Putin a castigat: acordul real, cel operativ, s-a dovedit a fi nevoie sa fie semnat la Moscova si nu la Bruxelles. Exact ca si in cazul conflictului din Georgia. Si, intamplator sau nu, tot sambata seara au anuntat si israelienii decizia lor unilaterala de incetare a focului. Ceea ce, cel putin teoretic, cele doua crize majore ale momentului si-au gasit o rezolvare, fie ea si temporara, lasand statele occidentale sa-si traga rasuflarea si sa se poata concentra asupra efectelor recesiunii economice. Si cu asta, gata?
Nici cel mai naiv dintre analisti nu-si poate inchipui asa ceva. Pe de o parte, criza gazelor a aratat vulnerabilitatea extrema a UE si va presupune restructurari politice majore in politica energetica si cea externa a Uniunii. Pe de alta parte, este inevitabil ca Hamas va cauta sa obtina o revansa, iar asta inseamna apelul la reteaua sa internationala de sprijin.
Cele doua crize sunt oare fenomene complet diferite si disparate? Daca da, lucrurile sunt simple si ne bazam pe semnarea inca unui acord de colaborare sau de pace. Care va tine exact cat au rezistat si celelalte: pana la noua criza. Daca insa le consideram ca parte a unei piese de sah globale, atunci s-ar putea sa avem cateva surprize. Prima dintre ele este ca, fara stirea celor mai multi dintre privitori, ba chiar si a unora dintre participanti, s-a petrecut o schimbare fundamentala: tabla de sah traditionala a ramas la locul ei si la ea se mai joaca inca niste partide la categoria amatori. Ce n-au observat ei e ca si localul, si mesele de joc si tablele de sah fusesera demult fie amanetate, fie vandute pur si simplu. Ceilalti s-au mutat de multicel la cealalta tabla de sah unde, ca de obicei, miza partidelor este una singura: controlul sferelor de influenta.
Traditional, din punct de vedere istoric, marea partida din care am vazut acum doar doua episoade evidente de criza, are in vedere controlul spatiului Orientului Mijlociu, in varianta sa extinsa si cuprinzand statele din sudul fostei URSS si a extensiilor spre teritoriile proxime din Asia. A avea un control asupra zonei a animat visurile marilor cuceritori din toate timpurile si a fost cheia pe care au visat-o pentru stabilizarea imperiilor lor, de la Alexandru Macedon si imparatii romani, pana la conducatorii Imperiului Britanic, apoi Hitler sau Stalin. Versiunea americana a "Marelui Orient Mijlociu" formulata de Administratia Bush nu a fost decat o punere la zi a aceleiasi dorinte. De ce nu au reusit? Raspunsul traditional al scolilor de stiinte politice este ca, la un moment dat sau altul, fiecare dintre stapanii lumii veniti sa cucereasca zona au trebuit sa se confrunte, intr-un episod decisiv, cu chemarea la Jihad, razboiul sfant impotriva necredinciosilor...
Americanii sunt insa primii care au esuat in epoca contemporana? Nu, caci primul mare strateg care a incercat o abordare non-traditionala fata de Umma (cuvantul arab care desemneaza intreaga comunitate islamica) a fost Lenin. Intr-un mesaj din 24 noiembrie 1917, el spunea: "Musulmani din Rusia, Tatari de pe Volga si din Crimeea, Kirghizi si Sarti din Siberia si Turkestan, Turci si Tatari din Transcaucazia, Ceceni si munteni din Caucaz, voi toti, cei carora tarii si opresorii Rusiei le-au distrus moscheile si casele de rugaciune si batjocorite credintele si obiceiurile...credintele si obiceiurile voastre, institutiile voastre nationale si culturale sunt de acum libere si inviolabile pentru totdeauna!". O minciuna teribila care avea sa fie rezolvata in sangele a milioane de oameni de catre Stalin dar, in acel moment, crea o dezbinare enorma in randul populatiilor musulmane. Si, atentie, primul apel la Jihad din secolul XX nu a apartinut unui musulman, ci lui Zinoviev in 1920 cand, in calitatea sa de presedinte al celei de-a III-a Internationale Comuniste, se adreseaza delegatilor la Congresul popoarelor din Orient, chemandu-i la declansarea razboiului sfant impotriva imperialismului. La care cei peste doua mii de delegati raspund cu un singur strigat entuziast si fanatic: Jihad!... Sigur ca a fost un esec, dar ce au invatat din el Ossama Bin Laden, liderii Hezbollah sau Hamas? Care a fost lectia pentru strategii rusi si cei occidentali?