Ziua Logo
  Nr. 4448 de joi, 29 ianuarie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Interviu
"A sosit momentul sa facem ordine"
-- Gheorghe Patrascu, arhitectul-sef al Bucurestilor, sustine o modificare totala a legislatiei din domeniul urbanismului
Cum vedeti Capitala din biroul de arhitect-sef, la cinci luni de la preluarea functiei?
S-a ajuns intr-o situatie de criza profunda, pentru ca s-a derogat nemasurat si necontrolat. De vina e si legislatia, si conjunctura politica. Primariile de sector au cerut atributii de autorizare, dar la un moment dat se suprapun cu municipalitatea si deroga nepermis. Nu discut modul de organizare administrativa, dar este defectuos, nu poti sa ai sapte manageri pentru un oras. E o parere personala, nu una politica. Sunt zone, cum e urbanismul, care nu pot fi descentralizate. Partea de autorizare ar putea fi, dar nici acolo nu e foarte indicat. Pe de alta parte, sunt alocate surse foarte mici, si nu putem avea pretentie de rezultate mari in conditiile in care noi lucram pe structuri de 10, de 20 ori de 50 de ori mai mici decat una occidentala.
In plus, in urbanism este o mare tara nationala, care inseamna legislatia - pentru ca n-a fost bine inteleasa trecerea asta pe proprietatea privata. S-a facut oarecum pompieristic. La fel si aplicarea unor legi, cum e cea a restituirii proprietatii (Legea 10/2001, n. red.), care prevedea ca zonele cu planuri de urbanism sau cu proiecte in derulare nu sunt afectate, dar s-au facut puneri in posesie absurde, in parc ori peste domeniul public.
Atunci, toata legislatia in domeniul urbanismului trebuie revizuita?
Da, iar un prim pas a fost facut anul trecut, prin adoptarea Ordonantei 27, care prevede masuri de limitare a derogarilor si da unele precizari. Din pacate insa, pentru ca nu e lege, nu s-au putut aborda probleme mai de substanta, cum ar fi un instrument de dezvoltare urbana, altul decat exproprierea. Toata lumea fuge ca dracu' de tamaie de cuvantul "expropriere", care in general are o conotatie negativa, iar in Romania cu atat mai mult, avand in vedere abuzurile epocii Ceausescu.
Enumerati-mi trei prioritati.
Actualul Plan Urbanistic General (PUG) expira in 2010, astfel ca am propus o revizuire a lui in doua trepte: printr-un audit asupra situatiei existente si o amendare a lui in zonele unde s-au depasit previziunile si in cele de reconversie industriala, nereglementate. Asa cum a fost el aprobat in 2000, PUG-ul este un instrument valoros. Degeaba declaram acum cu emfaza si constatam dezastrul urbanistic, pentru ca, de cand exista Bucurestiul, el nu s-a dezvoltat decat oarecum necontrolat si in salturi. Spunea un mare specialist ca avem un urbanism peticit - dar nu o spunea peiorativ, ci ca pe o constatare interesanta, ca pe un lucru inedit. Cunosc urbanisti de renume care se simt bine la Bucuresti, le place chiar cu dezordinea asta - care nu e chiar dezordine peste tot. Bucurestiul nu a avut niciodata un regulament foarte strict: tot ce s-a inceput inainte de razboi nu a fost urmarit, apoi a venit miscarea comunista de urbanism demolator, dupa care s-a revenit exact la etapa in care a ramas in anii '40, dar intr-un teritoriu cu multe zone mutilate.
Spuneti ca, de fapt, istoria a facut ce a vrut din Bucuresti?
Cam asa ceva. De aceea, orasul trebuie privit cu oarecare condescendenta. Acum cred ca a sosit momentul sa punem ordine si sa facem o strategie pe termen lung, care sa fie urmarita fara mari derogari si cu consecventa. Pentru ca, in urbanism, lipsa de consecventa face ca dupa 30 - 40 - 50 de ani sa se piarda totul. Si asta se poate opri, dar este necesara o autoritate care sa aiba suficienta forta in a se impune, fara excese si cu informare. Din pacate, am constatat ca tocmai unii dintre cei care declara cu emfaza ca e dezastru urbanistic, in momentul cand ajung in fata autorizarii constructiei incearca varianta facila raportata la interesul propriu si nu intotdeauna cea legala. Deci, ar trebui sa fim mai onesti cu noi insine, pentru ca si intelectualii subtiri si cunoscatori in ale urbanismului o iau pe aratura, uneori. Sa nu blamam, ci sa constatam obiectiv si sa reparam. Eu vad o abordare de tesere, de completare a tesutului urban, dar ar trebui facuta sistematic, cu subtilitate, nu fiecare, pe terenul lui, sa incerce sa-l consume la maxim. Francezii au zone protejate, cu un regulament parcelar; pe fiecare parcela stii ce faci si ce nu trebuie sa faci. Trebuie mai mult control - nu numai punitiv, dar si preventiv - si mai multa informare si educatie.
Veti aplica la noi modelul francez?
Nu neaparat, regulamentul parcelar se poate aplica Planurilor de Urbanism Zonale pentru zone protejate, dar necesita multa munca, profesionalism - si deci bani. In cadrul MDLPL am experimentat cateva astfel de planuri, dar deocamdata vor fi generalizate numai pe siturile care fac parte din Lista Patrimoniului Mondial (UNESCO). Eu cred ca in Bucuresti trebuie in primul rand sa se reconsidere modul de interventie in zonele cu personalitate - protejate sau nu. Restructurarea sa se faca coerent pe zone mai ample in incercarea de a omogeniza tesutul urban, dar pentru asta trebuie oameni. Ei exista, dar trebuie motivati, pentru ca salariile sunt foarte mici in administratia locala. Si, poate ca in locul meu ar trebui un personaj mai tanar, pentru ca e obositoare pozitia asta a mea.
De ce, nu aveti doi adjuncti tineri?
Mi-ar mai trebui 10-15 oameni tineri, dar din pacate nu mai putem angaja pe nimeni. La minister (MDLPL, n. red.) am reusit asa ceva: am pornit cu o structura care era foarte imbatranita, decimata - in sens profesional - si, prin angajarea unor tineri selectati cu o oarecare rigoare, totul s-a miscat mult mai repede. Acesti tineri au nevoie de o indrumare, de o supraveghere blanda si, daca le asiguri conditii sa-si manifeste cunostintele, pasiunile, se poate face o treaba foarte buna. La Primaria Capitalei e mult mai greu, pentru ca si interesele financiare si politice sunt mult mai mari.
Nu incercati o negociere cu CGMB in acest sens? Criza financiara ar putea fi un avantaj.
Nu cred ca este un avantaj, ci o supapa de moment, de care ar trebui sa profitam ambele parti. Dar depinde cum abordezi lucrurile. Un personaj important din administratie a spus: "Dar ce ne mai trebuie dezvoltare urbana, daca avem criza?".
Revizuirea PUG este un obiectiv pe termen mediu, pentru ca trebuie facuta o interventie care sa fie durabila, cu studii fundamentale corect intocmite pe o analiza foarte realista a situatiei existente. Orizontul de revizuire este, dupa parerea mea, de patru ani, desi in zona politica se insista sa fie mai scurt.
O prioritate pe termen scurt ar fi promovarea unor mici proiecte de reabilitare a spatiului public, in asa fel incat sa produca un impact asupra locuitorilor, care sa fie atrasi spre a-si manifesta interesul pentru spatiul acesta in utilizarea lui.
Este vorba despre zona Teatrului National?
Da, pentru zona Teatrului National vom lansa in curand un concurs de proiecte, dar avem in vedere si alte mici interventii, ca reabilitarea unor spatii intre blocuri sau intre blocuri si artera de circulatie. Vom relua un proiect mult mai amplu, lansat de vechea administratie, care include mobilierul urban, circulatia pietonala si pistele de biciclisti, astfel incat sa asiguram un traseu de legatura intre Piata Romana si Piata Rahova, pe 11 tronsoane. Din primavara va fi abordat si proiectul strategic de planificare a interventiilor, iar ca pilot - un segment in zona Pietei Universitatii.
Centrul Istoric e cartea de vizita a municipalitatii.
Da, chiar astazi am discutat cu un reprezentant al Programului Natiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), pentru a incerca o colaborare in vederea promovarii unui program de management pentru Centrul Istoric. Exista in prezent un foarte bun proiect de reabilitare a infrastructurii dar, din pacate, a durat prea mult implementarea lui. Marea problema va fi insa o reabilitare de substanta a fondului construit si a integrarii lui in circuitul urban. Asta incercam cu PNUD-ul, si voi discuta cu primarul general la inceputul saptamanii viitoare semnarea unui acord in acest sens. Exista programul "O Romanie frumoasa", prin care ministerul a reusit cateva proiecte - nu foarte multe, dar importante - care include si segmentul "Un Bucuresti frumos", caruia nu i s-a dat amploare. Asta vom incerca noi acum, o abordare mai ampla, in care sa fie implicati actori interesati din zona Centrului Istoric - proprietarii imobilelor, Banca Nationala. Nu stim care vor fi efectele imediate, dar vrem ca in maxim o luna sa incheiem un acord cu ei. Cu PNUD-ul vom mai lucra, probabil, si pe proiecte izolate, pentru ca, in calitate de director in minister, am avut o colaborare buna, pe care sper sa o putem continua intr-un mod chiar mai consistent.
Interviu realizat de Magda SEVERIN 
 Afisari: 491  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
terminati-va bah   de lastexit
re M_D_L   de NO
Sa faca ordine si cu cei care modifica structura de rezistenta la blocurile in care locuiesc   de M_D_L
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Papusarii crizei mondiale (3073 afisari)
 Patriarhia cere lamuriri despre pasapoartele biometrice (3029 afisari)
 Normele Politiei Politice (1720 afisari)
 Nemuritorul de la Finante (1629 afisari)
 Hitler in ipostaze inedite (1476 afisari)
 Britanicii recunosc: Se uita la filme porno cand sunt la serviciu! (4218 afisari)
 O fetita doarme de 80 de ani, in catacombele unei manastiri din Palermo (4014 afisari)
 Orlando Bloom arata groaznic! (2949 afisari)
 Traian Basescu a fost deranjat de autocolantele purtate de unii magistrati la ceremonia de la Cotroceni (2534 afisari)
 Patrick Swayze renunta la tratamentul impotriva cancerului, decis sa moara ca un cowboy, cu cizmele in picioare si fara regrete (2137 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01345 sec.