Ion Bazac, ministrul Sanatatii, a anuntat ieri, stoparea, pentru cel putin un an de zile, a vaccinarii impotriva HPV - virus raspunzator de aparitia celor mai multe cazuri de cancer de col uterin. Decizia a fost luata dupa ce un raport de audit asupra programului de vaccinare anti HPV, declansat in noiembrie 2008 de fostul ministrul al Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a indicat faptul ca doar 2.615 fetite din cele circa 130.000 au acceptat vaccinarea.
"Principala problema a nereusitei campaniei a fost lipsa informarii populatiei, in special a parintilor si a medicilor. Mai mult, a fost introdusa, pentru prima data in sanatatea publica, notiunea de "refuz informat", care a cauzat neincrederea familiilor elevelor ce trebuiau vaccinate", a explicat Bazac. Referindu-se la costul intregului program de vaccinare, de 23 de milioane de euro, ministrul a declarat ca acesti bani nu au fost platiti inca firmelor furnizoare de vaccin. In conditiile "esuarii" programului, Bazac doreste renegocierea contractelor incheiate cu cei doi mari producatori internationali care au furnizat deja 110.000 de doze de vaccin plus cate doua rapeluri de fiecare. Ministrul spera sa gaseasca "intelegere" si "mizeaza pe spiritul civic manifestat in numeroase randuri" de cele doua companii. De asemenea, le va solicita sa accepte reintroducerea in circuitul medical mondial a dozelor de vaccin ramase neutilizate. Acestea se afla, in prezent, in custodia directiilor de sanatate publica.
Screening national
Necontestand nicio clipa beneficiile pe care le-ar aduce o actiune de preventie in combaterea cancerului de col uterin (in conditiile in care Romania este pe primul loc in Europa atat la incidenta imbolnavirii, cat si la rata a mortalitatii din cauza cancerului cervical), Ion Bazac a anuntat lansarea unui program de screening la nivel national pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin. In paralel cu acesta, se vor organiza ample campanii de informare cu privire la vaccinarea anti HPV. Pentru screening s-ar cheltui, potrivit sefului Institutului Oncologic Bucuresti, dr. Rodica Anghel, circa 10 euro/persoana. Raportat insa la numarul total al femeilor care ar urma sa fie testate Babes-Papanicolau (se discuta despre o marja de femei cu varste cuprinse intre 15 si 64 de ani), costul total s-ar ridica la 70 de milioane de euro. "Recomandarile europene actuale prevad programe de screening, cu efecte imediate asupra reducerii mortalitatii datorate cancerului de col. Desi Romania are o rata a mortalitati pentru aceasta afectiune mai mare de sase ori decat media europeana, 80% din populatia feminina nu a beneficiat de screening pentru cancerul cervical. Scaderea ratei de imbolnavire de acum in 15 ani este importanta, dar nu trebuie sa uitam ca, in prezent, in Romania, cancerul de col face aproximativ 2200 de victime anual", a mai comentat ministrul Sanatatii.
Vaccinarea anti HPV ar putea fi reluata daca rezultatele campaniilor de informare a populatiei vor indica aceasta solutie.