Sperietorile SUA
Terorismul, pirateria si coruptia, inclusiv cea din Romania, sunt cele trei amenintari care au ingrijorat cel mai mult, in 2008, companiile, organizatiile neguvernamentale si universitatile americane care isi desfasoara activitatea in strainatate, releva un raport al organizatiei semiguvernamentale Consiliul de Securitate de peste Ocean (OSAC). "Sectorul privat american s-a confruntat si cu alte amenintari la adresa securitatii in strainatate, cum ar fi pirateria maritima, coruptia si violenta alimentata de competitia dintre baronii drogurilor", explica OSAC, citat de Mediafax. Coruptia este o problema "in unele tari europene", opineaza OSAC, care citeaza "Rusia, Ucraina, Bulgaria si Romania". (I.C.)
Kissinger despre Obama
Fostul Secretar de Stat american in timpul administratiei Nixon, Henry Kissinger, considera ca actuala criza economica si conflictele din diverse colturi ale lumii ii ofera presedintelui democrat ales, Barack Obama, oportunitatea de a crea "o noua ordine mondiala". Kissinger a mai apreciat, in cadrul unui interviu pentru postul CNBC, ca "obiectivul principal al lui Obama ar trebui sa fie acela de a dezvolta o strategie pentru America" in perioada actuala, cand se contureaza sanse considerabile pentru restructurarea ordinii mondiale. (I.C.)
Plan UE de avarie
Cehia vrea sa negocieze un acord pentru reducerea componentei Comisiei Europene in timpul mandatului sau la presedintia UE, in cazul in care irlandezii vor respinge din nou Tratatul de la Lisabona, transmite Irish Times. Vicepremierul ceh, Alexander Vondra, a anuntat ca presedintia are nevoie de planuri pentru orice eventualitate referitor la configuratia institutiilor UE. Potrivit prevederilor Tratatului de la Nisa, viitorul executiv european trebuie sa aiba cu un comisar mai putin decat numarul statelor membre. Tratatul prevede insa ca sefii de stat ai celor 27 de tari UE pot mentine, printr-un acord unanim, situatia
actuala. (M.N.)
Cheney la vatra
Vicepresedintele american in exercitiu, Dick Cheney, si-a anuntat intentia de a se retrage complet din viata publica, dupa 20 ianuarie, cand va avea loc transferul oficial de prerogative la Casa Alba. El a delarat, pentru postul de radio CBS, ca, dupa aproape 40 de ani petrecuti la Washington, dupa ce a lucrat pentru patru presedinti (Richard Nixon, Gerald Ford, George H.W. Bush si George W. Bush), ar dori sa revina in Wyoming.
"Cred ca este timpul ca unul ca mine sa lase locul altora", a spus Cheney, care va implini 68 de ani la 30 ianuarie. (I.C.)