Ziua Logo
  Nr. 4451 de luni, 2 februarie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Finante
Acuzate de ipocrizie
-- Unii brokeri sustin ca bancile dau dovada de fatarnicie prin neaplicarea modificarilor la Regulamentul de creditare
Foto: MEDIAFAX
Bancherii intarzie sa scoata pe piata produse de creditare la care au aplicat modificarile aduse de Banca Nationala a Romaniei (BNR), cu toate ca timp de trei luni au sustinut ca asemenea masuri ar de�blo�ca piata creditarii. Unii brokeri
de credit sunt de parere ca, in acest fel, ban�cile dau dovada de ipocrizie. Bancherii sustin ca procesul este extrem de complicat si necesita foarte mult timp.
Cu toate ca BNR a dat ascultare cerintelor bancilor si a aprobat o majorare a gradului de indatorare, pana in prezent bancile nu au operat nicio modificare la nivelul produselor. Cristian Motca, director general al brokerului de credite Credit Zone, sustine ca "bancile dau dovada de ipocrizie" prin faptul ca nu au modificat conditiile de acordare a creditelor. "Timp de trei luni au sustinut ca o majorare a gradului de indatorare ar duce la deblocarea creditarii, iar acum nu modifica produsele", sustine Cristian Motca. El spune ca in acest moment, din cele 18 banci cu care compania pe care o conduce are parteneriat, doar 5-6 acorda credite si se asteapta ca pe viitor tot acestea sa aduca modificari la gradul de indatorare. Numarul redus al bancilor care vor relaxa conditiile de creditare va face insa ca deblocarea creditarii sa nu aiba loc asa cum se anunta initial de catre bancheri.
O singura banca face modificari
Pana acum o singura banca a trimis la BNR modificarile la normele de creditare. "O singura banca a depus documentatia", ne-a declarat Nicolae Cinteza, directorul Directiei de supraveghere din BNR. De asemenea, Cinteza este de parere ca modificarile la normele ce creditare ar lua unei banci doar cateva zile. Potrivit Regulamentului publicat in Monitorul Oficial, "reglementarile proprii ale imprumutatorilor, modificate pentru ducerea la indeplinire a prevederilor prezentului regulament si aprobate la nivelul organelor decizionale competente, intra in vigoare de la data transmiterii acestora Bancii Nationale a Romaniei - Directia supraveghere, in vederea validarii". Numai ca bancherii sustin ca modificarile nu sunt tocmai usor de adus, iar procesul este de durata.
Decizia de modificare a Regulamentului de creditare a fost ceruta de bancheri, dupa ce BNR a hotarat, in toamna, sa inaspreasca conditiile de acordare a imprumuturilor. In plus, masura luata de BNR era considerata prociclica prin suprapunere cu efectele crizei economice si financiare, iar rezultatele ei erau astfel amplificate. Datele statistice au aratat clar ca soldul creditelor acordat de banci a cunoscut o temperare semnificativa. In luna decembrie, statisticile BNR indicau o rata anuala de crestere a soldului creditelor de 33,7%, fata de 50,5% in luna septembrie. Mai mult, unele banci sustin ca activitatea de creditare s-a redus aproape total. Ca urmare a solicitarilor bancilor, BNR a relaxat conditiile de acordare a creditelor garantate cu imobile, prin deciziile luate in data de 15 ianuarie anul acesta de catre Consiliul de Administratie al BNR, iar hotararea a fost publicata in Monitorul Oficial pe 22 ianuarie, cand a si intrat in vigoare.
George BANCIULEA 
 Afisari: 178  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
  BNR va reduce dobanda    
  Finantare tot mai grea    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Diversiunea Ciorogarla (3936 afisari)
 Statul fara caini (3793 afisari)
 Incest cu voie de la magistrati (2992 afisari)
 Severin: Guvernul curcubeu cade la anul (1907 afisari)
 Calutul troian (1238 afisari)
 Scene nud cu actrita Keira Knightley! (VEZI FOTO) (3835 afisari)
 Actorul Nick Nolte arata ca un vagabond! (FOTO) (3693 afisari)
 Enigma pentru lumea medicala: Fetita care refuza sa creasca (3498 afisari)
 Noua jucarie sexuala a Madonnei (FOTO) (2444 afisari)
 LIVE Liviu Dragnea: Imi depun demisia de onoare din functia de ministru de Interne (2270 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00964 sec.