Ziua Logo
  Nr. 4443 de vineri, 23 ianuarie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Social
Guvernul Boc acum un pic mai mic
-- Numarul functionarilor publici din ministere va fi redus cu o cincime
Numarul de posturi din administratia publica centrala va fi redus cu 20%. Potrivit deciziei de ieri a Guvernului, reducerile vor viza posturile din ministere si agentii guvernamentale, fara ca aceasta masura sa afecteze angajatii din intregul sistem bugetar.
"Decizia se refera numai la functionarii din administratia centrala, nu la angajatii din intregul sector bugetar. S-a constatat ca numarul functionarilor din ministere a crescut in ultimii ani foarte mult si s-a decis in Guvern, pe baza discutiilor de miercuri seara din Coalitie, o <<rationalizare>> a posturilor din administratia centrala", au declarat surse oficiale citate de Mediafax. Premierul Emil Boc si ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, au declarat de mai multe ori in ultimele saptamani, ca suma cheltuielilor cu personalul din administratia publica va fi redusa gradual cu pana la 20% comparativ cu 2008, prin eliminarea de la bugetare a aproximativ 139.500 de posturi vacante din institutiile publice centrale si locale existente la 31 decembrie 2008. Prevederea este inclusa si in programul de guvernare PDL-PSD.
Salariu in functie de inflatie
Intr-un document transmis sindicatelor de catre Guvern saptamana trecuta, se arata ca Executivul intentioneaza ca, in 2009 sa majoreze salariile bugetarilor cu un procent calculat numai in functie de cresterea prognozata a inflatiei, majorare care sa fie acordata din aprilie, cu posibilitatea unei cresteri suplimentare in ultimele 3 luni ale anului, in raport cu productivitatea muncii.
Propunerea Guvernului prevede ca ajustarea salariilor in sectorul bugetar sa fie realizata tinand cont numai de cresterea prognozata a preturilor de consum si sa fie aplicata incepand cu trimestrul II al anului 2009, iar in a doua parte a acestui an, in functie de evolutia economiei in primele 9 luni, sa fie asigurata "o crestere salariala corespun�zatoare" cu cresterea productivitatii muncii. Fondul de salarii din companiile de stat si castigul salarial mediu brut lunar din bugetele de cheltuieli vor fi limitate, potrivit documentului, la un nivel corelat doar cu cresterea inflatiei.
Prefectii la mana Guvernului
Prefectii din patru judete vor fi inlocuiti, iar Guvernul a decis ieri ca principiul mobilitatii pentru schimbarea acestora va fi aplicat si in 2009, informeaza Mediafax. Printre prefectii care vor fi schimbati se numara cei din Iasi si Vrancea. De asemenea, Executivul a eliminat prevederea care impune ca posturile de inspector guvernamental sa fie limitate la maximum 30% din numarul de posturi aferente celorlalte functii publice din categoria inaltilor functionari publici.
Executivul a modificat astfel, in sedinta de ieri, HG 341/2007 privind intrarea in categoria inaltilor functionari publici, managementul carierei si mobilitatea inaltilor functionari publici. Mai multi prefecti si subprefecti au fost inlocuiti in ultimii ani de fostul Guvern pe principiul mobilitatii si trecuti in posturi de inspector guverna�mental. De multe ori cei schimbati au fost indignati de masura luata de Guvern si au afirmat ca schimbarea a fost decisa pe considerente politice.
Precizam ca inaltii functionari publici (in special cei care fac parte din Corpul Prefectilor) nu pot face parte din niciun partid politic. Hotararile aprobate in sedinta de ieri a Guvernului au fost publicate in Monitorul Oficial nr. 40 in aceeasi zi, la ora la care sedinta Executivului era inca in desfasurare.
Corina SCARLAT 
 Afisari: 538  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
  Statul complice la braconaj    1 comentariu
  Maxi-taxi versus RATB    4 comentarii
  Medicamentele s-ar putea scumpi    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 File de pangasius la gratar (5486 afisari)
 Cea mai dorita femeie (2178 afisari)
 Orasul-gemenilor creat de Mengele (1877 afisari)
 Portareii la poarta Stelei (1732 afisari)
 Becali: Nu o sa risc averea familiei pentru Steaua (1644 afisari)
 Cu eleva porno la "exorcizare" (2940 afisari)
 Scandalul sexual la nivel inalt intre Franta si Spania continua (2227 afisari)
 Atacat de cerbul pe care-l credea mort - VIDEO (1803 afisari)
 Mai sexi in lenjerie intima decat Kate Moss este Rosie Huntington-Whiteley! (FOTO&VIDEO) (1772 afisari)
 O studenta de la Virginia Tech a fost decapitata de un coleg  (1768 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01013 sec.