Autoritatile din comuna Jilava reclama ca nu pot intra in posesia bunurilor din domeniul public al localitatii, ele fiind exploatate abuziv prin intermediul unei suveici de societati comerciale.
Afacerea a pornit la sfarsitul anului 1994, cand SC Polar NDS SRL, condusa de Neculai Bujor, fost militian, a incheiat un contract de inchiriere, pe o durata de 10 ani, cu Societatea Agricola Jilava, pentru mai multe active, intre care si un bloc de locuinte. Doi ani mai tarziu, societatea agricola a dat in judecata SC Polar pentru neplata chiriei si a penalitatilor de inchiriere, solicitand instantei sa dispuna rezilierea contractului si evacuarea paratei. Evacuarea nu a putut avea loc nici pana astazi, desi surse judiciare ne-au confirmat ca sunt hotarari judecatoresti irevocabile prin care s-a dispus rezilierea contractului si evacuarea societatii Polar, despre care instantele au retinut ca ocupa abuziv spatiile.
Suveica anti-evacuare
Hotararea instantei nu s-a putut pune in practica deoarece in 2004, cu trei luni luni inainte de expirarea termenului de 10 ani prevazut in contractul atacat in instanta, SC Polar a subinchiriat spatiile, pe 10 ani, unei alte societati, "Protectia Agricola Jilava" SRL, unde Bujor s-a transferat in functia de director, iar actionar este cumnata acestuia. In ambele calitati, de director si actionar al Polar si apoi director al "Protectia Agricola", Neculai Bujor a subinchiriat bunurile din domeniul public catre mai multe firme sau persoane fizice: "Vin la mine diverse firme sa obtina autorizatii si avize de functionare pe terenuri si cladiri inchiriate de la Bujor Neculai. Trebuie sa le explic fiecaruia in parte ca acolo unde au inchiriat ei este domeniu public si au fost pacaliti", ne-a declarat Adrian Mladin, primarul din Jilava.
Cei mai multi dintre cei care-i platesc chirie lui Bujor pentru folosirea proprietatii publice sunt persoane fizice, cazate in caminul de nefamilisti, sau in dormitorul de la fostul CAP, potrivit procurorilor. Intre acestia se regasesc, declara primarul, circa 300 de cetateni chinezi, adusi la munca de o firma puternica din Bucuresti. "Le-am semnalat ilegalitatea, dar reprezentantii firmei ne-au declarat ca ei sunt de buna credinta si nu este problema lor", ne-a spus Mladin. Intre chiriasii lui Bujor se regasesc si asociatii de protectie a animalelor care au platit zeci de milioane de lei vechi lunar pentru cazarea cainilor vagabonzi pe domeniul public. Asociatia "Zdreanta" plateste si astazi chirie pentru cazarea a circa 100 de caini comunitari, ne-a confirmat Illyria Lazar, reprezentanta acesteia. Elena Dorojan i-a platit si ea lui Bujor 1400 de lei pentru cazarea, timp de o luna, a circa 100 de caini. "I-am luat de acolo dupa ce am aflat de scandalul cu proprietatea terenului, nu am vrut sa am probleme", ne-a declarat Dorojan. Procurorii care ancheteaza cazul folosesc cuvinte grele cand caracterizeaza activitatea lui Bujor: "Folosindu-se de mijlocul fraudulos confectionat si de aparenta de titlu valabil, invinuitul Bujor Neculai a reusit sa induca in eroare mai multe persoane fizice si juridice".
Politia nu stie nimic
Consiliul Local Jilava a facut plangere penala impotriva lui Bujor acuzandu-l de inselaciune si de faptul ca incaseaza mari sume de bani arogandu-si "calitatea mincinoasa de legal detinator al imobilelor proprietate publica". Procurorul Catalin Vlad Dumitru a confirmat, recent, solutia de incepere a urmaririi penale, dar reprezentantii autoritatii admi�nistrative nu se asteapta ca bunurile proprietate publica sa reintre prea curand in patrimoniul comunei. Dovada sta faptul ca si la data de 11 decembrie 2008, Politia Jilava solicita Primariei informatii privind proprietarul terenului public.
Neculai Bujor ne-a declarat ca are documente pentru absolut orice si ca este indreptatit sa incaseze bani pe baza contractului de inchiriere din 1994 si a documentelor ulterioare. "Stiu despre inceperea urmaririi penale, n-am nimic cu Consiliul Local, am cu primarul, care este un golan", ne-a spus Bujor.