Surse din PSD sustin ca seful de campanie al social-democratilor a avut o discutie telefonica cu presedintele Traian Basescu in care s-ar fi negociat intrarea la guvernare alaturi de PD-L. Pesedistii au renuntat la ideea desemnarii premierului si au primit in schimb sefia Senatului, Executivul urmand a fi format la paritate din cele doua partide. Grupul proliberal format din Viorel Hrebenciuc, Adrian Nastase si Ion Iliescu a decis ieri sa poarte o ultima runda de negocieri cu PNL, incercand sa obtina semnarea unui protocol de colaborare parlamentara cu care sa se prezinte la consultarile convocate astazi la Palatul Cotroceni.
"Miron a negociat cu Basescu si alianta de guvernare cu PD-L este ca si realizata. Noi vom prelua sefia Senatului pe care o va lua Miron Mitrea, iar Mircea Geoana postul de vicepremier. Pentru celelalte ministere s-a stabilit ca fiecare partid sa ia cate un minister important", ne-au declarat lideri ai PSD. Din tabara celor care isi doresc alianta de guvernare cu PD-L se mai numara actualul presedinte al Senatului, Ilie Sarbu, presedintele Consiliului Judetean Teleorman, Liviu Dragnea, vicepresedintele Dan Nica, dar si reprezentanti marcanti ai teritoriului. Contactat telefonic, Marian Oprisan a tinut sa precizeze ca Mitrea nu a avut discutii cu Basescu si ca tot ce intereseaza PSD este promovarea unui program de guvernare de stanga. Varianta ramanerii in opozitiei a ramas fara prea multi sustinatori, pesedistii de la centru primind mandat din teritoriu sa obtina puterea. Conducerea social-democrata a decis ieri sa aiba o discutie finala cu liberalii pentru a vedea care este pozitia acestora si daca se pot baza pe ei pentru formarea unei majoritati parlamentare.
Majoritate antiprezidentiala
Viorel Hrebenciuc i-a facut marcaj strans liberalului Bogdan Olteanu pentru a-l convinge sa fie de acord cu semnarea unui acord de colaborare intre cele doua partide. Liberalul a tinut permanent legatura cu premierul Tariceanu, acesta intrerupand si sedinta de guvern pentru a se consulta cu colegul sau. In acelasi timp, Adrian Nastase a explicat in cadrul reuniunii din Kiseleff ca articolul 36 din legea partidelor politice prevede faptul ca formatiunile parlamentare pot constitui coalitii pentru asigurarea guvernarii, daca niciunul nu a obtinut la scrutin majoritatea absoluta in forul legislativ. Conform legii, "coalitiile nu sunt supuse inregistrarii, iar protocolul de constituire va cuprinde numai dispozitii privind asigurarea guvernarii si a sprijinului parlamentar". Pesedistii sperau ca semnarea unui protocol intre PSD si PNL le va asigura o pozitie de forta in cadrul consultarilor de la Palatul Cotroceni. Nastase a respins categoric apropierea de pedelisti, vorbind inca o data de pericolul reprezentat de Traian Basescu. "Sunt preocupat ca acest partid sa nu intre sub umbrela cuiva care ar putea sa-l distruga si sa-l transforme intr-o forta aservita unor scopuri marunte. Daca PSD va intra la guvernare alaturi de PD-L sigur ar avea o soarta dificila in a-si mentine identitatea si ar risca pana la urma in formula aceasta a partidului stat", a subliniat presedintele Consiliului National al PSD.
Ziua consultarilor
Presedintele Traian Basescu a anuntat ieri ca astazi va avea consultari la Palatul Cotroceni cu partidele parlamentare pentru desemnarea candidatului la functia de prim-ministru. El a tinut sa precizeze ca ora la care partidele au fost chemate la discutii a fost data de mandatele obtinute de fiecare in forul legislativ. "Primii vor veni reprezentantii minoritatilor la ora 10.00, urmati de UDMR la ora 11.00, liberalii la 12.00, Alianta PSD-PC la ora 13.00, iar PD-L la ora 14.00", a punctat Basescu. Conform acestuia, viitorul guvern va tine cont mai mult de prioritatile necesare pentru iesirea din criza, decat de principiile doctrinare. "Sper sa avem Guvern inainte de 24 decembrie", a fost pronosticul lui Basescu.