Insa alegerea pestelui ca aliment in cadrul unei diete nu este totul. Este important tipul de peste folosit, modul de preparare/conservare a acestuia contand foarte mult pentru numarul de calorii.
Un astfel preparat dietetic ne propune Mara Constantin, www.bucatariaromaneasca.ro: File de pangasius la gratar.
Pangasius este un peste exotic cu carne alba si o textura delicata, oferind o varianta accesibila iubitorilor de mancaruri savuroase si sanatoase, foarte usor de procurat.
Pentru prepararea acestei retete avem nevoie de 4 fileuri de pangasius, sare, piper si ulei, praf de usturoi si busuioc, zeama de lamaie. Inainte de a se pune pe gratarul incins fileurile de pagngasius se maseaza cu ulei si se condimenteaza cu sare, piper, praf de usturoi si busuioc. Aromele de usturoi si busuioc merg foarte bine impreuna, completandu-se reciproc, busuiocul imblanzind nuantele ascutite ale usturoiului. Se pun fileurile pe gratarul incins si uns in prealabil cu putin ulei si se intorc pe ambele parti, pentru ca frigerea sa fie uniforma. Foarte mare atentie la timpul de frigere, deoarece carnea de pangasius se destrama daca este fripta excesiv. In timp ce stau pe gratar fileurile trebuiesc stropite cu zeama de lamaie.
Fileul de pangasius la gratar se poate asocia cu salate usoare sau cu garnitura de legume fierte.
Sauvignon Blanc 2007 - Negrini
Fileul de pangasius la gratar merge perfect alaturi de un Sauvignon Blanc Negrini 2007, un vin din Dealurile Olteniei, cu 13,5% vol. alc. Este un vin, sec, foarte atractiv datorita carac-terelor sale proaspete, invioratoare, de citrice. Aromele de limete si iarba sunt nuantate de tonurile suave de lactate si miez de paine. Se asaza foarte bine in gura si lasa sa se intrevada o amareala placuta pe final.
Tonuri gustative de grapefruit, mar verde si condimente. Un vin sustinut de aciditatea ridicata, cu un final lung si condimentat.