3 comentarii
  Batalie la Cluj    
 Top afisari / comentarii 
 Am invins la Haga. Cum impartim potul? (4523 afisari)
 Dragnea l-a vandut pe Geoana (3295 afisari)
 Tara celor 100 de sporuri de la stat (3179 afisari)
 Film porno la gala Super Bowl (2531 afisari)
 Urmariti-l pe Vanghelie (2474 afisari)
 Academicianul Florin Constantiniu: Dubii cu privire la succesul de la Haga (3540 afisari)
 Lui Daniel Morar i-a scapat o informatie ce ne lumineaza de ce se dau atatea lupte pentru controlul serviciului secret al Internelor (3494 afisari)
 Barack Obama: "Cred ca am dat-o in bara"!  (3145 afisari)
 Analist ucrainean: Decizia CIJ deschide calea către "noi revendicări teritoriale" ale Romaniei  (2552 afisari)
 Canibalism in secolul 21: Doi rusi au gatit o adolescenta, cu cartofi, la cuptor (2216 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01415 sec.