Ziua Logo
  Nr. 4416 de marti, 16 decembrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Mapamond
Institutiile media de peste Ocean, victime ale spiralei crizei financiare din Statele Unite
Presa americana la un pas de faliment
Institutiile de presa din Statele Unite au inceput sa resimta tot mai acut efectele crizei financiare si economice, anuntand, una dupa alta iminenta falimentului.
Prima victima a crizei a fost grupul Tribune, cu ziarele pe care le detine - Los Angeles Times, Chicago Tribune, Baltimore Sun - care, saptamana trecuta a facut public faptul ca se autoplaseaza sub protectia celebrului Capitol 11 (legea americana a bancrutei). O alta victima a cutremurului financiar este publicatia New York Times, care a decis sa isi ipotecheze noul sediu din Manhattan, pentru a imprumuta 225 milioane de dolari, pentru a incerca sa infrunte criza de lichiditati si scaderea profitului. Analistii prevad ca 2009 va fi mult mai dificil si va sta sub semnul unei crize structurale. Sunt asteptate reorganizari masive, reduceri de personal si alegeri dureroase pentru acest sector. Deocamdata sub forma de zvon, in SUA a fost lansata teoria conform careia va fi pus in miscare un plan de salvare destinat institutiilor media, similar celui pentru industria auto americana. Plan care, dupa cum se stie, nu a fost adoptat de Senat.
Majoritatea institutiilor media de peste Ocean trebuie sa faca fata unei scaderi dramatice a publicitatii si a vanzarilor. Conform estimarilor facute de Wall Street Journal, peste 20% din sectorul editorial din America se confrunta cu probleme financiare, iar scaderea cu 15% a publicitatii, atat pe hartie cat si online, inregistrata de acest sector in primele noua luni ale anului, nu pare a fi doar rezultatul recesiunii din Statele Unite. Lista concedierilor, anuntate pentru 2009, se anunta a fi una extrem de lunga. Grupul Time Warner, care editeaza Time Magazine, People, Sport Illustrated are deja in vedere disponibilizarea a 600 de angajati, Viacom (MTV si alte posturi) vrea sa puna pe liber 850 de oameni, iar CNBC da afara 80 de salariati. Pentru ziarele aflate in dificultate, cresterea influentei site-urilor interne nu pare sa compenseze acest recul al presei traditionale.
Apusul presei tiparite
Tot ca efect al crizei, unele publicatii au decis deja ca este mai bine sa renunte la varianta tiparita, ramanand doar pe cea electronica. Cel mai elocvent exemplu este al respectatei publicatii Christian Science Monitor, cu o vechime de un secol, care a anuntat ca, din aprilie 2009 va deveni primul ziar american cu distributie nationala ce renunta la editia tiparita pentru a se dedica webului. Probleme are si agentia Associated Press, care s-a vazut nevoita sa amane o crestere a tarifelor, asa cum preconiza, in urma protestelor unor publicatii si care, in 2009, are de gand sa isi reduca numarul de angajati cu 10 procente. Associated Press colaboreaza cu 1500 de ziare din toata lumea si are 4100 de angajati, dintre care 3000 de jurnalisti.
Los Angeles Times, in cadere libera
Cea mai dramatica situatie s-a inregistrat in cazul grupului Tribune, care are o vechime de 160 de ani si publica, printre altele, ziarele Los Angeles Times si Chicago Tribune. Grupul a ajuns sa ceara protectia Chapter Eleven, legea americana a falimentului, pentru a face fata unei datorii de 12 miliarde de dolari. Prin plasarea sub procedura de bancruta, este deschisa calea unei restructurari drastice cu reduceri industriale mult mai mari decat s-a vorbit pana acum, in special o reducere a a personalului redactional si a celui administrativ. Conducerea grupului a precizat insa ca va continua sa scoata pe piata ziarele, iar canalele sale de televiziune nu isi vor opri emisia.
Cumparat anul trecut de miliardarul in afaceri imobiliare Sam Zell, grupul Tribune detine, pe langa cele doua ziare mentionate, alte sapte cotidiane, printre care Baltimore Sun si Orlando Sentinel, mai multe canale de televiziune si echipa de baseball Chicago Cubs, printre ai carui sustinatori se numara si presedintele Barack Obama. Decizia celor de la Tribune, a doua organizatie de presa din Statele Unite in termeni de cifre de afaceri, nu a luat prin surprindere. In luna octombrie, Tribune avertiza ca, din pricina situatiei economice, prevede anularea abonamentului la agentia de presa Associated Press. Vedeta grupului Tribune este Los Angeles Times, care, in cei peste 60 de ani de existenta, a obtinut 38 de premii Pulitzer si unde acum mai lucreaza doar 660 de jurnalisti, spre deosebire de cei 1200 cati activau in 2001. Tirajul LA Times este de 851.500 de exemplare. Intr-o nota remisa angajatilor, Sam Zell afirma ca dificultatile grupului sunt "conforme cu cele pe care le au in prezent toate institutiile media si tot mai multe intreprinderi din toate sectoarele".
New York Times cu ipoteca
O alta victima a crizei este prestigiosul ziar New York Times, al carui proprietar a decis ca trebuie sa ipotecheze noul sediu din Manhattan pentru a imprumuta 225 de milioane de dolari si a contracara astfel o criza de lichiditati. Grupul de presa Times Company detine 58% dintr-un imobil de 52 de etaje, din New York, construit de arhitectul Renzo Piano. New York Times trebuie sa faca fata la doua linii de credit, fiecare in valoare de 400 de milioane de dolari, dintre care una are scadenta in mai. In plus actiunile Times Company au pierdut, in cursul acestui an, mai mult de jumatate din valoarea lor. Tirajul ziarului NY Times este de 1.077.000 de exemplare.Nici saptamanalul Newsweek, cu un tiraj de peste 3 milioane de exemplare, proprietate a Washington Post, nu are o situatie mai buna. Criza determina conducerea publicatiei sa adopte un plan de restructurare care va cuprinde diminuarea colectivului redactional, reducerea difuzarii si a paginatiei. Izbindu-se de diminuarea drastica a publicitatii, Newsweek intentioneaza sa se relanseze punand pe prima pagina, contrar traditiei sale de pana acum, informatii socante legate de mariajele homosexuale si religie.
Restructurare la CNN
Exista insa si un caz in care criza nu si-a aratat coltii, ba din contra. CNN a devenit lider de audienta in timpul campaniei electorale din Statele Unite, fapt care a atras dupa sine o crestere a profitului din publicitate. Fondata de magnatul Ted Turner, reteaua de televiziune CNN a lansat chiar o provocare angajatilor sai jurnalisti, din cele 97 de state ale lumii, si agentiei Associated Press. CNN a oferit ziarelor, care considera ca abonamentele la AP au crescut foarte mult, serviciul sau propriu de agentie de stiri, la un pret mult mai mic. Cu toate astea, in presa a inceput sa circule zvonul conform caruia conducerea CNN are de gand sa faca si ceva restructurari, urmand ca intreaga redactie a departamentului stiinta si mediu, in frunte cu veteranul Miles O'Brien, sa fie desfiintata.
Capitolul 11 - bancruta protejata
In Statele Unite, procedurile falimentare sunt reglementate de "US Bankruptcy Code". Printre altele, normele Codului falimentului din SUA, denumit Capitolul 11, reglementeaza procedurile de reorganizare pentru companiile/intreprinderile falimentare. Mai exact, aceasta prevedere legala acorda dreptul achitarii tuturor datoriilor sau a unei parti din acestea prin intermediul unor profituri ulterioare sau cu ajutorul fondurilor obtinute prin lichidarea activitatii. Prin acest Capitol 11, managerii pastreaza conducerea, in vreme ce judecatorul pentru faliment devine supervizor al corectitudinii masurilor adoptate. Multe dintre normele existente in Chapter 11 servesc la sprijinirea companiei aflate in dificultate, in vederea imbunatatirii situatiei financiare pe perioada scurta, impiedicand creditorii, spre exemplu, sa intenteze noi actiuni legale. De asemenea, societatii
i se permite sa obtina noi imprumuturi. Nu in ultimul rand, prin intermediul unei proceduri numite "cramdown", judecatorul poate impune adoptarea planului de reorganizare chiar impotriva vointei creditorilor, creand un fel de administrare controlata.
Pagina realizata de Luciana POP 
 Afisari: 378  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
Daca presa scrisa dispare,suntem pierduti.   de Aladin
Pluton a intrat pt 14 ani in Capricorn ... adio bule speculative ...   de Pinkie
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Ceausescu ameninta URSS cu bomba atomica (5978 afisari)
 Guvernul Emil Boc (4831 afisari)
 Dreptate pentru generalul Iulian Vlad (4205 afisari)
 Efectul "draga Stolo" (3761 afisari)
 De ce s-a retras Stolojan (3604 afisari)
 Cu un san la vedere, Halle Berry ingroasa numarul vedetelor victime ale erorilor vestimentare (4122 afisari)
  Al Treilea Razboi Mondial incepe inainte de Craciun, iar Obama nu va apuca sa fie investit  (3731 afisari)
 Jennifer Aniston, prinsa ca poarta sfarcuri false! (3346 afisari)
 Atentie, bestiile se dezbraca! (3276 afisari)
 Avion ce efectua o cursa spre New York, disparut la 35 de minute dupa decolare (3263 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01327 sec.