Ziua Logo
  Nr. 4441 de miercuri, 21 ianuarie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Europeni de mana a doua
George SCARLAT 
Presedintia ceha a Uniunii Europene s-a anuntat a fi una cu nabadai, chiar inainte de inceperea manda�tului, pe 1 ianuarie 2009. Cehilor le poarta sambetele establishment-ul de la Bruxelles si unele guverne din tari occidentale. Deocamdata, ostilitatile se desfa�soara la nivelul declaratiilor politicienilor si al arti�colelor de presa. Totusi, de succesul Presedintiei cehe ar putea depinde chestiuni importante, cum ar fi situatia din Gaza, criza economica, criza gazelor.
Este in joc si imaginea democratica a UE. Euroscepticii abia asteapta galceava intre Praga si Bruxelles, pentru a spune ca in UE nu se accepta pareri diferite si se pune pumnul in gura statelor mici. Daca Presedintia ceha va fi desconsiderata, statele foste comuniste ar putea intra la idei, vazand cum e tratata o surata de-a lor. Si-ar aduce aminte si cum le-a dat ordin Jacques Chirac sa-si tina gura, cand au sustinut SUA in Irak.
Cehii vor prezida Consiliul Uniunii Europene. Presedintia este semestriala, iar Cehia a preluat mandatul de la Franta. Mandatul Cehiei este privit cu suspiciune, din cauza ca presedintele sau Vaclav Klaus contesta influenta umana asupra incalzirii globale si se opune ratificarii de catre Cehia a Tratatului de la Lisabona. Klaus refuza arborarea drapelului european pe sediul Presedintiei Republicii Cehe. Karel Schwarzenberg, ministrul sau de Externe, a definit ca "defensiva" interventia israeliana in Gaza, starnind un val de critici, chiar daca a retractat ulterior.
Reticenta fata de o conducere ceha a UE s-a manifestat inca din vara, cand, spre furia Pragai, a aparut zvonul ca Franta va refuza sa cedeze locul sau Cehiei. Zvonul fusese intarit de aluziile lui Nicolas Sarkozy, precum ca ar vrea sa ramana un fel de presedinte peste zona euro, pentru a rezolva criza financiara mondiala. Pentru medierea crizei din Gaza, UE trebuia reprezentata initial de sefii diplomatiilor ceha si europeana, Karel Schwarzenberg, respectiv Javier Solana, impreuna cu comisarul european pentru externe, Benita Ferrero-Waldner. Pe sest, Bruxellesul a bagat ulterior in delegatie si reprezentantii Frantei si Suediei, motivul nedeclarat fiind presupusa lipsa de experienta a cehilor.
In decembrie, Vaclav Klaus s-a trezit la Praga cu Hans Gert Pottering, presedintele Parlamentului European, si europarlamentarul Daniel Cohn Bendit, extremist de stanga convertit in ecologist, zis si Dany cel Rosu. Acestia i-au trantit pe birou un steag UE si l-au indemnat pe Klaus sa-l arboreze pe Palat. De asemenea, pe un ton grosolan, i-au cerut sa adopte linia Bruxellesului privind "incalzirea globala" si Tratatul de la Lisabona. Vaclav Klaus a pus si el gaz pe foc facand publica intamplarea, spre oroarea Bruxellesului. Sarkozy, la randul sau, s-a solidarizat cu delegatia europeana.
Vaclav Klaus nu este antieuropean. El a depus cerea de aderare la UE a Cehiei in 1996 si a semnat si Tratatul de Aderare in 2003. Klaus spune insa ca nu ratifica Tratatul de la Lisabona pentru ca acesta ar fi trebuit retras, conform legislatiei UE, imediat dupa respingerea sa de catre cetatenii irlandezi. Cauza incalzirii globale ar trebui sa fie problema cercetatorilor, nu a Parlamentului European, sustine el. Klaus crede ca ecologismul militant este o forma de comunism ce duce la saracie. In ce priveste drapelul UE, Klaus afirma ca nici o lege nu-l obliga sa-l arboreze. Cohn-Bendit si Pottering, cetateni germani, ar fi trebuit sa bata cu pumnul in masa la ei acasa, pentru ca nici pe cladirea Presedintiei Germaniei nu flutura drapelul UE.
Cehia s-a ales pana acum cu ostilitate la Bruxelles si stereotipuri despre cehi in presa occidentala, de genul "Soldatul Svejk"- prototipul prostanacului ceh, sau "Franz Kafka", autor ceh de romane ce trateaza tema absurdului. Diplomatia romaneasca este preocupata ca nu cumva "Parteneriatul Estic"anuntat de Praga sa bruieze initiativele Romaniei la Marea Neagra.
Cehia trebuie respectatA Si acceptatA asa cum este, pentru ca diversitatea punctelor de vedere reprezinta temelia Europei, iar Presedintia sa trebuie sustinuta.
 Afisari: 944  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 7 Afiseaza toate comentariile  
kafka ceh   de molahul homar
ue.   de naem
nea georgica si "omisiunile" ca sa-si scoata "rimele"(sau ramele)   de Shadow
"functia doboara gradul"... aus mai bine zis opinia proprie   de meditare
Democratia dupa Daniel Banditu Prost : tu sa taci cand vorbesc io !!!   de Ghita Bizonu'
Este vorba despre tradare in cadrul UE   de M_D_L
Ceterum censeo Carthaginem esse delendam   de synd
A r h i v a
  S-au incheiat doua crize. Continua razboiul sferelor de influenta (II)    
  Noul antisemitism    2009-01-14
  Antenele fata cu dictatura lui Basescu    2008-12-23
  Romania intre biciul si zaharelul Gazprom    2008-12-10
  Dreptate pentru romanii de afara    2008-12-04
  Comemorare de Ziua Nationala    2008-12-02
 Top afisari / comentarii 
 Obsesia suspendarii (2291 afisari)
 SECRETELE SUPER SANATOSILOR (2253 afisari)
 Clintonienii de la Casa Alba (2126 afisari)
 Visul american (2058 afisari)
 "Am aflat de la presedinte ce a vorbit Iliescu cu Geoana cu o seara inainte" (1740 afisari)
 Monstrul din Nepal (FOTO) (3191 afisari)
 Mariah Carey arata groaznic! (2793 afisari)
 Socant: Locul unde poti sa mananci parti dintr-un cadavru, fara sa fii arestat! (FOTO&VIDEO) (2725 afisari)
 O antrenoare personala il ajuta pe Sarkozy sa-si imbunatateasca performantele sexuale (2697 afisari)
 Experti americani in Constitutie: Obama ar trebui sa se mai jure odata (VIDEO) (2386 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.08763 sec.