Ziua Logo
  Nr. 4443 de vineri, 23 ianuarie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Opinii
S-a stins o stea romaneasca
-- De regula, ianuarie este luna retrospectivelor si a promisiunii ca va fi din ce in ce mai bine; se fac bilanturi si se anticipeaza actiuni, fie ca e vorba de economie si finante sau de cultura, sport si cercetare. Acest ianuarie a venit cu un nou guvern, dupa ce se alesesera, in premiera, parlamentarii uninominali. Coalitia asa-zis de stanga-dreapta a inceput cu stangul, trebuindu-i aproape o luna pentru dezmeticire; este treaba analistilor politici, sa se pronunte in cunostinta de cauza, pornind de la optiunile electorale si realitati momentane.
Mie-mi revine obligaTia sa vad dincolo de ograda actualelor hotare, pentru a atrage atentia asupra romanilor de pretutindeni. Si incep - mai bine n-as fi avut parte de ziua aceea - cu stergerea de pe fata pamantului stramosesc a "lacrimii lui Eminescu", a acelui poet Grigore Vieru, care intr-o vreme cand unii voiau sa ajunga in Cosmos, el dorea sa treaca Prutul! Acum, acest roman nepereche este printre astre, ducandu-se "La steaua", in cateva clipe, sa-i spuna Poetului, cat de greu este sa traiesti printre vrajmasi, ca roman marginas rupt in doua de-o apa ghimpata, traind intr-o pata de sange "zisa Republica Moldoveneasca". Aceasta fosta R.S.S., dupa ce i-a haituit neamul, prietenii, vecinii si chiar pe el, incercand sa-i acopere tara "cu-o mie una de Siberii", l-a omagiat marti, 20 ianuarie 2009, cu o zi de doliu national si tricolorul in berna. Comunistii lui Voronin l-au revendicat, chiar daca le statea in gat profunda lui dragoste de obarsie, grai si mosie, mostenita de Grigore Vieru de la Hasdeu, Eminescu si Mateevici, cel din urma scriind inegalabila poezie "Limba noastra"...
Destin? Sau altceva?! Practic, sfarsitul l-a avut tot intr-un accident de masina, precum le-a fost dat sotilor Doina si Aldea Teodorovici, care cantau, in prea plinul spectacolelor, pe versurile lui Grig, despre mama tara, limba romaneasca si Prutul despartitoriu. Cu o timiditate abia ascunsa, cu pletele-i in vant desfasurate, sub o sapca de-i statea pe varful capului, el a poposit mereu pe sfantul pamant al strabunilor, adus de catre prietenul -poet Adrian Paunescu, vorbindu-le romanilor de dincoace despre iubirea de neam, de mama, de copii, iubire ce i-a facut pe cei mai multi dintre basarabeni sa nu uite ca fac parte din ginta latina, intr-o epoca de slavizare aproape totala (cum de altfel se incercase, la inceputul anilor '50, chiar si in Republica Populara Romana, cand "istoricul" Roller ne invata ca suntem de alta origine decat cea romana).
Copilandru fiind, a inceput sa isi astearna pe hartie gandurile romanesti cu slove rusesti, scriind despre gaze si frunze (in 1957 fiindu-i publicata placheta pentru copii "Alarma"). A fost o alarma si in viata literara a Chisinaului, cu precadere in satele moldovene din jurul comunei Pererata-Hotin, vatra lui. Se nascuse inca un poet basarabean, care avea, in cativa ani, ca orfan de razboi, sa se impuna, cu o lirica noua si o popularitate crescanda in fata structurilor sovietice. I se publicasera cateva volume de versuri, chiar cenzurate, dar nu i se puteau contesta valorile artistice si profund morale. Despre limba si ideal romanesc, la vremea aceea, nici nu se discuta, ca si cum nu ar fi existat. Viitorul nu interesa.
Poetul Si-a gAsit implinirea vremelnica aici, peste Prut, cand a fost ales membru de onoare al Academiei Romane. Dar a constatat, culmea, ca idealul sau si al basarabenilor, de a se uni cu tara nu-i o prioritate a fostilor si actualilor guvernanti romani. Penduland mereu intre Chisinau si Bucuresti, aducand de fiecare data mesajul de dragoste intre frati, in vers si cantec, Grigore Vieru ramane in constiinta neamului romanesc ca o stea din constelatia in care a crezut si trait: Eminescu, Blaga, Arghezi. Acum, acolo, in nemarginimile neamului, isi va gasi locul, langa Luceafarul limbii romane. Cu el, s-a stins una dintre luminile candelabrului nostru, redata noua acum doar de catre Academie si cativa ilustri scriitori romani, indiferent pe ce meridian traiesc.
Valentin HOSSU-LONGIN 
 Afisari: 622  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
Necrolog   de Thalia
La Steaua   de Viorica Ianc
RIP Grigore Vieru   de Thalia
A r h i v a
  Desteapta-te, romane!    15 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 File de pangasius la gratar (5486 afisari)
 Cea mai dorita femeie (2178 afisari)
 Orasul-gemenilor creat de Mengele (1877 afisari)
 Portareii la poarta Stelei (1732 afisari)
 Becali: Nu o sa risc averea familiei pentru Steaua (1644 afisari)
 Cu eleva porno la "exorcizare" (2940 afisari)
 Scandalul sexual la nivel inalt intre Franta si Spania continua (2227 afisari)
 Atacat de cerbul pe care-l credea mort - VIDEO (1803 afisari)
 Mai sexi in lenjerie intima decat Kate Moss este Rosie Huntington-Whiteley! (FOTO&VIDEO) (1772 afisari)
 O studenta de la Virginia Tech a fost decapitata de un coleg  (1768 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01049 sec.