Conservatorii au obtinut numai cinci mandate la alegerile parlamentare,
desi pesedistii se bizuisera pe ei in 28 de colegii uninominale. Daca randamentul candidatilor PC ar fi fost macar egal cu cel al partenerilor din PSD, Alianta rosie ar fi castigat majoritatea fotoliilor de parlamentar si ar fi devenit prima vioara in concertul negocierilor pentru putere. Cum nu s-a intamplat asa, conservatorii vor ocupa in Senat un singur fotoliu, prin Dan Voiculescu, iar in Camera vor avea patru deputati: Daniela Popa, Bogdan Ciuca, Sergiu Andon si Damian Florea.
Ambitiile conservatorilor inainte de alegeri erau obtinerea a 20 de locuri in Legislativ, portofoliul IMM-urilor in Cabinet, instalarea Danielei Popa in postul de vicepremier si inscaunarea lui Voiculescu in fruntea Senatului. Toate cele trei obiective sunt acum ratate. Au capatat numai un sfert din mandatele visate, postul de viceprim-ministru a devenit inaccesibil, iar despre acordarea presedintiei Senatului singurului exponent al unui partid in aceasta Camera nici nu poate fi vorba. Daca PSD rupe Alianta cu PC, conservatorii nu-si pot face la Senat nici macar grup parlamentar, intrucat sunt reprezentati de un singur individ. Cazul lui Dan Voiculescu seamana din acest punct de vedere cu cel al lui Ion Bratianu "Cartof", unicul deputat al Uniunii Liberale "Bratianu" la inceputurile parlamentarismului post-decembrist.
De mentionat ca performanta PC in aceste alegeri este inferioara celei obtinute de PUR in 2004, cand, tot la remorca unei aliante cu pesedistii, partidul lui Voiculescu a adunat, in conditiile votului pe liste, 19 mandate de deputat si 11 de senator.
Cu bagajul consistent de 30 de parlamentari, PUR a contribuit atunci la constituirea coalitiei de guvernare, pe care a parasit-o doi ani mai tarziu cu tinicheaua "solutie imorala" de gat. Acum, cu numai cinci parlamentari alesi, PC este mult prea mic pentru a emite pretentii intr-o eventuala coalitie. Liderii PSD nu s-au plans deocamdata, public, de scorul modest obtinut de partenerii din PC, intrucat fiecare mandat conteaza in economia negocierilor pentru guvernare.
Initiatorii suspendarii
PC a fost, in 2007, alaturi de PSD, declansatorul Comisiei parlamentare de ancheta privind presupuse fapte anticonstitutionale savarsite de presedintele Traian Basescu, comisie a carei sefie i-a fost incredintata lui Dan Voiculescu. Concluzia echipei de ancheta a fost ca presedintele a incalcat Constitutia, Basescu a fost suspendat de Parlament, insa a revenit la Cotroceni dupa o luna, in urma referendumului popular la care a inregistrat un scor zdrobitor.