Ziua Logo
  Nr. 4418 de joi, 18 decembrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Sansa lui Boc
George SCARLAT 
-- Autorii programului de guvernare mizeaza, ca surse de finantare, pe cresterea economica si pe sporirea numarului de locuri de munca, fapt care ar creste ponderea incasarilor bugetare in PIB. Intr-adevar, solutia pentru iesire din criza este clasica: incurajarea economiei prin reducerea taxelor, birocratiei, largirea pietei interne prin investitii publice, liberalizarea pietei muncii. Totul in paralel cu intentia de stopare a risipei bugetar-birocratice.
Se doreSte injectarea de bani in piata prin absorbtia fondurilor europene, creditarea IMM-urilor de catre CEC si Eximbank, incurajarea investitiilor straine si exportului, lucrari pentru constructorii romani.
Dar Boc ar trebui sa stie ca "diavolul se ascunde in spatele detaliilor", vorba lui Ronald Reagan. Guvernul Radu Vasile, de exemplu, a fost investit de Parlament pe baza unui program cu termene de executare precise.
Emil Boc ar trebui sa adune ministeriabilii, dupa finalizarea listei executivului, si sa-i puna sa dea niste termene concrete, inainte de votul in Parlament. Altfel, cum sa-i tina sub presiune, sau chiar sa-i demita?
Al doilea pas este "descarcarea de gestiune" a Guvernului Tariceanu. Daca Emil Boc nu va sti de la ce porneste, toate programele sunt vorbe goale. Si apoi, ar fi si incorect sa plateasca oalele sparte de Tariceanu.
Guvernul Boc va dori sa reanimeze economia prin injectii de bani. Dar marele program de autostrazi poate sa-l traga in jos. Mitul conform caruia Roosevelt si Hitler si-au scapat tarile de criza prin constructia de autostrazi a fost demolat de multa vreme. De fapt le-au afundat si mai tare in criza, dar a venit razboiul si s-au schimbat datele problemei.
In plinA crizA, Guvernul Boc o sa cheltuiasca pe autostrazi sute de milioane sau chiar miliarde de euro din economie, din taxe si impozite, care vor ajunge la firme straine. Acestea, vorba lui Berceanu, vin cu doi oameni si un laptop si dau apoi lucrari romanilor in subantrepriza.
Mai bine s-ar baga banii in drumuri judetene sau nationale. S-ar asigura dezvoltarea regionala si ar prinde si firmele romanesti lucrari.
GuvernanTii vor sa modifice legislatia achizitiilor publice cu intentia de a incuraja participarea romanilor la licitatii.
Dar programul continuA politica de a se da autostrada Comarnic-Brasov in concesiune, ceea ce inseamna castigarea licitatiei de catre straini, pentru ca numai ei pot veni cu fonduri sa execute lucrarea. Mai bine s-ar reface licitatia cu finantare de la buget, sa aiba si romanii sanse. Se scrie in program si de MOL III din Portul Constanta. Dar si acest terminal de containere se face de catre un concesionar, care vine cu fonduri de afara pentru executia lucrarii. Ar trebui facut cu bani de la buget, din aceleasi motive. Banii prevazuti pentru reabilitarea termica a blocurilor vor ajunge, mai mult ca sigur, tot la firme romanesti, ca si banii pentru scoli etc. ceea ce va da de lucru firmelor si va sprijini dezvoltarea comunitatilor locale. Si din investitia de miliarde pentru reactoarele de la Cernavoda s-ar putea intoarce bani la firmele romanesti.
Legea de salarizare unicA va inlatura privilegiile unor salariati, iar flexibilizarea pietei muncii prin simplificarea procedurilor de angajare si concediere este o adevarata revolutie. Stanga a tarat Franta in pragul razboiului civil pentru a se opune unor masuri asemanatoare ale lui Sarkozy. Pentru a injecta bani pe piata de capital, programul sugereaza ca va umbla la taxele percepute de CNVM.
In ce priveSte reducerea TVA pentru alimente, Boc va descoperi ca preturile vor ramane la fel, in schimb incasarile la buget se vor diminua. In problema majorararii la 25% a TVA pentru "produse de lux", trebuie vazut care sunt acestea. In Romania, carburantii sau cafeaua sunt produse de lux, din moment ce sunt purtatoare de accize.
Nu ar trebui sa mai inventam apa calda. In Romania, cresterea economica si cresterea exporturilor a inceput in 2000, dupa ce TVA a scazut de la 24% la 19%, impozitul pe profit de la 38% la 25%, exporturile au fost scutite de TVA, subventiile desfiintate si gaurile negre astupate.
 Afisari: 1169  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 11 Afiseaza toate comentariile  
Ca sa aiba ceva sanse, trebuie sa mai creasca nitzel, n-asa?   de Hokusai san
Vai Muica!   de muresanu
Salut Gili...baiatule.   de cucuveaua politruca
totul in paralel cu intentia de stopare a risipei bugetar-birocratice   de emigrstul
Problema lui Boc   de roy
Boc nu are nici o sansa!   de Hokusai san
Jim Flaherty.....   de Alcor
astept cu mare nerabdare sa-l vad pe infantil pieton...   de costy
n-are nici o sansa   de .Sobru.
Cum va iesi dl.Tariceanu din incurcaturile sale din PNL   de Alex.Pandrea
Pitzigoiul prins in scaeti nu moare de sete sau foame ci de ciuda   de Alex.Pandrea
A r h i v a
  PNL pe calea pierzaniei    2008-12-15
  Lasati-ne-n criza noastra    2008-11-17
  Impotriva Marelui Satan    2008-11-14
  Obama nu-i asa de negru    2008-11-08
  Romania socialista in criza    2008-10-07
 Top afisari / comentarii 
 S-a transat! (2432 afisari)
 Gruparea Vanghelie in Executiv (2255 afisari)
 Palestina batuta in cuie la ONU (1483 afisari)
 Tezaurul de la Moscova in Programul de guvernare (1365 afisari)
 Sansa lui Boc (1169 afisari)
 Noua aleasa a tatucului Playboy si-a dat jos chilotii in public (POZE INDECENTE) (5380 afisari)
 Sex oral cu burta la gura: s-a prostituat chiar si in ziua in care a nascut (4755 afisari)
 Criza economica mondiala: zece previziuni sumbre pentru 2009 (4335 afisari)
 Tupeu de comunist: Ion Iliescu ne aminteste ca pe 18 decembrie la Timisoara s-a strigat "Libertate!" (3493 afisari)
 Vanghelie si Oprisan s-au batut in sedinta PSD?  (3469 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.07866 sec.