Ziua Logo
  Nr. 4448 de joi, 29 ianuarie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Cultura
Cartile anului 2008
Exhaustivitatea expresiva
-- Anul editorial 2008 ne-a rezervat multe si placute surprize. Una dintre ele, prin amploare, substantialitate si impecabila scriitura critica este, fara nici o indoiala, Istoria literaturii romane. Dramaturgia a lui Mircea Ghitulescu, aparuta initial la Editura Academiei si reeditata intr-un tiraj mai mare la tot mai vioaia Editura Tractus Arte.
De mult n-am mai citit un eseu critic care sa-mi lase in asemenea masura impresia ca-si epuizeaza subiectul - si asta fara sa-mi vaduveasca o clipa placerea lecturii. Desi are aproape o mie de pagini (in format mare!) si o bibliografie de-a dreptul inhibanta, cartea lui Mircea Ghitulescu se parcurge precum un captivant roman de aventuri (aventura inca neincheiata a teatrului romanesc, relatata de un autor el insusi un excelent romancier - vezi romanul "Wiener Walzer"), cu intriga, rasturnari de situatii, dusmanii si personaje memorabile. Practic, din relativ scurta istorie a dramaturgiei autohtone, nimic nu scapa ochiului vigilent si nu o data ironic al autorului, incepand cu primele spectacole din zorii secolului al XIX-lea si sfarsind cu analiza "la zi" a pieselor lui Vlad Zografi. Se poate spune fara riscul de a gresi ca de vreo patru decenii incoace, in materie de dramaturgie si teatru romanesc, Mircea Ghitulescu a citit si a vazut tot.
As putea da o sumedenie de citate in sprijinul celor afirmate mai sus, dar spatiul, fatalmente, nu-mi permite. In concluzie: o carte ce nu trebuie sa lipseasca din biblioteca nici unui om pasionat de teatru in ambele sale ipostaze: scris si jucat.
Ioan GroSan 
A r h i v a
  Monodrama Florinei Cercel    
  Bordeianu revine la Phoenix    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Papusarii crizei mondiale (3073 afisari)
 Patriarhia cere lamuriri despre pasapoartele biometrice (3029 afisari)
 Normele Politiei Politice (1720 afisari)
 Nemuritorul de la Finante (1629 afisari)
 Hitler in ipostaze inedite (1476 afisari)
 Britanicii recunosc: Se uita la filme porno cand sunt la serviciu! (4218 afisari)
 O fetita doarme de 80 de ani, in catacombele unei manastiri din Palermo (4014 afisari)
 Orlando Bloom arata groaznic! (2949 afisari)
 Traian Basescu a fost deranjat de autocolantele purtate de unii magistrati la ceremonia de la Cotroceni (2534 afisari)
 Patrick Swayze renunta la tratamentul impotriva cancerului, decis sa moara ca un cowboy, cu cizmele in picioare si fara regrete (2137 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00749 sec.