Ziua Logo
  Nr. 4427 de luni, 5 ianuarie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
"Amenintarile primare" ale generalului Petrescu
Tesu SOLOMOVICI 
Generalul Stan Petrescu, astazi profesor la cateva universitati romanesti si de peste hotare, e cunoscut drept unul din specialistii cei mai calificati ai mediului actual de securitate. Cele trei carti publicate in ultimii ani ( "Arta si puterea informatiei", "Mediul de securitate global si euroatlantic", si "Amenintari primare") au devenit lucrari de referinta si bibliografie obligatorie.
Istoricul militar porneste de la ideea conform careia, ca urmare a acumularilor inregistrate de la caderea Cortinei de Fier, dar mai ales ca rezultat al atentatului din 11 septembrie 2001, ("martea neagra a Statele Unite"), actualul mediu international de securitate este marcat de confruntarea cu terorismul. Acesta a devenit una dintre principalele amenintari la adresa comunitatii umane mondiale, atat pentru structura si coeziunea sociala, cat si pentru siguranta statelor lumii.
Am ascultat cu atentie cateva prelegeri ale generalului-istoric, am avut cateva discutii interesante cu dansul, i-am citit cartile, pe care mi le-a oferit in varii ocazii. Am fost surprins de prezenta citatelor folosite de autor, una a anticului latin Terentius, care atragea atentia inca in urma cu milenii ca "veritas odium parit" (adevarul starneste ura), alta spusa de George Orwell, autorul englez al romanului "1984" ("In vremuri ale minciunii universale, a spune adevarul este un act revolutionar") si ultima a istoricului literar american Paul Fussell, care a precizat ca "o arma automata care trage foarte bine este o arma de distrugere in masa. Noi pretindem ca doar oamenii rai si sinistrii detin arme de distrugere in masa. Le avem si noi. Doar ca le numim altfel".
Citate care deschid cate o fereastra spre preocuparile istoricului militar: mediul de securitate si structura riscurilor si amenintarilor la adresa securitatii nationale, terorismul international intre credinta si ideologie, surse de conflict pe glob si conflictele locale si regionale, saracia si migratia ilegala, state falimentare si state la rascruce, Romania - factor stabilizator intr-o Europa in miscare.
Lucrarile si cercetarile generalului Stan Petrescu influenteaza adesea munca specialistilor si responsabililor care incheaga Strategia de Securitate Nationala a Romaniei. O strategie care a instituit ca norma combaterea oricarei forme de terorism, indiferent de motivatiile care stau la baza sa, cu precadere a terorismului fundamentalist-islamic, a celui religios si separatist.
O strategie care urmareste prevenirea producerii pe teritoriul romanesc a actelor teroriste, a constituirii bazelor logistice si a filialelor unor organizatii extremist-teroriste cu reprezentare internationala. Intre "amenintarile primare" e enumerata si "actiunea agresiva a etnicului", ca un factor activ de generare a multor tensiuni, cand calde, cand inghetate. Cazul Kosovo este in scest sens elocvent, mai ales prin finalul sau: desprinderea de Serbia si constituirea unui nou stat. Separarea a incendiat Balcanii si a produs un precedent periculos. Ingrijorarea, observa autorul, s-a transmis deja pentru mai multe state europene, inclusiv pentru Romania. Nicaieri nu s-a vazut mai bine, ca in cazul Kosovo, confuzia dintre teritorii, populatie si minoritati.
Intrebarea este iminenta: unde se termina adevarul si unde incepe ipocrizia? E inexacta opinia ca dupa Razboiul Rece, conflictele religioase, etnice si teritoriale s-au redus. Prin sacralizarea ideologiilor si sanctificarea demersului religios, violenta si razboiul au capatat un absurd drept moral de existenta.
Un "Memento Mori" se aude constant din paginile cartii: pericolul amenintator al saraciei, cu toate consecintele ei. Saracia, ca unul dintre indicatorii "tari" in modelarea identitatii nationale si a climatului social interetnic, devine din ce in ce mai pregnant o amenintare la scara planetara, avertizeaza istoricul militar. Saracia care naste apatie, neparticipare la viata societatii, lipsa de incredere, sentiment de inutilitate, abandon, frustari si neimpliniri, periculoase cetateanului, dar si societatii, deopotriva.
 Afisari: 2407  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 5 Afiseaza toate comentariile  
Zicala.   de rosenthal
Asta e panul vostru de a extermina planeta   de iobagul roman
mosuica rganizatzita ta sionista e cel mai mare pericol pt.omenire,iar in presa ocupata    de iobagul roman
un serviceman "iO"...    de hopshiio
Cat adevar ....    de Kermit
A r h i v a
  Lectiile primului razboi din 2009    1 comentariu
  Israel - cu un picior in UE    2008-12-11
  Palestina - tara fara tara    2008-11-21
  O sarbatoare: 500 de ani de tipar romanesc    2008-11-11
  Basescu antisemit? Sa fim seriosi!    2008-11-08
  Wass Albert - un criminal de razboi care "se vinde"bine    2008-11-05
 Top afisari / comentarii 
 Seminar XXX (5857 afisari)
 Boboteaza, Sfantul Ioan si alte descantece (3490 afisari)
 Jocurile din Gaza (3045 afisari)
 Sfarsitul lumii in patru capitole (2726 afisari)
 Ucraina ne fura la gaze (2683 afisari)
 Henry Paulson: China este de vina pentru declansarea crizei financiare (4678 afisari)
 Medicii aradeni au scos un tub de spray din anusul unei femei (3572 afisari)
 Senzational! A ramas gravida, desi are doua sisteme de reproducere (3552 afisari)
 John Travolta, acuzat in legatura cu moartea fiului sau de 16 ani (3332 afisari)
 La 44 de ani, Elle MacPherson isi merita cu prisosinta porecla de "The Body" (2595 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.08057 sec.