Ziua Logo
  Nr. 4427 de luni, 5 ianuarie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Actualitate
Granitele cu Ungaria, Ucraina si Moldova sunt cele mai penetrate
Frontiere fierbinti
Conform unui raport al conducerii Inspectoratului General al Politiei de Frontiera (IGPF), in 2008 cea mai "fierbinte" frontiera din punct de vedere infractional a fost cea cu Ungaria, urmata de Republica Moldo�va si Ucraina. In acelasi timp, a scazut infractio�nalitatea la granita cu Bulgaria, dar a crescut la cea cu Serbia.
Politistii de frontiera au depistat peste 28.500 de fapte ilegale, cu aproximativ trei la suta mai multe fata de 2007.
"Cele mai multe fapte ilicite s-au inregistrat in migratia ilegala, falsul si uzul de fals, traficul de fiinte umane si contrabanda cu bunuri de larg consum. Cea mai "activa" din punct de vedere infractional in anul 2008, a fost frontiera cu Ungaria, urmata de cea cu Republica Moldova si Ucraina", se arata in raportul IGPF.
Capturarea lui Viktor Bout
Politistii de frontiera romani au avut o contributie esentiala la capturarea traficantului de arme Viktor Bout, in martie 2008. In urma cooperarii cu Drug Enforcement Administration (DEA) din SUA, care a condus la retinerea, in luna iunie 2007, a teroristului Monzer Al Kassar, politistii de frontiera din cadrul IGPF - Directia de Combatere a Infractionalitatii Transfrontaliere (DCIT), au fost solicitati de autoritatile americane pentru identificarea si retinerea unuia dintre cei mai mari traficanti de armament din lume, Viktor Bout.
Timp de doua saptamani, ofiteri din cadrul DCIT - IGPF au desfasurat actiuni informativ-operative in vederea localizarii traficantului si probarii actiunilor sale ilegale de trafic international de armament.
Alaturi de agentii DEA, veniti in Bucuresti, politistii de frontiera romani au stabilit mai multe variante de actiune pentru prinderea lui Bout despre care existau informatii ca ar fi interesat sa se intalneasca cu niste "beneficiari de armament", inclusiv in Romania. Au fost monitorizate discutiile purtate intre Bout, unul dintre "locotenentii" sai si investigatorii sub acoperire cu privire la efectuarea unui transport de arme in Columbia, in valoare de 5 milioane de dolari, incercandu-se "atragerea" lui in Romania pentru a fi capturat.
Armele urmau a fi procurate si vandute de Bout gruparii FARC (Fortele Armate Revo�lutionare Columbiene). Probele obtinute in urma activitatilor informativ-operative desfasurate in Romania, cu sprijinul Politiei de Frontiera Romane, au condus la arestarea si incriminarea lui Viktor Bout pentru savarsirea infractiunii de conspiratie si asociere in vederea traficarii ilegale de armament catre organizatii teroriste.
Mafioti in Romania
Politistii de frontiera au retinut cativa mari infractori, cautati in Europa pentru trafic de armament, droguri etc. In iulie 2008, politistii de frontiera doljeni l-au depistat pe mafiotul Angelo Moretti, de 53 ani, cu 18 condamnari penale in Italia si urmarit de catre autoritatile din Peninsula pentru "asociere de tip mafiot, evaziune si perturbare a activitatilor industriale sau comerciale", precum si pentru detinere ilegala de armament, materiale explozive, fapte cu violenta, ultraj si tentativa de omor. Italianul, insotit de turcul Zafer Yussuf, de 43 ani, pe numele caruia autoritatile italiene emisesera un mandat de arestare european pentru port ilegal de arme si trafic cu stupefiante, incerca sa ajunga ilegal in Grecia.
Cei doi au fost prinsi de politistii de frontiera din cadrul PTF Calafat, judetul Dolj, in data de 14 iulie 2008, la control acestia legitimandu-se cu carti de identitate italiene. Cei doi au fost predati autoritatilor italiene, prin intermediul Biroului Interpol.
Marian GHITEANU 
 Afisari: 283  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
  Gerul Bobotezei    
  Militar roman ranit in Afganistan    
  48 de accidente in 3 zile    1 comentariu
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Seminar XXX (5857 afisari)
 Boboteaza, Sfantul Ioan si alte descantece (3490 afisari)
 Jocurile din Gaza (3045 afisari)
 Sfarsitul lumii in patru capitole (2726 afisari)
 Ucraina ne fura la gaze (2683 afisari)
 Henry Paulson: China este de vina pentru declansarea crizei financiare (4678 afisari)
 Medicii aradeni au scos un tub de spray din anusul unei femei (3572 afisari)
 Senzational! A ramas gravida, desi are doua sisteme de reproducere (3552 afisari)
 John Travolta, acuzat in legatura cu moartea fiului sau de 16 ani (3332 afisari)
 La 44 de ani, Elle MacPherson isi merita cu prisosinta porecla de "The Body" (2595 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01801 sec.