Parlamentul rus a dat ieri lovitura de gratie proiectului european Nabucco, prin ratificarea acordului cu Kazahstanul si Turkmenistanul privind construirea unei conducte pentru transportul de gaze naturale de-a lungul coastelor Marii Caspice. Statele UE sunt amenintate de un nou razboi al gazelor. Un avertisment in acest sens a fost lansat ieri de vicepremierul rus Viktor Zubkov, conform caruia razboiul gazului dintre Moscova si Kiev ar putea afecta livrarile de gaz catre Europa.
Camera superioara a parïżœlamentului Rusiei, Consiliul Federatiei, a ratificat ieri acordul cu Kazahstanul si Turkmenistanul privind construirea unei conducte pentru transportul de gaze naturale de-a lungul coastelor Marii Caspice, informeaza RIA Novosti. Conducta, care face parte din planurile de modernizare si de extindere a retelei rusesti de gaze in regiunea Asiei Centrale, va transporta circa 10-20 de miliarde de metri cubi/an. Ea va porni din Turkmenistan, traversand tarmurile caspice ale Kazahstanului pana in Rusia, de unde gazul va fi transportat prin reteaua de transport gazeifer rusa pana in Europa Centrala si de Vest.
Federatia Rusa, Turkmenistanul si Kazahstanul au semnat acordul de construire a acestei conducte pentru gaze naturale in mai 2007. Proiectul Nabucco, din care face parte si Romania, concureaza cu cel ratificat ieri de Federatia Rusa, intrucat vizeaza transportul acelorasi resurse energetice din bazinul Marii Caspice, dar pe un traseu care sa ocoleasca teritoriul Federatiei Ruse, singurul re-exportator de gaze turkmene in acest moment.
Ofensiva Gazprom
Noul razboi al gazului dintre Rusia si Ucraina ar putea afecta livrarile de gaz catre Europa, a avertizat ieri guvernul rus intr-un comunicat. "Nu este exclus faptul ca actuala pozitie a partii ucrainene poate sa afecteze tranzitul de gaz pe teritoriul ucrainean si sa perturbe stabilitatea livrarilor de gaze naturale ruse catre Europa", a declarat vicepremierul rus Viktor Zubkov, citat de ITAR-TASS. Viktor Zubkov, care este si presedintele Consiliului director al gigantului Gazprom, a dat asigurari ca partea rusa va continua, pana la sfarsitul anului 2008, negocierile intense cu Ucraina pe acest subiect, acuzand insa Kievul de agravarea acestei situatii "critice". Ucraina, care depinde energetic de Rusia in proportie de 70%, s-a confruntat in ultimii ani cu un permanent "razboi al gazelor naturale". Cea mai grava situatie a fost inregistrata in ianuarie 2006, cand Rusia a intrerupt pentru scurt timp livrarile sale de gaze via Ucraina spre Europa. Totodata, potrivit Kommersant, presedintele belarus Alexandr Lukasenko a reluat ieri negocierile cu omologul sau rus, Dmitri Medvedev, pe marginea mentinerii unui pret moderat la gazele naturale in 2009, in schimbul recunoasterii independentei regiunilor georgiene separatiste, Osetia de Sud si Abhazia. Tot ieri, Serbia si Rusia au ajuns la un acord cu privire la termenii contractului de vanzare a companiei petroliere sarbe NIS catre grupul rusesc Gazprom, in cadrul unui vast acord energetic bilateral ce urmeaza sa fie semnat la finele acestei saptamani.