Ziua Logo
  Nr. 4404 de marti, 2 decembrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Intalnirile Ziua
Nabucco va dezvolta relatiile romano-turce
-- Turcia priveste Romania ca pe un partener foarte important in regiunea Marii Negre, afirma ambasadoarea Turciei la Bucuresti, Excelenta Sa Ayse Sinirlioglu
Alexandra Mihale - Ziua foto
Ambasadoarea Turciei in Romania, Ayse Sinirlioglu, invitata la "Intalnirile ZIUA", ne-a vorbit despre relatiile istorice romano-turce, despre potentiala aderare
a Turciei la UE, precum si despre proiectele energetice majore la care Turcia este parte indispensabila.
Ayse Sinirlioglu, acreditata la Bucuresti in aprilie 2008, a activat in cadrul
diplomatiei de la Ankara, fiind viceconsul la Consulatul Turciei din Rotterdam si consul general la New York, Geneva si Aman.
Cadrul juridic bilateral dintre cele doua tari cuprinde in jur de 14 acorduri si tratate. Putem vorbi de o relatie speciala intre tarile noastre?
Bineinteles, nu stiu nici eu exact cate sunt, dar pot sa va spun ca de-a lungul anilor numarul acestora a crescut constant aproape in orice domeniu. Relatia noastra este una speciala, atat ca vecini la Marea Neagra cat si ca parteneri, si da, cred ca se poate vorbi de o relatie speciala. Avem o granita comuna, referindu-ne aici la faptul ca suntem tari riverane la Marea Neagra si impartasim aceleasi valori, dar relatiile dintre Turcia si Romania dateaza din vremuri istorice si se bazeaza de asemenea pe relatii interumane foarte stranse. Dupa Revolutie, nu doar relatiile noastre politice au cunoscut o dezvoltare deosebita dar si dialogul politic a suferit schimbari intre liderii celor doua tari. Spre exemplu, presedintele turc a vizitat Romania anul trecut, dar si cu ocazia summitului NATO de la Bucuresti din luna aprilie. De asemenea, premierul turc a efectuat o vizita in Romania impreuna cu purtatorul de cuvant al Parlamentului. De asemenea, avem relatii militare deosebite si toate acestea la un loc fac din Romania un partener si un aliat foarte important pentru Turcia. Impreuna suntem membri ai NATO, iar tara dumneavoastra este si membra UE.
Alexandra Mihale - Ziua foto
Apropo de acest lucru, credeti ca Romania poate ajuta Turcia in procesul de integrare in UE?
De fapt, Romania a ajutat Turcia foarte mult si a fost extrem de vocala in acest sens cu fiecare ocazie. Bucurestii au promovat sustinut in interiorul UE ideea importantei strategice pe care Ankara o are in regiune. Cred ca este o vointa politica, care trece peste bariera partidelor si absolut toti oficialii romani indiferent de coloratura politica ne-au ajutat foarte mult. Recent a avut loc o intalnire la nivel de experti unde Romania si-a pus la dispozitia partii turce expertiza tehnica si experienta dobandita in procesul de aderare. Sunt de parere ca Romania a devenit din ce in ce mai vocala in cadrul UE. Totodata, Romania, ca tara care este situata in aceasta regiune, intelege si expune mult mai bine dimensiunea strategica si importanta Turciei pentru UE.
Care sunt perspectivele reale pe termen scurt de aderare a Turciei?
Va propun sa ne intoarcem un pic in trecut si sa vedem relatiile istorice dintre Turcia si UE. Avem relatii bune cu organisme precum Consiliul Europei. Totodata suntem membri NATO inca din 1952, suntem membri ai Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica si avem un acord de uniune vamala cu UE. Ce doresc sa subliniez este faptul ca nicio alta tara nu a mai avut atatea pre-legaturi cu Uniunea Europeana inainte de a deveni membru si vreau sa mai spun ca relatiile economice dintre Turcia si UE sunt aproape complet integrate. Noi am inceput procesul de aderare in 2005 si s-a negociat capitol cu capitol, dar procedura nu este una foarte usoara si sincer lucrurile evolueaza mult mai lent decat ne asteptam. In prezent, dupa aproximativ trei ani de negocieri, am deschis doar 8 din cele 33 de capitole de negociere. Presedintia franceza a lucrat foarte energic sa deschida unele capitole mai devreme pe parcursul acestei perioade in care detine presedintia rotativa a UE si ceea ce ne trebuie pentru a putea tine acest ritm sustinut sunt progrese rapide. Putem spune ca nu exista limita de timp in ceea ce priveste aderarea Turciei la UE si cred ca este doar o chestiune de timp, iar guvernul turc face toate demersurile pentru ca acest lucru sa devina realitate prin implementarea mai multor reforme interne. Turcia si-a pregatit o foaie de parcurs ce se intinde pe perioada 2007-2013 pentru a atinge toate elementele cheie ale acestui proces.
Deci in aproximativ cinci ani credeti ca aderarea Turciei la UE se va produce?
Sincer, asa sper. E bine sa iti stabilesti un calendar si o data limita. Bineinteles, in mare masura este o decizie a UE si nu a noastra, dar noi ne-am pregatit temeinic aceasta foaie de parcurs la finalul careia speram sa atingem toate cele 33 de puncte cerute de Uniune. Premierul turc chiar declara ca "aceste criterii UE sunt si ale Ankarei".
Alexandra Mihale - Ziua foto
Un Irak stabil
Am dori sa discutam despre rolul Turciei in NATO si care sunt planurile de viitor ale Turciei vizavi de Afganistan si de toata regiunea. Turcia constituie un fel de pod intre Europa si aceasta regiune agitata care include Irak sau Iran?
Daca vorbim de Afganistan, Turcia a facut multe lucruri in aceasta tara. In primul rand, as dori sa va spun ca Turcia si-a asumat in doua randuri conducerea misiunii ISAF (Forta Internationala de Asistenta pentru Securitate - n.red.) si avem in aceasta tara aproximativ 1000 de soldati ca efective ale NATO. Totodata, fostul ministru de Externe turc a detinut si functia de cel mai inalt reprezentant al NATO in Afganistan pentru mai mult de doi ani. Cunoastem importanta asigurarii stabilitatii si securitatii in Afganistan. De asemenea, suntem implicati foarte activ la reconstructia acestei tari, eu personal am fost implicata si, inainte de a veni in Romania, am vizitat Afganistanul de cel putin cinci ori. Proiectelor de reconstructie din aceasta tara le-am acordat o atentie deosebita si am dorit intodeauna sa le imbunatatim si sa le finalizam la timp. In ultimele sase luni am ridicat pe intreg teritoriul afgan in jur de 20 de spitale si 50 de scoli si din cate am inteles uitandu-ma pe statistici, circa 800.000 de afgani se folosesc de aceste institutii.
Ce ne puteti spune despre politica Turciei in nordul Irakului si cea vizavi de Iran?
Politica noastra fata de Irak este foarte clara. Siguranta si stabilitatea Irakului este extrem de importanta pentru Turcia, poate mai importanta decat pentru toate tarile din regiune. Motivul il reprezinta linia de granita foarte lunga dintre cele doua tari si astfel orice motiv de instabilitate reprezinta o ingrijorare pentru Turcia. Pentru noi este foarte important un "Irak stabil", motiv pentru care am demarat un proiect de buna vecinatate in 2003, proces la care am invitat tarile P5 (membrii permanenti ai Consiliului de Securitate al ONU - SUA, Rusia, China, Franta si Marea Britanie - n.r.) si tarile din grupul G8. Doresc sa va spun ca aceasta initiativa a Turciei a prins contur si este functionabila. Singura problema pe care o intampinam este prezenta PKK in nordul Irakului, unde acestia au baze de unde pregatesc atacuri teroriste impotriva civililor. Din aceasta cauza consider necesar a fi luate masuri pentru stoparea acestor incursiuni. Relatiile noastre cu Irakul sunt de ordin foarte bun. Din punct de vedere economic, prin cele doua tari trece o importanta conducta de petrol si au existat discutii pentru construirea, in paralel cu aceasta conducta, a uneia de gaz, care speram sa fie gata in cativa ani. Exista planuri pentru folosirea gazului in scopul de a aproviziona Nabucco sau alte proiecte in ideea de a transporta petrol si gaze spre Europa.
Cooperare la Marea Caspica
Alexandra Mihale - Ziua foto
Iranul vorbea recent de un proiect energetic ce va trece prin Turcia si care va transporta petrol si gaze din Iran spre Elvetia. Cum poate beneficia Romania de aceste resurse energetice?
Stiu ca nu este vorba despre proiectul Nabucco, dar as dori sa va vorbesc mai mult despre acesta. Practic, acest proiect este o initiativa foarte importanta a Turciei. Vreau sa va aduc la cunostiinta faptul ca, recent, comisarul european pentru Energie (Andris Piebalgs) a anuntat ca va fi semnat un acord interguvernamental in viitorul apropiat. Nabucco va putea diversifica rutele de transport ale energiei spre Europa. In prezent exista noi idei de dezvoltare a cooperarii la Marea Caspica, care vor include prezenta unor mari companii petroliere precum OMV, Botas si alte companii ale tarilor riverane. In privinta Nabucco este necesara putina rabdare. Termenul limita este intr-adevar 2012, dar e posibil ca lucrarile sa mai dureze cativa ani. Cand am inceput proiectul BTS (Baku-Tbilisi-Ceyhan), multa lume era sceptica in privinta termenului de realizare, iar acum acesta este o realitate. De aceea sunt convinsa ca si proiectul Nabbuco va fi realizat si va contribui semnificativ la dezvoltarea in continuare a relatiilor dintre Romania si Turcia.
Credeti ca Iranul va fi invitat in cadrul Nabbuco?
Cred ca da, deoarece Iranul poate constitui o foarte importanta sursa de aprovizionare cu gaze. Sunt convinsa ca, dupa ce vor fi stabilite unele conditii, poate deveni parte a Nabbuco. Pentru a porni acest proiect ai nevoie de 50 de miliarde de metri cubi de gaze. Pentru faza a doua a acestui proiect, cand Azerbaidjanul va incepe livrarea gazelor, aceasta tara va oferi intre 5-8 miliarde de metri cubi de gaz si apoi asteptam Turkmenistanul, tara al carei presedinte a promis ca va livra 10 miliarde de metri cubi pentru proiectul Nabucco. Capacitatea de transport va fi de 30 de miliarde. Astfel, pentru a completa aceasta cantitate vor trebui incluse si alte surse. Se estimeaza ca, in 2013, Europa va depinde de resurse dinafara continentului in urmatoarele procente: 90% petrol, 60% gaze naturale si 62% carbune. Deci cererea va creste foarte mult. Si noi avem nevoie de o mare cantitate de gaze pentru industria noastra in continua crestere ca si tara dumneavoastra. Din acest motiv, Europa si Turcia trebuie sa lucreze impreuna, dat fiind faptul ca Uniunea Europeana trebuie sa devina constienta de importanta aducerii gazelor naturale din zona Caspica si din Orientul Mijlociu prin Turcia. Este vorba de proiectul Nabucco, dar, de asemenea, exista si alte optiuni pentru aducerea gazului si a petrolului din Orientul Mijlociu si din Asia Centrala. Aceasta dimensiune multipla a proiectului este cea a coridorului sudic de gaz, iar Romania este parte indispensabila a acestui proiect, chiar daca este de durata. Important este ca acum toate guvernele sunt constiente de importanta energiei. Exista un potential mare de colaborare intre Romania si Turcia si in domeniul nuclear, Turcia intentionand sa deschida centrale nucleare, dintre care una va fi la Sinope. Turcia este foarte entuziasmata de dezvoltarea acestui program.
Sinergia Marii Negre
In discursul rostit la Ambasada, Dv. ati salutat rolul jucat de Romania la Marea Neagra. Credeti ca Romania are un cuvant major de spus in privinta acestui proiect promovat de presedintele Traian Basescu?
Pot sa va spun ca Turcia priveste Romania ca pe un partener foarte important in regiunea Marii Negre si ca am colaborat foarte bine. Mai ales in ceea ce priveste colaborarea economica de la Marea Neagra. Este un instrument foarte important al cooperarii pentru ca este unul foarte cuprinzator, ce cuprinde toti actorii importanti din regiunea Marii Negre si exista un backround. Si, din cunostintele mele, intre aceste state au fost incheiate pana acum peste 30% din acordurile majore in domeniul economiei, al mediului inconjurator etc. De altfel, lucram mult mai strans cu Romania si Bulgaria, dupa ce aceste doua state au aderat la Uniunea Europeana, iar unul dintre proiectele la care colaboram este "Sinergia Marii Negre", al UE. Noi vrem sa lucram cu Romania, de exemplu, pentru integrarea mai buna a porturilor noastre la Marea Neagra la reteaua transeuropeana. Sigur ca unele state din aceasta regiune pot avea anumite initiative, dar, in final, cu totii stim ca impartasim aceeasi Mare. De aceea, pentru beneficiul tuturor, trebuie sa avem legaturi stranse si o buna colaborare. De asemenea, mai cred ca numeroasele initiative existente privind Marea Neagra trebuie facute sa fie mult mai eficiente si mult mai utile.
Exista numeroase presiuni asupra Turciei pentru modificarea Conventiei de la Montreux pentru a permite navelor de razboi straine sa intre in Marea Neagra.
Nu pot sa va spun decat ca acest lucru nici nu se pune in discutie de catre Turcia.
Turcia face parte din vreun coridor de transport european? Credeti ca va exista o autostrada intre Bucuresti si Turcia?
Da, autostrada Marii Negre. As dori sa precizez ca acesta este unul dintre proiectele mele. Colaboram cu Romania in acest sens si nu este doar o initiativa guvernamentala, ci una care implica si sectorul privat. Unele dintre cele mai reprezentative organizatii vor lucra in Romania, iar eu doresc sa implic si responsabili din sectorul de transport. Pentru ca problema transportului, alaturi de cea energetica, este unul dintre domeniile mele de specialitate. Aceasta autostrada a Marii Negre este un proiect al Sinergiei Marii Negre, care va fi si in beneficiul tarilor noastre.
130 de ani de relatii diplomatice
Care este situatia relatiilor bilaterale economice si politice?
Cand am fost numita la acest post, in Romania, in ministerul in care lucram se spunea ca este un adevarat privilegiu sa fii desemnat ambasador in tara Dv. Pentru ca, in primul rand, Romania este o tara importanta, iar statele noastre colaboreaza politic, economic si regional. Si exista multe dimensiuni care pot fi exploatate pe viitor. In acelasi timp, este o provocare. Atat Romania, cat si Turcia sunt state-cheie in aceasta regiune, iar pentru mine este un privilegiu sa reprezint Turcia in Romania. Oriunde am fost in Romania am fost primita cu bunavointa de imbunatatire a relatiilor bilaterale din orice domeniu. Asta inseamna ca am fost un ambasador cam aglomerat, iar mapa noastra de parcurs pentru viitor este plina de potential. Din punct de vedere economic, pot sa va dau niste cifre. Anul trecut, schimburile noastre comerciale au ajuns la 6,7 miliarde de dolari si probabil vor creste la 7 miliarde de dolari. Anul trecut, cand a vizitat Romania, premierul turc Recep Tayyip Erdogan a spus ca spera ca schimburile comerciale sa ajunga la 10 miliarde de dolari. De curand, am organizat la Ministerul de Externe de la Bucuresti o expozitie pentru a marca 130 de ani de la stabilirea relatiilor diplomatice dintre cele doua state. Si cred ca avem un potetial foarte bun pentru viitor in toate domeniile.
Turcia, la fel ca Romania, este partener strategic al Statelor Unite. Credeti ca, acum, odata cu schimbarea de la Casa Alba, vor exista schimbari de politica externa in aceasta regiune?
Nu cred ca parametrii principali ai politicii externe americane se vor schimba. Chiar daca se schimba conducerea politica, parametrii de baza ai politicii externe raman aceiasi. Statele Unite au nevoie de Turcia si Turcia are nevoie de Statele Unite. Acelasi lucru se poate spune si despre Romania. Cata vreme exista interese comune, nu vad de ce lucrurile ar sta altfel. Cred ca nu exista motive pentru ca SUA sa isi schimbe politica vizavi de Romania sau de Turcia sau de Marea Neagra.
Relatiile economice dintre Turcia si UE sunt aproape complet integrate.
Sunt de parere ca Romania a devenit din ce in ce mai vocala in cadrul UE.
Noi vrem sa lucram cu Romania, de exemplu, pentru integrarea mai buna a porturilor noastre la Marea Neagra la reteaua transeuropeana.
Numeroasele initiative existente privind Marea Neagra trebuie facute sa fie mult mai eficiente si mult mai utile.
Pagina realizata de Victor RONCEA, George SCARLAT, Madalin NECSUTU 
 Afisari: 355  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Teleleo.   de muresanu
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Te-am infrant, Voiculescule! (8672 afisari)
 Ceata la PSD: Doamne, suntem iar pe primul loc! (4056 afisari)
 Cum l-am invins pe Felix (2614 afisari)
 Prostituata de Bombay (1719 afisari)
 Pana la capat (1449 afisari)
 UPDATE 20:50 - Numele noilor parlamentari, pe judete si colegii  (4871 afisari)
 Nu are buric, dar Karolina Kurkova compenseaza cu un posterior de nota zece! (VEZI FOTO) (3666 afisari)
 Marturie-soc a unei romance de 17 ani care vrea sa fie prostituata (2622 afisari)
 Tot mai multe OZN-uri dau tarcoale bazelor secrete din Berezovski si Ekaterinburg (2399 afisari)
 Statele Unite, Germania, Franta si Marea Britanie au ajuns la o solutie de compromis in problema aderarii Ucrainei si Georgiei la NATO (2164 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01900 sec.