Ziua Logo
  Nr. 4439 de luni, 19 ianuarie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Finante
Romanii vor avea rating personal
-- Daca pana acum Biroul de Credit a insemnat pentru multi o piedica in calea obtinerii unui credit, de luna viitoare institutia va furniza si mai multe informatii bancilor. Este vorba de FICO Score, un calificativ cuprins intre 300 si 850 de puncte, din care bancile vor afla istoria de plata si datoria curenta a celor care vor un imprumut. Cu cat scorul este mai mare, cu atat solicitantul este considerat mai de "incredere".
Punerea la dispozitia bancilor a informatiilor despre potentialii clienti nu este o decizie luata in ultima perioada, ca urmare a inrautatirii climatului economic. Inca de la infiintarea Biroului de Credit, cele 25 de banci din care era alcatuit actionariatul au hotarat dezvoltarea societatii in trei faze, ne-a declarat Serban Epure, director general la Biroul de Credit. In faza I au fost furnizate informatii negative provenite de la banci, in faza a II-a atat informatii negative cat si pozitive provenite de la banci si non-banci, iar in faza a III-a, trebuia introdus scoringul. "Deoarece scoring-ul este un produs care necesita un grad ridicat de specializare, am dorit ca acesta sa fie realizat de cei mai buni specialisti in domeniu. Fair Isaac Corporation sunt, practic, inventatorii scoring-ului, cu o experienta de multe zeci de ani in domeniu, pe multe continente ale lumii. Ei sunt cei care vor realiza si FICO Score de la Biroul de Credit, denumirea oficiala a produsului," sustine Epure. Prin intermediul scoring-ului, bancile vor avea la dispozitie mai multe informatii despre potentialii clienti, nu doar despre restantele la diferite banci. "Scorul va fi transmis electronic, impreuna cu Raportul de Credit si va contine, pe langa numarul cuprins in intervalul 300-850, si un numar de asa numite coduri-motiv, care vor indica motivele care au influentat scorul persoanei respective. Principalele elemente de care scorul va tine cont sunt istoria de plata si datoria curenta", explica directorul general al Biroului de Credit. Acest scoring va fi pus la dispozitia bancilor incepand de luna viitoare. El va fi furnizat contra cost tuturor bancilor care solicita produsul.
Americanizarea creditului
Cat de hotarator va fi scoring-ul FICO pentru obtinerea unui credit este greu de spus. "Proportia in care scoring-ul va contribui la o decizie de creditare este stabilita de fiecare participant, asa cum se intampla si in prezent in cazul Raportului de Credit, in functie de prevederile normelor interne", spune Epure. El sustine ca, in timp, importanta scorului va creste. In America, tara de unde l-am importat, scoringul este foarte popular, el fiind decisiv in cazul deciziilor a 95% dintre banci. De asemenea, calculul scorig-ului la americani este influentat de o serie de factori care la noi nu par a fi decisivi. Astfel, pentru un scoring bun nu este bine sa ai prea multe carti de credit, nici foarte putine si nici prea multe cereri de credite. Plata ratelor la timp nu ajuta foarte mult daca ai uitat candva sa te incadrezi in termen. Divortul poate influenta negativ nivelul scoring-ului. Dar ceea ce ii sperie pe americani cel mai mult este calculul gresit al scoringului, lucrul care se intampla in 25% din cazuri, iar repararea nu se face tocmai usor. Pentru a fi la curent cu sta�rea scoring-ului, americanii platesc lunar o suma considera�bila, in schimbul careia primesc un cont cu user si paro�la cu care au acces online la scoringul lor.
George BANCIULEA 
 Afisari: 452  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
  Sapard in prelungiri    
  Mai departe de euro    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Tiriac cercetat pentru tulburare de posesie (3321 afisari)
 Republica lui Traian Basescu (2228 afisari)
 Macel de criza (2162 afisari)
 Extremisti unguri in excursie prin Transilvania (1625 afisari)
 Molestata in ambulanta (1347 afisari)
 Din ciclul "mi-am bagat coltii in gatul lui": Lui Miron Mitrea i se pregateste ceva! (5548 afisari)
 Cat valoreaza Madonna dezbracata si cu par la subtiori! (4305 afisari)
 Pe Pamela Anderson nici macar bikini-i nu mai stau (VEZI FOTO) (4081 afisari)
 Ion Caraion in notele catre Securitate: Marin Preda facea sex pe dusumea cu Nina Cassian (3890 afisari)
 Olivia Newton-John arata senzational si la 60 de ani! (3487 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01007 sec.