Ziua Logo
  Nr. 4427 de luni, 5 ianuarie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Lectiile primului razboi din 2009
Dan PAVEL 
Intrarea armatei terestre israeliene in Gaza marcheaza un nou esec al diplomatiei internationale. Au fost perioade cand opinia publica a crezut ca asistam la gasirea unor solutii negociate pentru cel mai indelungat conflict din Orientul Mijlociu.
Actori politici mari si mai mici s-au implicat in sustinerea diferitelor scenarii, negocieri, compromisuri, iar unele dintre ele pareau de perspectiva, insa acum asistam la un esec al tuturor actorilor implicati. S-au acordat Premii Nobel pentru Pace, s-au dat teritorii pentru pace, au fost mai multe armistitii, dar sunt prea multe forte si interese pentru care pacea nu este decat o solutie de moment, nu un scop in sine. Daca mai era nevoie si de alte dovezi, conflictul israeliano-palestinian demonstreaza ca in lumea de azi nu mai exista nici o supraputere globala sau mari puteri in stare sa-si impuna autoritatea asupra unor puteri mici, a unor interese locale, regionale, tribale sau sectare. Comunitatea internationala nu este decat o fictiune, iar lumea se indreapta catre un nou Ev Mediu, in care conflictele regionale nu vor avea alta solutie decat aceea a dominatiei militare regionale a unei puteri sau a alteia.
Hamas este o organizatie fundamentalista terorista, asa cum o califica Israelul si SUA: actiunile sale criminale impotriva civililor fara aparare din Israel nu pot avea justificare politica. Pentru o parte importanta a palestinienilor si arabilor insa, Hamas are o anumita legitimitate, castigata prin actiuni caritabile, sociale, prin participarea in alegeri ca un fel de partid politic, dar si prin atacurile si crimele impotriva evreilor. Liderii si militantii Hamas nu au nici o retinere sa isi plaseze cartierele generale, birourile, depozitele de munitii, lansatoarele de rachete in mijlocul aglomeratiilor urbane, sperand astfel ca Israelul va ezita sa loveasca decisiv, de teama "pierderilor colaterale". Iata insa ca generalii israelieni nu au avut retineri in a lovi tintele militare, cu sau fara "pierderi colaterale". Efectul propagandistic vizat de Hamas si speculat de televiziunile arabe este imens. Telespectatorii din multe parti ale lumii nu mai tin cont cine are mai multa dreptate, cand vad in direct sau inregistrate imagini cu copii omorati sau cu rani teribile.
Daca partile implicate in conflictul israeliano-palestinian nu ar fi avut pretutindeni in lume sustinatori atat de puternici, cu interese geopolitice atat de contradictorii, conflictul se termina de multa vreme cu impunerea unei solutii din partea celui mai puternic din teren. Partile implicate in conflict au fost sistematic incurajate sa se inarmeze puternic si sa nu cedeze teren in fata inamicului. In asemenea circumstante, pacea este imposibila.
Continuarea conflictului israeliano-palestinian fara sanctiuni puternice din partea marilor puteri este o incurajare pentru conflict oriunde in lume. Daca actuala criza economica si financiara se va amplifica, una dintre solutiile compensatorii va fi razboiul. Mai multe razboaie, mai multe victime directe si colaterale, iar efectele crizei mondiale se vor atenua. Pentru ca exista si lucruri mai insuportabile decat criza economica. Ultimele doua razboaie mondiale au fost si ele precedate de crize puternice.
Cea mai profunda contradictie a lumii in care traim este intre intelepciunea si rationalitatea platformelor societatii deschise, tolerante si realitatea politica, bazata pe intoleranta, ura, irationalitate. In locul unei coexistente a umanismelor, asistam la o infruntare tot mai dura, mai perversa, intre antiumanisme.
Radicalii din intreaga lume sunt iar la moda. Teroristii cei mai criminali, ideologii cei mai totalitari, strategiile militare cele mai eficiente (i.e., mortale) - toate acestea au sustinatori importanti in societatea civila, media, mediile culturale, gruparile religioase. Si cum sa nu pornesti razboiul, cand solutiile abominabile sau finale sunt justificate tocmai de cei care ar trebui sa le critice?
 Afisari: 1066  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Sa citim toti cartea " Scurta Istorie a viitorului" de J. Attali, in trad/ed. Polirom, 2007   de knowbothsystems
A r h i v a
  "Amenintarile primare" ale generalului Petrescu    5 comentarii
  Cine se opreste primul din aplaudat?    2008-12-22
  De la "care pe care" la "cine cu cine"    2008-11-24
  Alegeri parlamentare si greve generale    2008-11-03
  Dictatura militara - mai buna decat cacealmaua FSN?    2008-10-20
  Tara mitei electorale    2008-10-13
 Top afisari / comentarii 
 Seminar XXX (5857 afisari)
 Boboteaza, Sfantul Ioan si alte descantece (3490 afisari)
 Jocurile din Gaza (3045 afisari)
 Sfarsitul lumii in patru capitole (2726 afisari)
 Ucraina ne fura la gaze (2683 afisari)
 Henry Paulson: China este de vina pentru declansarea crizei financiare (4678 afisari)
 Medicii aradeni au scos un tub de spray din anusul unei femei (3572 afisari)
 Senzational! A ramas gravida, desi are doua sisteme de reproducere (3552 afisari)
 John Travolta, acuzat in legatura cu moartea fiului sau de 16 ani (3332 afisari)
 La 44 de ani, Elle MacPherson isi merita cu prisosinta porecla de "The Body" (2595 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.08957 sec.