Ziua Logo
  Nr. 4404 de marti, 2 decembrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Guvernarea Noii Ordini Mondiale (IV)
Cristian UNTEANU 
Problema pare sa fie adoptarea de solutii la criza in regim de criza. Exista o multitudine de planuri si reactii marcate de disperare, ceea ce dovedeste ca elitele conducatoare ale lumii nu aveau (sau au fost lasate deliberat in pozitia aceasta) planuri pe termen lung in care sa fi introdus incertitudinile ca variabile in ecuatia unei dezvoltari economice si sociale, prezentata opiniilor publice drept solutia miracol generata de triumful societatii de ultraconsum impotriva sistemelor centralizate.
Per ansamblu, masurile nu difera de cele propuse in perioada Marii Depresiuni din 1930. De aici, solutii care i-au facut pe multi sa se intrebe daca nu cumva asistam la moartea capitalismului. Deloc, pentru ca ceea ce avem acum in asa-numitele planuri de salvare economica sunt rezultatul unor idei vehiculate la inceputul secolului trecut si apoi in plina perioada de criza tocmai pentru a salva temeliile unei economii capitaliste care trecea de la momentul sau national spre faza pe atunci extrem de neclara a globalizarii. Revine in actualitate solutia laburistilor britanici de la inceputul secolului XX de subventionare a produselor agricole, formula vitala pentru tari care se pregatesc acum de o semiautarhie in domeniu sau cea data de Keynes privind rolul statului ca actor principal pe piata economica nationala, el urmand sa decida lansarea unor mari proiecte de constructii industriale sau imobiliare pentru a crea o piata de munca pentru absorbtia somerilor. Programele au produs asemenea rezultate pozitive, incat, din nefericire, au devenit modele imuabile si asta a facut ca marginea de eroare a sistemelor sa devina, cel putin aparent, extrem de redusa si nesemnificativa. Noua filozofie a sistemelor economice a fost construita doar in perspectiva succesului garantat, axioma in cazul existentei economiei de piata libere si a "statului bunastarii", fara ca, in niciun moment, sa se observe existenta potentiala a riscului enorm al ruperii violente al ciclurilor de dezvoltare care coexista pe plan mondial. Nimeni nu a vrut sa asculte avertismentele privind aparitia incertitudinii date de Prigogine, eminent exponent al filozofiei Clubului de la Roma, tot asa cum nimeni n-a vrut sa introduca in ecuatia dezvoltarii tipul de rationament prezentat mai intai de matematicieni ca Gauss sau, mai apoi, Morris Kline. Cartea acestuia din urma, "Matematicile: sfarsitul certitudinilor"(Paris, Ed, Bourgeois, 1989), autor al "teoriei erorilor"anunta ca inevitabila aparitia unui nou tip de adecvare a sistemelor la "real".
Adaptarea aceasta poate fi sub forma unei tranzitii normale, dirijate si cu efecte minimale asupra societatii, in masura in care se pun de acord intr-o perioada rationala capacitatile de productie, calificarea pietei de munca si avansul exponential al progresului tehnologic. Sau se poate produce brutal, prin aparitia unuia sau mai multor factori de rupere, in acest caz consecintele fiind dramatice si globale. Asta se petrece acum, pentru ca filozofia pietei de consum generalizat era conceputa in absenta unei duble analize de risc: pe de o parte, pentru societatile avansate, precizarea momentului in care stimulul pentru supraconsum avea sa se intoarca inevitabil, impotriva propriului sistem din cauza imposibilitatii acoperirii la nesfarsit a "vietii pe cartea de credit". Pe de alta parte, importul neconditionat al acestui tip de realitate pe piete in tranzitie, cum este cea din Romania spre exemplu, poate destabiliza pe termen lung (daca nu a si facut-o deja) cresterea economica durabila, creind, mai ales la nivelul tinerei generatii, un orizont maximal de speranta in dezacord cu posibilitatea reala de oferta a societatii.
Are Romania la dispozitie un grup de reflectie pentru a estima aceste riscuri si a realiza modele de dezvoltare in consecinta? O intrebare retorica pentru ca raspunsul apartine tocmai politicienilor care sunt acum in campanie pentru a obtine o putere cu care au demonstrat ca nu prea stiu ce sa faca.
 Afisari: 824  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 6 Afiseaza toate comentariile  
Heal the Money ...   de ug
Pt Conan _the _Barbarian din Ghermanistan   de Greywolf
Cine poate ca sa stie ?   de ug
Daca..   de Greywolf
Tot filmul   de NormanFinkel5
Daca FED la fiecare 1 US$ imprumutat cuiva mai inventeaza 9 US$ fictivi, normal ca pica shandramaua   de NormanFinkel5
A r h i v a
  Comemorare de Ziua Nationala    5 comentarii
  Guvernarea Noii Ordini Mondiale (III)    2008-11-27
  Guvernarea Noii Ordini Mondiale (II)    2008-11-26
  Guvernarea Noii Ordini Mondiale (I)    2008-11-25
  Violuri sub sigla "castilor albastre"    2008-11-12
  Tradare sau imbecilitate?    2008-10-09
 Top afisari / comentarii 
 Te-am infrant, Voiculescule! (8672 afisari)
 Ceata la PSD: Doamne, suntem iar pe primul loc! (4056 afisari)
 Cum l-am invins pe Felix (2614 afisari)
 Prostituata de Bombay (1719 afisari)
 Pana la capat (1449 afisari)
 UPDATE 20:50 - Numele noilor parlamentari, pe judete si colegii  (4871 afisari)
 Nu are buric, dar Karolina Kurkova compenseaza cu un posterior de nota zece! (VEZI FOTO) (3666 afisari)
 Marturie-soc a unei romance de 17 ani care vrea sa fie prostituata (2622 afisari)
 Tot mai multe OZN-uri dau tarcoale bazelor secrete din Berezovski si Ekaterinburg (2399 afisari)
 Statele Unite, Germania, Franta si Marea Britanie au ajuns la o solutie de compromis in problema aderarii Ucrainei si Georgiei la NATO (2164 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.09679 sec.