Ziua Logo
  Nr. 4440 de marti, 20 ianuarie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Cultura
Samanta de scandal
Alex Stefanescu iubeste miturile
Cand il auzi, uneori, in cate o emisiune televizata vorbind despre Eminescu, iti dai seama ca Alex Stefanescu nu practica, despre acest subiect, judecata unui critic literar, ci pe aceea a unui taliban intr-o discutie despre Coran. "Fata de Eminescu, ceilalti poeti romani nu sunt decat niste fluturi in jurul lampii", zice odata. "Cum, adica, Blaga ar fi doar un fluture orbit de lumina eminesciana?" - l-am intrebat, dar emisiunea o si luase in alta directie, ca la orice talk-show, unde maioneza se leaga si se dezleaga de doua ori pe minut.
Acum, recent, Alex. Stefanescu a recidivat, intr-un articol, "Eugen Negrici se inseala", publicat in "Romania literara", nr. 1, 2009, probabil cel mai obtuz comentariu care s-a scris la noi in ultima vreme, dar multa vreme.
Alex-iubitorul-de-mituri il cearta pe Eugen Negrici pentru ca ar fi indraznit, in "Iluziile literaturii romane", Cartea Romaneasca, 2008, sa scrie impotriva mitogenezelor din literatura noastra, il cearta insa fara sa priceapa ce intelege Negrici prin mitologizarile cu pricina. Crede ca Negrici vrobeste de talibanii eminescianismului si de altii asemenea acestora, care l-ar ridica in slavi pe Sadoveanu, sa zicem. Nici vorba. Negrici scrie despre un mecanism national de compensare mitizanta a unor complexe de inferioritate ori de minorat cultural. Pe Negrici nu-l intereseaza "ticalosii de adepti ai beatificarii marilor scriitori" (cum zice Alex Stefanescu), ci incapacitatea noastra de a lua act cu luciditate critica de conditia de minorat literar in care ne aflam pe piata valorilor universale.
"Literatura InsASi este, de altfel, un mit, in care aproape nimeni nu mai crede." - scrie Alex Stefanescu, fara sa-si dea seama ce a gandit si ce a scris. Caci el a gandit asa: "Literatura insasi ar trebui sa fie un mit, dar, din pacate, nimeni, azi, nu mai crede in astfel de mituri". E altceva, nu? Caci, daca lasam fraza asa cum a fost publicata, ar trebui sa putem avea si urmatoarea logica: "Dumnezeu e mort, dar lumea crede mai mult ca niciodata in el". Nu merge. Cum nu poate merge nici gandul ca nimeni nu mai crede in literatura, dar literatura ramane un mit.
In fond, ce vrea sa spuna Alex. Stefanescu? Ca lui ii pare rau ca azi aproape nimeni nu mai citeste literatura ca pe o expresie sacralizanta a unor sentimente si stari de fapt, iar institutia ca atare a literaturii a fost coborata de pe soclul beatificarii sale si adusa in mizeria de zi cu zi, unde scriitorul nu mai este considerat ceva intre zeu si om.
De ce sA-Ti para rau ca literatura nu mai este un mit mai degraba decat ca aflarea Sfantului Graal nu mai este o mitosofie activa? Simplu. Pentru ca Alex Stefanescu nu crede in lucrurile care cer credinta, ci vrea sa creada in cele care cer doar rationalitate si vrea sa imbrace rationalitatea in hainele prestigioase ale credintei. Nu merge. Hainele rationalitatii sunt altele, iar, la noi, Imparatul literar e gol. Negrici a spus-o raspicat. Nu ne convine? Atunci de ce nu reusim de atata amar de vreme sa dam o literatura care sa poata fi cautata si in limbile de azi ale consacrarii internationale?
Demitizez? Nu. Intreb.
Ioan BUDUCA 
 Afisari: 347  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
Bine zicea Eliade...   de JMJ
Eminescu   de mikaels
A r h i v a
  Patimile cameristei    
  Savoarea amintirilor    
  Prabusire la Ateneu    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Alo, ne asculta! (4342 afisari)
 Dupa Gaza, vine randul Iranului (2409 afisari)
 Vanzatorii de suflete (2027 afisari)
 Pensiile speciale capusele bugetului (1723 afisari)
 S-au incheiat doua crize. Continua razboiul sferelor de influenta (I) (1433 afisari)
 Lumea peste 100 de ani: UE va disparea, Rusia va reface URSS (5879 afisari)
 La 45 de ani, starul din "Neveste disperate", Nicolette Sheridon ne convinge pe dezbracatelea ca are 35 (3782 afisari)
 Senzational: Magda Ciumac, gasita in trening si in papuci la Voluntari (3773 afisari)
 Cea mai dorita femeie din lume, Marisa Miller, isi dezvaluie secretul! (FOTO) (3570 afisari)
 "Virgina" de 2,8 milioane de lire a avut experiente sexuale (3536 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01012 sec.